Στα χέρια των ρυθμιστικών Αρχών η First Republic - Πωλείται στην JPMorgan

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στα χέρια των ρυθμιστικών Αρχών η First Republic - Πωλείται στην JPMorgan
Στα χέρια των ρυθμιστικών Aρχών πέρασε η First Republic Bank, ενώ στη συνέχεια θα πωληθεί στη JP Morgan.

Στα χέρια της JP Morgan θα περάσει η First Republic Bank, η οποία βρίσκεται ήδη υπό τον έλεγχο των ρυθμιστικών Aρχών, σε μια εξέλιξη που σηματοδοτεί την τρίτη κατάρρευση αμερικανικής τράπεζας, μέσα σε μόλις δύο μήνες.

Η JPMorgan αναμένεται να αναλάβει τα περιουσιακά στοιχεία της First Republic, συμπεριλαμβανομένων δανείων περίπου 173 δισεκατομμυρίων δολαρίων και χρεογράφων 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων, καθώς και 92 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε καταθέσεις.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Υπηρεσίας Οικονομικής Προστασίας και Καινοτομίας της Καλιφόρνιας, η JPMorgan «θα αναλάβει όλες τις καταθέσεις, συμπεριλαμβανομένων όλων των ανασφάλιστων καταθέσεων, και ουσιαστικά όλων των περιουσιακών στοιχείων» της First Republic.

Η JPMorgan και η η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Εγγύησης των Καταθέσεων (FDIC) , η οποία ενορχήστρωσε την πώληση, συμφώνησαν να μοιραστούν το βάρος των ζημιών.

«Η κυβέρνηση κάλεσε εμάς και άλλους να λάβουμε μέτρα, και το κάναμε» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan, Τζέιμι Ντάιμον.

«Η οικονομική ισχύς, οι δυνατότητες και το επιχειρηματικό μας μοντέλο, μάς επέτρεψαν να αναπτύξουμε μια προσφορά για την εκτέλεση της συναλλαγής με τρόπο που να ελαχιστοποιεί το κόστος για το Ταμείο Ασφάλισης Καταθέσεων».

Με την εξαγορά της First Republic Bank, η JP Morgan - ούσα ήδη η μεγαλύτερη αμερικανική τράπεζα - γιγαντώνεται ακόμα πιο πολύ, σύμφωνα με το Bloomberg.

Σημειώνεται ότι η First Republic ειδικεύεται στην ιδιωτική τραπεζική που απευθύνεται σε πλουσιότερους πελάτες, όπως η Silicon Valley Bank, η οποία κατέρρευσε τον Μάρτιο.

Η τράπεζα βρέθηκε υπό πίεση, μετά την αύξηση των επιτοκίων από την Federal Reserve που έπληξε την αξία των ομολόγων και των δανείων που αγόρασε η τράπεζα όταν τα επιτόκια ήταν χαμηλά. Εν τω μεταξύ, οι καταθέτες τράπηκαν σε φυγή, εν μέρει σε αναζήτηση καλύτερων αποδόσεων, αλλά και μετά τις ανησυχίες γύρω από την κατάσταση της First Republic.

Τον Μάρτιο, στη σκιά των τραπεζικών αναταραχών, είχε προηγηθεί η κίνηση «ψήφου εμπιστοσύνης» στην First Republic από μέρους 11 τραπεζών, με μια «ένεση» ρευστότητας 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με την JP Morgan, την Bank of America, την Citigroup και την Wells Fargo να συνδράμουν με 5 δισεκατομμύρια δολάρια η καθεμία. Εντούτοις, οι τότε ενέργειες δεν ήταν αρκετές.

Καθώς η τράπεζα βρισκόταν αντιμέτωπη με ολοένα και μεγαλύτερη πίεση, οι Αρχές επενέβησαν και όπως έγινε γνωστό, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Εγγύησης των Καταθέσεων (FDIC) μαζί με το υπουργείο Οικονομικών επικοινώνησαν, στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας με τους επικεφαλής διαφόρων χρηματοπιστωτικών θεσμών για να διαπιστώσουν εάνν και κατά πόσον θα ενδιαφέρονταν να την εξαγοράσουν.

Πρόκειται για την τρίτη αμερικανική τράπεζα που καταρρέει μέσα σε δύο μήνες και η διάσωσή της έρχεται σε λιγότερο από δύο μήνες μετά την κατάρρευση των τραπεζών Silicon Valley Bank και Signature Bank.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Εβδομάδα αποφάσεων για Fed και ΕΚΤ: Τι θα κάνουν με τα επιτόκια - Τα καθοριστικά στοιχεία και τα διλήμματα για το μετά

Στο «φως» η έκθεση της Fed για την κατάρρευση της SVB - Αίτια, ευθύνες και αυστηρότεροι κανόνες εν όψει

Ουκρανία: Tα έξι κρίσιμα «μέτωπα» που θα κρίνουν μία πιθανή αντεπίθεση του Κιέβου

gazzetta
gazzetta reader insider insider