Μητσοτάκης: Στα 1.500 ευρώ ο μέσος μισθός στο τέλος της 4ετίας - Νέες αυξήσεις για συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μητσοτάκης: Στα 1.500 ευρώ ο μέσος μισθός στο τέλος της 4ετίας - Νέες αυξήσεις για συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους
Αυξήσεις μισθών - συντάξεων και μειώσεις φόρων, ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Έργα, επενδύσεις, οικονομικοί στόχοι και αλλαγές σε Υγεία - Παιδεία. Παρεμβάσεις σε ΜΜΜ - «Σπίτι Μου». Οι 5 άξονες - ταυτότητες της Ελλάδας στο πρόγραμμα διακυβέρνησης 2023-2027 της ΝΔ.

Tο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας και τους πέντε άξονες ανάπτυξης για την Ελλάδα της επόμενης 4ετίας (Παραγωγική Ελλάδα, Κοινωνική Ελλάδα, Πράσινη και ψηφιακή Ελλάδα, Δίκαιη Ελλάδα, Ισχυρή Ελλάδα) παρουσίασε σε εκδήλωση στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, ανακοίνωσε τον «αδιαπραγμάτευτο στόχο» της αύξησης μισθών κατά 25% στην επόμενη 4ετία, ώστε ο μέσος μισθός να φτάσει τα 1.500 ευρώ και ο κατώτατος μισθός τα 950 ευρώ, ενώ παράλληλα, επανέλαβε τη δέσμευση ο κατώτατος μισθός να ανέλθει στα 950 ευρώ, υπογραμμίζοντας πως οι συντάξεις θα αυξηθούν κατά 3-4% από 1/1/2024 όπως και οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων μέσω του νέου ενιαίου μισθολογίου με επιβάρυνση 500 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, διεμήνυσε πως θα υπάρξει εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας για όλες τις επιχειρήσεις ανεξαρτήτως μεγέθους και πως θα γίνονται εντατικοί έλεγχοι της επιθεώρησης εργασίας.

Προανήγγειλε επίσης την μείωση κατά 30% μεσοσταθμικά από το 2025, την σταδιακή μείωση του τέλους επιτηδεύματος με στόχο την πλήρη κατάργηση του το 2027, αλλά και την αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για οικογένειες με παιδιά από το 2024 και την μείωση κατά 1 επιπλέον μονάδα των ασφαλιστικών εισφορών. Μάλιστα, άφησε περιθώρια για νέες φορολογικές ελαφρύνσεις, αν η απόδοση του προϋπολογισμού επιφυλάσσει ευχάριστες εκπλήξεις.

«Τα άλματα απαιτούν στέρεα θεμέλια τα οποία βάλαμε την πρώτη τετραετία της ΝΔ. Κάναμε σημαντικά βήματα προόδου και επιβάλλεται να τα συνεχίσουμε» ανέφερε στην έναρξη της εισαγωγικής του τοποθέτησης, ενώ επεσήμανε πως το πρόγραμμα διακυβέρνησης 2023-2027 της παράταξής του, βασίζεται σε πέντε άξονες - ταυτότητες της Ελλάδας, διαμηνύοντας πως η διαφύλαξη της δημοσιονομικής σταθερότητας αποτελεί όρο απαράβατο και συμβόλαιο εμπιστοσύνης με τη νέα γενιά.

Τόνισε ότι οι επενδύσεις δεν λένε πολλά πράγματα αν δε συνοδεύονται και από καλούς μισθούς. «Η πρόκληση ήταν πάντα πώς θα στηρίξουμε το διαθέσιμο εισόδημα αυξάνοντας τους μισθούς σε σύνδεση με την παραγωγικότητα και τη δυνατότητα ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας» σημείωσε.

  • Η παραγωγική Ελλάδα: «Η ανάπτυξη είναι το θεμέλιο πάνω στο οποίο χτίζεται η πολιτική μας. Ήταν 2 φορές μεγαλύτερη από τη μέση ανάπτυξη της Eυρωζώνης στην τετραετία 2019-2023. Το αναπτυξιακό άλμα που μπορέσαμε και πετύχαμε μας επέτρεψε να στηρίξουμε την κοινωνία, να μειώσουμε το δημόσιο χρέος κατά 40 ποσοστιαίες μονάδες. Η διαφύλαξη της δημοσιονομικής σταθερότητας είναι όρος απαράβατος για να μην φτάσουμε ποτέ ξανά στο φάσμα της χρεοκοπίας. Πετύχαμε ανάπτυξη όχι με δανεικά, αλλά με επενδύσεις» υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

«Κάναμε σημαντικά βήματα προόδου, απόλυτη συνέπεια λόγων και πράξεων της κυβέρνησης της ΝΔ. Μειώσαμε τον ΕΝΦΙΑ κατά 35% και όχι κατά 30% που είχαμε πει. Μειώσαμε φόρους χωρίς να θέσουμε σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα και διαψεύδοντας τις Κασσάνδρες που έλεγαν ότι στην κρίση, στον COVID ξοδεύαμε περισσότερα. Η χώρα κατάφερε το 2022 να παράξει πρωτογενές πλεόνασμα» τόνισε.

Επενδύσεις

Αναφορικά με τις επενδύσεις στη χώρα μας, επεσήμανε πως η Μicrosoft ήταν η πρώτη «που μας πίστεψε και άνοιξε το δρόμο» ενώ η Pfizer «έχει δημιουργήσει εντυπωσιακό, παγκόσμιο, κέντρο καινοτομίας στη Θεσσαλονίκη. Πολύ σύντομα θα μπορέσει να ξεπεράσει τους 1.000 εργαζόμενους». Δείχνοντας φωτογραφία από τα ναυπηγεία της Σύρου, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι πλέον εργάζονται 600 εργαζόμενοι και δεν είναι το μόνο που αναβίωσε επί της κυβερνητικής θητείας. «600 εργαζόμενοι στα ναυπηγεία της Ελευσίνας και μπορεί να φτάσει και τους 2.000 εργαζόμενους, ενώ λύθηκε και ο γόρδιος δεσμός των ναυπηγείων του Σκαραμαγκά που έχει περάσει πλέον στα χέρια ιδιώτη. Μέσα στον επόμενο χρόνο εκτιμάται ότι θα γίνουν πάνω από 700 προσλήψεις» συμπλήρωσε.

«Οι επενδύσεις πρέπει να συνοδεύονται από καλούς μισθούς. Ο μέσος μισθός στον ιδιωτικό τομέα αυξήθηκε. Είχαμε δεσμευθεί για αύξηση του κατώτατου μισθού, ξεπεράσαμε αυτή μας τη δέσμευση. Σκοπός μας να φτάσει τα 950 ευρώ τουλάχιστον στο τέλος της τετραετίας» πρόσθεσε.

Ταυτόχρονα, επεσήμανε πως ο τουρισμός πέρασε πρωτοφανή δοκιμασία στην πανδημία, όμως «με συντονισμένες κινήσεις στηρίξαμε τον κλάδο του τουρισμού και αναλάβαμε πρωτοβουλίες. Το 2022 είναι χρονιά με ρεκόρ εσόδων από τις βασικές μας αγορές, και το 2023 να αναμένεται ακόμη καλύτερο. Αυτό δεν έτυχε. Πέτυχε».

Μάλιστα, σε όλη την επικράτεια αυτή την ώρα εξελίσσονται έργα 22,5 δισ. ευρώ. 14 δισ. έργα δημοπρατήθηκαν από το 2019 έως το 2023.

Οικονομικοί στόχοι

Ταυτόχρονα, εμφανίστηκε βέβαιος πως «μπορούμε και πρέπει να πετύχουμε ρυθμούς ανάπτυξης διπλάσιους της ΕΕ» εκτιμώντας πως το δημόσιο χρέος θα φτάσει στο 120% του ΑΕΠ το 2030. Η ανεργία μπορεί να φτάσει το 2027 στο 8%, οι εξαγωγές στο 60% του ΑΕΠ το 2027. «Πλησιάζουμε στο στόχο η Ελλάδα να γίνει προορισμός για 12 μήνες το χρόνο, να φτάσουμε τα 30 δισ. ευρώ έσοδα από τον τουρισμό, ετησίως» διευκρίνισε.

«Κεντρική προεκλογική δέσμευση η αύξηση των μισθών: Στόχος 25% αύξηση στην επόμενη τετραετία, ο μέσος μισθός 1.500 ευρώ. Νέες αυξήσεις στις συντάξεις 3-4% την 1-1-24. Αύξηση μισθών δημοσίων υπαλλήλων από 1-1-24 με νέο ενιαίο μισθολόγιο» ανέφερε.

Μειώσεις φόρων

Για τις μειώσεις φόρων, προανήγγειλε:

  • Σταδιακή μείωση 20% του τέλους επιτηδεύματος το 2025, 30% το 2026 και κατάργηση έως το τέλος της τετραετίας το 2027.
  • Οριστική κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και αύξηση τους κατά 60.000 έως το 2027.
  • Αύξηση από 1/1/2024 του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για οικογένειες που έχουν παιδιά.
  • Μείωση κατά μία επιπλέον μονάδα των ασφαλιστικών εισφορών και του μη μισθολογικού κόστους.
  • Μείωση τεκμηρίων διαβίωσης κατά 30% μεσοσταθμικά από 1/1/2025
  • Μείωση του φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίων από 0,5% σε 0,2%. Μείωση 50% του φόρου χρηματιστηριακών συναλλαγών.

Παράλληλα, ανακοίνωσε μείωση του φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίων από 0,5% σε 0,2% αλλά και η μείωση κατά 50% του φόρου χρηματιστηριακών συναλλαγών, ενώ προωθείται η αναπροσαρμογή και ο εξορθολογισμός συστήματος τεκμηρίων (μείωση τεκμηρίων διαβίωσης κατά περίπου 30% μεσοσταθμικά) από 1/1/2025, κατόπιν της υποχρεωτικής εφαρμογής του myData και της ενίσχυσης των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Επίσης, έκανε λόγο για επιστροφή ΕΦΚ στο Diesel στους αγρότες και για το 2023.

«Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι δεν υπάρχουν περιθώρια να μειώσουμε ακόμα φορολογικούς συντελεστές. Και αν, το τονίζω, η απόδοση του προϋπολογισμού μάς εκπλήξει ευχάριστα, μπορούμε να πάμε και πέρα από αυτές τις δεσμεύσεις που σας παρουσιάζω σήμερα» διεμήνυσε χαρακτηριστικά.

    10 έργα - στόχοι

    Επίσης, εστίασε σε 10 εμβληματικά έργα εθνικής εμβέλειας που κατασκευάζονται \ ολοκληρώνονται:

    1. Μετρό Θεσσαλονίκης
    2. Κατασκευή Γραμμής 4 του Μετρό Αθήνας
    3. Ανατολική Εσωτερική Περιφερειακή Θεσσαλονίκης (flyover)
    4. Σύνδεση σιδηρόδρομου με τα μεγάλα λιμάνια της χώρας
    5. Αυτοκινητόδρομος Πατρών - Πύργου
    6. Αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδας (Ε65)
    7. Κατασκευή επέκτασης της Γραμμής 2 του Μετρό της Αθήνας προς Ίλιον
    8. Αναβάθμιση Προαστιακού Δυτικής Αττικής
    9. Νέο αεροδρόμιο Ηρακλείου στο Καστέλι
    10. Βόρειας Οδικός Άξονας Κρήτης (ΒΟΑΚ)

    Κοινωνική Ελλάδα

    Περνώντας στον άξονα της Κοινωνικής Ελλάδας μίλησε για πολιτικές που έχουν να κάνουν με την Παιδεία, με την Υγεία, με την Κοινωνική Συνοχή. Χαρακτήρισε την επιχείρηση «Ελευθερία» ως μια εικόνα από το μέλλον. «Αυτή την εικόνα θέλουμε σε ολόκληρο το ΕΣΥ» είπε και μίλησε στη συνέχεια για τον ψηφιακό φάκελο ασθενούς, μέσω του myHealth, που θα είναι ολοκληρωμένος στο τέλος της επόμενης τετραετίας ενώ μίλησε για αύξηση του νοσηλευτικού προσωπικού κατά 10.000 εργαζομένους. Η ψηφιακή επανάσταση στην υγεία από τις κεντρικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης.

    Αναφέρθηκε στον περιορισμό των βοηθητικών κλινών αλλά και στην αύξηση των μονάδων εντατικής θεραπείας, ενώ μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Ν.Δ. τόνισε πως στόχοι είναι:

    • Ο περιορισμός των βοηθητικών κλινών, αλλά και η αύξηση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας.
    • Ο εκσυγχρονισμός των τμημάτων επειγόντων περιστατικών σε 80 νοσοκομεία και η δραστική ανακαίνιση και των 156 Κέντρων Υγείας της χώρας με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης.
    • Η δημιουργία πάνω από 300 μονάδων τηλεϊατρικής και η μείωση του χρόνου αναμονής για τις ιατρικές πράξεις.

    Η Παιδεία ήταν ο επόμενος τομέας και ο πρωθυπουργός παρουσίασε φωτογραφίες από τις τάξεις του μέλλοντος όπως είπε με ψηφιακούς διαδραστικούς πίνακες σε όλες τις τάξεις από την Ε΄ Δημοτικού μέχρι την Γ’ Λυκείου σε 36.000 αίθουσες δημοσίων σχολείων. Μάλιστα, σημείωσε πως «χτίζουμε πάνω στις 25.000 νέες προσλήψεις εκπαιδευτικών που έκανε αυτή η κυβέρνηση. Εκτιμούμε 4.000 με 5.000 νέες προσλήψεις εκπαιδευτικών κάθε χρόνο».

    Ακόμη, έδειξε φωτογραφία από το σύγχρονο campus του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, σημειώνοντας πως «έτσι θέλουμε να είναι όλα τα δημόσιά μας πανεπιστήμια. Εξωστρέφεια και ποιοτικές σπουδές με σύνδεση των σπουδών με την εργασία και τη βιομηχανική παραγωγή. Η επόμενη τετραετία θα είναι η τετραετία της εξωστρέφειας για τα δημόσια πανεπιστήμια», τόνισε.

    ΜΜΜ - «Σπίτι Μου»

    Αναφερόμενος στον τομέα των μεταφορών τόνισε πως τα μέσα μαζικής μεταφοράς δεν αποτελούν μόνο αναπτυξιακό έργο αλλά και πολιτική κοινωνικής συνοχής. Μίλησε για φιλικές προς το περιβάλλον μεταφορές και μείωση αφίξεων του χρόνου μεταξύ των δρομολογίων. Μέσα στην επόμενη τετραετία θα έχουμε 2.000 καινούργια λεωφορεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, πολλά εκ των οποίων θα είναι ηλεκτρικά.

    Ανέλυσε στη συνέχεια το πρόγραμμα Σπίτι Μου και τη σημασία του, το οποίο ξεκίνησε ως κυβερνητική απάντηση στο αίτημα νέων ανθρώπων για την απόκτηση κατοικίας με ευνοϊκούς όρους. Διπλασιασμός πόρων σε πρώτη φάση, λόγω της μεγάλης ανταπόκρισης. Μίλησε επίσης για τις πολιτικές προσβασιμότητας σε αρχαιολογικούς χώρους από άτομα περιορισμένης κινητικότητας. Θα έχουν ολοκληρωθεί έως το 2025 έργα πρόσβασης ΑμεΑ σε 21 σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους.

    Μίλησε επίσης και για το σχέδιο του νέου Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Εκτίμησε ότι θα απαιτηθούν περί τα δύο χρόνια για την ολοκλήρωση των μελετών με ιδιωτική χρηματοδότηση και μία τετραετία για να κατασκευαστεί η είσοδος, που χαρακτήρισε παρέμβαση με αναπτυξιακό χαρακτήρα. Πρόσθεσε ότι το 2025 θα λειτουργεί Ανώτατη Σχολή Παραστατικών Τεχνών με πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα ισότιμα με αποφοίτους ΑΕΙ.

    Ακολούθησαν συνόψεις για την Παιδεία και τον τομέα των Μεταφορών και ο πρωθυπουργός τόνισε ότι αυξάνεται το επίδομα μητρότητας στους ελεύθερους επαγγελματίες και στους αγρότες από τους 4 στους 9 μήνες.

    Πράσινη και ψηφιακή Ελλάδα

    Η πρόοδος της Ελλάδας στην εγκατάσταση ΑΠΕ ξεπέρασε κατά πολύ τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Για πρώτη φορά γίνεται μια σοβαρή δουλειά για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα μετατρέπεται σε ενεργειακό κόμβο κρίσιμο για ολόκληρη την Βαλκανική.

    Αναφέρθηκε όμως και στις σεισμικές έρευνες νοτιοδυτικά της Κρήτης, των οποίων τα αποτελέσματα αναμένονται υπογραμμίζοντας ότι η χώρα μας μετατρέπεται σε διεθνή ενεργειακό κόμβο. Είμαστε χώρα που παίζει κρίσιμο ρόλο στην ενεργειακή ασφάλεια ολόκληρης της περιοχής της Βαλκανικής.

    Αναγκαία η προστασία του μοναδικού φυσικού μας περιβάλλοντος, επεσήμανε και αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία Απάτητα Βουνά.

    Ακολούθως ανέπτυξε τη σημασία της αιολικής ενέργειας υπογραμμίζοντας ότι η χώρα μας παράγει σχεδόν το 50% της ενέργειάς της από τον ήλιο και τον άνεμο τονίζοντας ότι είμαστε πρωταγωνιστές στον κόσμο στην παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ. Σκοπός μας είναι να φθάσουμε στο 80% παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ μέσα στην επόμενη τετραετία.

    Συνοπτικά στην ψηφιακή Ελλάδα ανέφερε την ένταξη του 90% των δημοσίων υπηρεσιών στο gov.gr, την πλήρη ψηφιοποίηση των κεντρικών αρχείων του κράτους και τη σημασία των οπτικών ινών που θα φθάσουν σε κάθε δημόσιο και ιδιωτικό κτίριο.

    Συνόψισε και μια σειρά από προγράμματα όπως εκείνα της ενεργειακής αναβάθμισης 600.000 κατοικιών, την ολοκλήρωση 45 μονάδων διαχείρισης αποβλήτων σε όλη τη χώρα αλλά και το Εθνικό Πρόγραμμα Αναδασώσεων.

    «Αν μία κυβέρνηση έχει αξιοπιστία όταν μιλάει για ψηφιακές πολιτικές, αυτή είναι η κυβέρνηση της ΝΔ», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

    Υπογράμμισε την πραγματική σημασία της εφαρμογής της ψηφιοποίησης και τόνισε ότι με προγραμματισμό και πολλή δουλειά, σήμερα μπορούμε να εκδίδουμε συντάξεις σε δύο μήνες.

    Αυτό είναι το πρότυπο για όλο το δημόσιο. Ψηφιοποίηση όλων των υπηρεσιών του κράτους μέσα στην επόμενη τετρατετία.

    Δίκαιη Ελλάδα

    Δικαιοσύνη

    1. Επιτάχυνση χρόνου απονομής δικαιοσύνης στον ευρωπαϊκό μέσο όρο ( λιγότερες από 500 μέρες) και εκκαθάριση εκκρεμών υποθέσεων.

    2. Ψηφιακή Στρατηγική για τη Δικαιοσύνη με ολοκληρωση των έργων Διαχείρισης Δικαστικών Υποθέσεων για την Ποινική, Πολιτική και Διοικητική Δικαιοσύνη.

    3. Νέος Δικαστικός Χάρτης στη Διοικητική, Αστική και Ποινική δικαιοσύνη και αναβάθμιση 14 δικαστηρίων.

    Κράτος

    1. Συνταγματική αναθεώρηση (άρθρο 16)

    2. Αξιολόγηση παντού, bonus παραγωγικότητας, προγράμματα κατάρτισης 400.000 δημοσίων υπαλλήλων και επιλογή διοικήσεων οργανισμών με επαγγελματικά κριτήρια.

    3. Εφαρμογή ψηφιακης κάρτας εργασιας σε όλο το δημόσιο

    4. Νεα κεντρική αρχη για επιτάχυνση, διαφάνεια και εξορθολογισμό δημοσίων προμηθειών

    Ισότητα και συνοχή

    1. Αύξηση κατά 8% του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και των αναπηρικών επιδομάτων

    2. Επέκταση της υποστηριζόμενης απασχόλησης για όλα τα άτομα με αναπηρία - Προσωπικός Βοηθός

    3. Πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών (Εφαρμογή του panic button, δομές υποστήριξης κακοποιημένων γυναικών και των παιδιών τους, Συμβουλευτικά Κέντρα Κακοποιημένων Γυναικών

    4. Μείωση του έμφυλου μισθολογικού χάσματος (gender pay gap) από εκτιμώμενο ποσοστό 10% σήμερα σε 5% το 2027, και κάτω από 3% το 2030. Προγράμματα για ενίσχυση και τη βελτίωση της θέσης των γυναικών στην αγορά εργασίας

    5. Υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής για την Ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+

    Ισχυρή Ελλάδα

    Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι οι ροές από την Ελλάδα έχουν πέσει στο 5% ενώ δεσμεύτηκε για:

    1. Απόλυτη προτεραιότητα στη φύλαξη των Συνόρων - Επέκταση του φυσικού εμποδίου (Φράκτη) στην περιοχή του Έβρου στο σύνολο κατά μήκος του ποταμού (140 χλμ)

    2. Οργανωτική Αναδιάρθρωση της ΕΛΑΣ, εκσυγχρονισμός, ψηφιακός μετασχηματισμός των διοικητικών διαδικασιών - Αποδέσμευση άνω των 5.000 αστυνομικών από μη αστυνομικά καθήκοντα.

    3. ενίσχυση της λογοδοσίας και του πλαισίου αντιμετώπισης της αστυνομικής αυθαιρεσίας - Εφοδιασμός των αστυνομικών πρώτης γραμμής με κάμερες που προβλέπεται να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση περιστατικών

    4. Νέο Πυροσβεστικό Σώμα. Σχεδιασμός της νέας δομής και του τρόπου λειτουργίας του Πυροσβεστικού Σώματος, πρόσληψη 500 νέων στελεχών. Αναβάθμιση ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος διαχείρισης συμβάντων και στόλου Πυροσβεστικού Σώματος. Προμήθεια σύγχρονων αμφίβιων αεροσκαφών πυρόσβεσης για τα νησιωτικά συμπλέγματα και 5 +2 Canadair νέου τύπου καθώς και πυροσβεστικών οχημάτων μεγάλης κλίμακας

    5. Αύξηση σε σχέση με το 2022, κατά 15% ανά έτος, μέχρι το 2027 του αριθμού των επαναπατριζόμενων μεταναστών και Έμφαση στην ελεγχόμενη μετανάστευση για εποχική εργασία μέσω διεθνών διμερών συμφωνιών για την προσέλκυση ατόμων ειδικών δεξιοτήτων

    6. Η Ελλάδα αποκτά 24 αεροσκάφη τύπου Rafale , 3 (+1) φρεγάτες Belharra, αναβαθμίζει 83 αεροσκάφη F-16 στην κορυφαία έκδοση Viper. Βρίσκονται σε εξέλιξη 19 προγράμματα ύψους 11,5 δισεκ. ευρώ για την προμήθεια αεροσκαφών F-35, την αναβάθμιση μαχητικών αεροσκαφών F-16 Block 50 και την απόκτηση 3 νέων κορβετών του Πολεμικού Ναυτικού.

    Η παρουσίαση του προγράμματος διακυβέρνησης της ΝΔ 2023-2027

    Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

    Διαβάστε ακόμη

    Βασιλείου (Delphi Forum): Στόχος το 20% του δανειακού χαρτοφυλακίου της Eurobank να είναι πράσινο έως το τέλος του 2027

    Καραβίας – Μυλωνάς στο Delphi Forum: Ανθεκτικές οι ελληνικές τράπεζες στην άνοδο των επιτοκίων

    Σκέρτσος: Ο Τσίπρας ονειρεύεται «κυβέρνηση συνεργασίας ή μειοψηφίας» ακόμη και χωρίς το κόμμα του

    gazzetta
    gazzetta reader insider insider