Γιατί ο ΟΔΔΗΧ επέλεξε να βγει στις αγορές εν μέσω... καταιγίδας

Γιάννης Αγγέλης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γιατί ο ΟΔΔΗΧ επέλεξε να βγει στις αγορές εν μέσω... καταιγίδας
Που θα... περπατήσει η έκδοσης 5ετούς ομολόγου, μαζί με τις εκλογές, και εν μέσω τραπεζικής κρίσης.

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι παράδοξο που το ελληνικό δημόσιο, δηλαδή ο ΟΔΔΗΧ, επέλεξε να ανακοινώσει την πρόθεσή του για έκδοση 5ετούς ομολόγου σε μία διεθνή και εγχώρια συγκυρία, που κάθε άλλο παρά... ήσυχη, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί.

Μία έκδοση χρέους, σχεδόν ταυτόχρονα με την ανακοίνωση των εκλογών και εν μέσω της μεγαλύτερης διεθνούς τραπεζικής κρίσης μετά το 2008.

Το γεγονός φαντάζει ακόμα πιο παράδοξο, αν σκεφτεί κανείς ότι από το συνολικό πρόγραμμα δανεισμού για το 2023, μένουν μόλις 3,5 δισ. ευρώ για να ολοκληρωθεί. Και είναι ακόμα Μάρτιος.

Τι ακριβώς συμβαίνει; Συμβαίνει αυτό που αποτελεί πλέον σχεδόν πάγια τακτική του ΟΔΔΗΧ όσον αφορά στον δανεισμό.

«Πουλάει» έγκαιρα τις ήδη γνωστές θετικές προσδοκίες, αύξηση του ΑΕΠ, αναβάθμιση χρέους, μείωση του χρέους και «αγοράζει» έγκαιρα την πρόληψη έναντι των αρνητικών επερχόμενων «ειδήσεων» του 2023...

Το έκανε και στα μέσα Ιανουαρίου σχεδόν στην ίδια λογική με την έκδοση του δεκαετούς ομολόγου με την οποία κατέληξε να μαζέψει το 50% του ετήσιου προγράμματος δανεισμού πριν καν κλείσει ο πρώτος μήνας του 2023.

Τώρα θα μπορούσε να πει κανείς ότι το κάνει και εκ του ασφαλούς, γιατί ακόμα και αν η τρέχουσα αβεβαιότητα, εγχώρια και διεθνής, επηρεάσει την έκδοση αρνητικά, δεν έχει παρά να την περιορίσει σε ένα ελάχιστο ποσό, αφού του μένουν μόλις 3,5 δισ. να καλύψει μέσα στους επόμενους οκτώ μήνες.

Ή, σε αντίθετη περίπτωση, αν η αγορά «αγοράσει» τις θετικές προσδοκίες που πουλάει ο ΟΔΔΗΧ - και τις οποίες φρόντισε να υπενθυμίσει πρόσφατο δημοσίευμα του Bloomberg – μπορεί να εξαντλήσει το όριο δανεισμού «μαζεύοντας» και τα 3,5 υπολειπόμενα για το 2023 πριν καν κλείσει ο Μάρτιος.

Το πλεονέκτημα του ΟΔΔΗΧ είναι ότι έχει να διαχειριστεί, ακόμα και στις παρούσες συνθήκες αβεβαιότητας, μία πολλαπλάσια ζήτηση σε σύγκριση με τις δυνατότητες «προσφοράς», με τα ελληνικά ομόλογα να «σπανίζουν» στην δευτερογενή αγορά και τις τράπεζες, ταμεία και ασφαλιστικές να περιμένουν στην ουρά για τις τελευταίες κατά πως φαίνεται non investment grade εκδόσεις...

Οι αγορές βέβαια γνωρίζουν ότι η αναβάθμιση δεν είναι «αυριανή» υπόθεση, αλλά είναι κάτι που θέλουν υπό τις παρούσες συνθήκες να «αγοράσουν» καθώς οι αποδόσεις σε ένα τέτοιο περιβάλλον παραμένουν ισχυρά ελκυστικές.

Βέβαια οι συνθήκες αυτές για τα ελληνικά ομόλογα, σε ένα τόσο αβέβαιο και άσχημο περιβάλλον, δεν έχουν πέσει από τον ουρανό.

Έχουν πληρωθεί πολύ... ακριβά με τις ρυθμίσεις και τις αναδιαρθρώσεις του χρέους που έχουν μεσολαβήσει τα τελευταία 10 χρόνια .

Κατά συνέπεια είναι ευτύχημα που τα πλεονεκτήματα αυτά μπορούν να εξαργυρωθούν έστω τώρα, μέσα σε ένα διεθνές περιβάλλον που θυμίζει Ουκρανία στο χρηματοπιστωτικό σύστημα...

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Με 5ετές ομόλογο επανέρχεται στις αγορές το ελληνικό Δημόσιο

ΙΟΒΕ: «Βασίλισσα» η Γερμανία στις επενδύσεις στην Ελλάδα - Στα 6,8 δισ. ευρώ η συνεισφορά των γερμανικών εταιρειών στο ΑΕΠ

ΕΥΠ: Ισραηλινό εστιατόριο στο κέντρο της Αθήνας ο στόχος των τρομοκρατών - Συνεχίζονται οι έρευνες

gazzetta
gazzetta readerinsiderinsider