Με 5ετές ομόλογο επανέρχεται στις αγορές το ελληνικό Δημόσιο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Με 5ετές ομόλογο επανέρχεται στις αγορές το ελληνικό Δημόσιο
Mandate σε έξι τράπεζες έδωσε ο ΟΔΔΗΧ για νέα 5ετή ομολογιακή έκδοση με ωρίμανση στις 15 Ιουνίου του 2028, σύμφωνα με ανακοίνωση στο Χρηματιστήριο.

Mandate σε έξι τράπεζες έδωσε ο ΟΔΔΗΧ για νέα 5ετή ομολογιακή έκδοση με ωρίμανση στις 15 Ιουνίου του 2028.

Την έκδοση θα αναλάβουν να τρέξουν οι BNP Paribas, Citi, Deutsche Bank, Morgan Stanley, Nomura και Τράπεζα Πειραιώς.

Η κοινοπρακτική συναλλαγή θα υλοποιηθεί στο άμεσο μέλλον (πιθανότατα αύριο θα ανοίξουν τα βιβλία), αναλόγως και των συνθηκών που θα επικρατούν στις αγορές. Η εξέλιξη αυτή έρχεται λίγες ώρες μετά την προκήρυξη της διεξαγωγής των εθνικών εκλογών στις 21 Μαΐου από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Να σημειωθεί πως το ελληνικό Δημόσιο έχει αντλήσει 3,5 δισ. ευρώ εφέτος μέσω των ομολογιακών εκδόσεων και συγκεκριμένα μέσω του δεκαετούς ομολόγου λήξεως 15 Ιουνίου 2033. Μέσω εκείνης της έκδοσης ο ΟΔΔΗΧ κατάφερε μέσω μίας κίνησης να ολοκληρώσει και να υλοποιήσει το 50% σχεδόν του «funding plan» του για εφέτος.

Πλέον το spread μεταξύ του εγχώριου δεκαετούς τίτλου και του Bund βρίσκεται στις 196,4 μονάδες βάσης, ενώ μεγαλύτερη αποκλιμάκωση καταγράφεται μεταξύ του 5ετούς και του 2ετούς, έναντι των αντίστοιχων γερμανικών.

Τσάκωνας: Το ελληνικό δημόσιο χρέος δεν έχει ρίσκα

Το ελληνικό δημόσιο χρέος δεν έχει ρίσκα για τα επόμενα χρόνια, όπως δήλωσε ο Δ. Τσάκωνας, γενικός διευθυντής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, ο οποίος τόνισε ότι με όρους αγοράς η επενδυτική βαθμίδα έχει επιτευχθεί τη στιγμή που οι διεθνείς επενδυτές το 2021 υπερκάλυψαν το 30ετές ελληνικό ομόλογο επισφραγίζοντας την επιστροφή της Ελλάδας.

Παπαδόπουλος: Η διαδρομή δεν σταματάει με την επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας

Παράλληλα, ο Στ. Παπαδόπουλο, Senior Country Officer της JP Morgan, δήλωσε πως η επενδυτική βαθμίδα είναι αναγκαία για την ελληνική οικονομία, αλλά θα αυξήσει τον ανταγωνισμό καθώς η Ελλάδα θα βρίσκεται με τους κορυφαίους, και για να αντέξει το επίπεδο του πρωταθλητισμού απαιτείται συνέχιση των μεταρρυθμίσεων κυρίως στην εκπαίδευση. Η διαδρομή δεν σταματάει με την επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας, αλλά σημαντικό είναι ότι θα φέρει κεφάλαια, πιο μακροπρόθεσμα, όπως των συνταξιοδοτικών ταμείων, τόνισε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider