ANZ: Οι τραπεζικές αναταραχές μπορούν να προκαλέσουν χρηματοπιστωτική κρίση

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ANZ: Οι τραπεζικές αναταραχές μπορούν να προκαλέσουν χρηματοπιστωτική κρίση
Οι τελευταίες αναταραχές στον τραπεζικό τομέα θα μπορούσαν να προκαλέσουν χρηματοπιστωτική κρίση, προειδοποιεί ο CEO της ANZ, Shayne Elliott , παρατηρώντας πάντως ότι είναι νωρίς να προβλεφθεί εάν θα ήταν αντίστοιχη με εκείνη του 2008. 

Οι τελευταίες αναταραχές στον τραπεζικό τομέα θα μπορούσαν να προκαλέσουν χρηματοπιστωτική κρίση, προειδοποιεί ο CEO της ANZ, Shayne Elliott, παρατηρώντας πάντως ότι είναι νωρίς να προβλεφθεί εάν θα ήταν αντίστοιχη με εκείνη του 2008.

«Ξεκάθαρα, είναι κρίση για κάποιους, αλλά είναι χρηματοπιστωτική κρίση, ποιος ξέρει; Έχει τις δυνατότητες να γίνει (σ.σ. οικονομική κρίση); Ναι, τις έχει» τονίζει ο διευθύνων σύμβουλος του τραπεζικού ομίλου της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας, την ώρα που οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από τον τραπεζικό τομέα έχει σημάνει «συναγερμό» στις αγορές και στις αρμόδιες Αρχές παγκοσμίως για το ενδεχόμενο ντόμινο, μετά την κατάρρευση της Silicon Valley και της Signature Bank και την κρίση στην Credit Suisse.

Εντούτοις, ο ίδιος έσπευσε να σημειώσει ότι θα ήταν πρόωρο να συμπεράνει κανείς ότι η τρέχουσα κατάσταση θα μπορούσε να οδηγήσει σε μία νέα οικονομική κρίση, όπως εκείνη που ξέσπασε το 2008.

Σύμφωνα με τον Shayne Elliott, η σημερινή περίπτωση είναι διαφορετική. «Σχετίζεται πραγματικά με τον παγκόσμιο πόλεμου ενάντια στον πληθωρισμό και με το πώς οι Κεντρικές Τράπεζες αυξάνουν τόσο γρήγορα τα επιτόκια, προκειμένου να τον αντιμετωπίσουν, και αυτό έχει θύματα» αναφέρει σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της ANZ.

Παράλληλα, όπως τόνισε, οι Αρχές παγκοσμίως, αυτήν τη φορά, ανέλαβαν δράση πολύ πιο γρήγορα, έχοντας μάθει από τις προηγούμενες κρίσεις.

Σημειώνεται ότι οι Αρχές της Αυστραλίας, λίγο μετά την κατάρρευση της SVB, τόνισαν ότι έχουν εντείνει τον έλεγχο των τοπικών τραπεζών.

Όπως σημειώνει ο Shayne Elliott, οι αναταραχές δεν έχουν φθάσει στο τέλος τους. «Δεν θεωρώ ότι μπορείς να πεις ''Λοιπόν, τελείωσε, Silicon Valley Bank και Credit Suisse και ξέρετε, η ζωή επιστρέφει στο φυσιολογικό''. Αυτά τα πράγματα τείνουν να εξελίσσονται σε βάθος χρόνου».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η First Citizens εξαγοράζει την Silicon Valley Bank

Παραιτήθηκε ο άνθρωπος που άναψε τη «σπίθα» που «έκαψε» την Credit Suisse

gazzetta
gazzetta reader insider insider