Το νέο «στοίχημα» για την Credit Suisse: Μετά το «σωσίβιο», έρχεται η ώρα των πελατών

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το νέο «στοίχημα» για την Credit Suisse: Μετά το «σωσίβιο», έρχεται η ώρα των πελατών
Η απώλεια πελατών, εάν διευρυνθεί, θα καταστήσει την ανάταξη της τράπεζας που επιχειρεί ο διευθύνων σύμβουλος Ούλριχ Κέρνερ και η ομάδα του πολύ πιο δύσκολη

Το σωσίβιο 50 δισ. ελβετικών φράγκων που εξασφάλισε η Credit Suisse της δίνει μια ευκαιρία να παλέψει για μια καινούργια αρχή, με το μεγαλύτερο που έχει να κερδίσει είναι να επανακακτήσει την εμπιστοσύνη των πελατών της, οι οποίοι φαίνεται πως έμαθαν από το πάθημά τους.

Χαρακτηριστικό είναι πως στην Ασία, ορισμένοι μεγάλοι πελάτες συνέχισαν να περιορίζουν την έκθεσή τους εν μέσω της αναταραχής που ξέσπασε αυτήν την εβδομάδα. Στη Μέση Ανατολή, μερικιοί πελάτες ζήτησαν από την τράπεζα να μετατρέψει τις καταθέσεις τους σε μετρητά σε κρατικούς τίτλους και ομόλογα. Και στη Γερμανία, ένας διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων αποκαλύπτει ότι προσεγγίστηκε από πελάτες της Credit Suisse που θέλουν να μεταφέρουν τις καταθέσεις τους από την ελβετική τράπεζα στην εταιρεία του, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Αυτή η μαζική φυγή πελατών, εάν διευρυνθεί, θα καταστήσει την ανάταξη της τράπεζας που επιχειρεί ο διευθύνων σύμβουλος Ούλριχ Κέρνερ και η ομάδα του πολύ πιο δύσκολη. Η ανάσχεση της εδώ και πολλούς μήνες αποχώρησης πελατών είναι κρίσιμη για την ανάκαμψη της κλυδωνιζόμενης ελβετικής τράπεζας, που είδε τις καθαρές εκροές της να αγγίζουν τα 110,5 δισ. ελβετικά φράγκα (119 δισ. δολάρια) το τέταρτο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

«Θέλουμε να πάρουμε πίσω όλα όσα χάσαμε. Και όταν φτάσουμε εκεί, θα αναπτύξουμε ξανά την επιχείρηση». Η τράπεζα δηλώνει επίμονα ότι διαθέτει επαρκή ρευστότητα και το «σωσίβιο» που έλαβε απλώς την ενισχύει. Ωστόσο, δεν είναι ακόμη σαφές ποιες είναι οι συνολικές ροές προς την τράπεζα ή εάν το "σωσίβιο” βοηθά στην προσέλκυση πελατών. «Στις συνομιλίες μας με πελάτες τις τελευταίες εβδομάδες, βιώνουμε ισχυρή υποστήριξη για την τράπεζα και τους υπαλλήλους μας», ανέφερε σε δήλωσή της η ελβωτική τράπεζα σε δήλωση. «Είμαστε πλήρως επικεντρωμένοι στο να παρέχουμε στους πελάτες μας συμβουλές και λύσεις» εξήγησε.

Κάποιοι άλλοι, ωστόσο, φαίνεται να ανησυχούν λιγότερο, με έναν σύμβουλο αρκετών τραστ να επισημαίνει ότι συνέστησε στους πελάτες του να διατηρήσουν τις καταθέσεις τους στην ελβετική τράπεζα, παρότι υπερβαίνουν κατά πολύ το ανώτατο όριο που καλύπτουν οι κανόνες της χώρας για την εγγύηση καταθέσεων. Δήλωσε πεπεισμένος ότι δεν υπάρχει περίπτωση η ελβετική κυβέρνηση να αφήσει την Credit Suisse να καταρρεύσει.

Δύσκολοι μήνες

Η πρόσφατη φυγή πελατών κινδυνεύει να διευρύνει την τάση που επικρατεί εδώ και αρκετούς μήνες στους κόλπους της ελβετικής τράπεζας. Τον Νοέμβριο, η Credit Suisse ανακοίνωσε ότι είχε απωλέσει περίπου 84 δισ. ελβετικά φράγκα από διάφορα τμήματα, όπως η βασική δραστηριότητα διαχείρισης περιουσίας τις πρώτες εβδομάδες του δ’ τριμήνου του 2022, αφότου ξέσπασε ένα μπαράζ ανησυχιών για την οικονομική υγεία της τρόμαξε τους πελάτες της. Ως εκ τούτου εκφράζονται ανησυχίες ότι η συνέχιση των εκροών θα μπορούσε να επιφέρει μόνιμη ζημιά στο τμήμα διαχείρισης πλούτου της ελβετικής τράπεζας που ήδη εμφάνισε ζημιές προ φόρων πέρυσι.

Οι εκροές, άλλωστε, δεν έχει καταστεί δυνατόν να αντιστραφούν ούτε αυτόν τον μήνα, αν και έχουν σταθεροποιηθεί σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της τράπεζας που δημοσιεύθηκε την Τρίτη. Μια ημέρα αργότερα, οι μετοχές της τράπεζάς του υποχώρησαν, καθώς ο μεγαλύτερος ιδιώτης μέτοχός της απέκλεισε το ενδεχόμενο να ενισχύσει το ποσοστό συμμετοχής του, εντείνοντας τις ανησυχίες των επενδυτών που βρίσκονταν ήδη σε εγρήγορση μετά την κατάρρευση τριών περιφερειακών τραπεζών των ΗΠΑ σε διάστημα μερικών ημερών.

Ομόλογα

Όλες αυτές οι εξελίξεις αποδίδονται εν μέρει στο γεγονός ότι παρά την ανακοίνωση της Πέμπτη, που έχει μετριάσει τις ανησυχίες σχετικά με τη ρευστότητα της τράπεζας, παραμένουν τα ερωτήματα σχετικά με το πώς μπορεί η Credit Suisse να αναδιαρθρώσει επιτυχώς τις δραστηριότητές της. Μετά από ένα αρχικό ράλι 40%, η μετοχή της τράπεζας στη συνέχεια απώλεσε ορισμένα από τα κέρδη της, ενώ το κόστος ασφάλισης του χρέους της τράπεζας έναντι χρεοκοπίας αυξήθηκε, καθώς ενισχύεται ο κίνδυνος για τα ομόλογά της.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ο Γουόρεν Μπάφετ πάει «κόντρα» στην τραπεζική κρίση, με επένδυση 500 εκατ. δολαρίων στην Occidental

First Republic Bank: Ξύπνησαν μνήμες του «Μεγάλου Πανικού» του 1907 - Πώς Ντάιμον και Γέλεν έριξαν 30 δισ. δολ.

Σημαντική αύξηση 9,4% στον κατώτατο μισθό, στα 780 ευρώ από 1η Απριλίου - Στα 479 ευρώ το επίδομα ανεργίας

gazzetta
gazzetta reader insider insider