Επέστρεψαν στα κέρδη οι ευρωαγορές μετά την ΕΚΤ: Στο +19% η μετοχή της Credit Suisse

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επέστρεψαν στα κέρδη οι ευρωαγορές μετά την ΕΚΤ: Στο +19% η μετοχή της Credit Suisse
Τα μεγαλύτερα κέρδη σημειώθηκαν σε Μιλάνο, Φρανκφούρτη και Παρίσι.

Ανοδικά έκλεισαν οι ευρωαγορές την Πέμπτη μετά από μια ασταθή συνεδρίαση, εν μέσω της οποίας η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης, αλλά παραχώρησε και διαβεβαιώσεις πως αφενός το τραπεζικό σύστημα της Ευρωζώνης είναι ανθεκτικό και αφετέρου ξεκαθάρισε πως έχει τα εργαλεία να παρέμβει «εάν χρειαστεί».

Σε θετικό έδαφος διαπραγματεύτηκαν και οι τραπεζικές μετοχές, ενισχύθηκαν κατά 1,24%. Τα κέρδη για τη μετοχή της Credit Suisse «ψαλιδίστηκαν» από το ιστορικό υψηλό το 40% αλλά εμφανίστηκαν ενισχυμένες κατά σχεδόν 19% (18,8%) καθώς οι επενδυτές πήραν πολύτιμες ανάσες ανακούφισης μετά την ανακοίνωση της Εθνικής Τράπεζας της Ελβετίας ότι θα παράσχει 50 δισ. ευρώ ρευστότητας στην κλυδωνιζόμενη τράπεζα.

Πλέον, το επιτόκιο αναχρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας διαμορφώνεται στο εύρος του 3,5%, το επιτόκιο καταθέσεων στο 3% και το επιτόκιο διευκόλυνσης στο 3,75% με ισχύ από τις 22 Μαρτίου. Στην ανακοίνωσή της, η Τράπεζα υπογραμμίζει τα υψηλά επίπεδα στα οποία παραμένει ο πληθωρισμός για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, με το διοικητικό συμβούλιο να τονίζει πως η νέα αύξηση αποτυπώνει την αποφασιστικότητα του για την έγκαιρη επιστροφή του πληθωρισμού στο μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%.

Στην ανακοίνωσή της, η ΕΚΤ ανέφερε ότι παρακολουθεί τις «τρέχουσες εντάσεις στην αγορά» με την Κριστίν Λαγκάρντ να προειδοποιεί πως ο πληθωρισμός θα παραμείνει σε πολύ υψηλά επίπεδα, διαμηνύοντας ταυτόχρονα πως διαθέτει τα απαραίτητα εργαλεία για να στηρίξει τις τράπεζες της Γηραιάς Ηπείρου «εάν χρειαστεί».

Η Γαλλίδα αξιωματούχος τόνισε πως ο πληθωρισμός θα παραμείνει πάνω από τον στόχο της ΕΚΤ, το 2%, μέχρι το 2025. «Δεν υποχωρούμε στη δέσμευσή μας να καταπολεμήσουμε τον πληθωρισμό. Αυτό δεν πρέπει να αμφισβητηθεί. Η αποφασιστικότητά μας είναι σε πλήρη ισχύ. Το έδαφος που θα πρέπει να καλύψουμε, ο ρυθμός που θα ακολουθήσουμε, θα εξαρτώνται πλήρως από τα δεδομένα» ξεκαθάρισε.

Ο τραπεζικός τομέας της ζώνης του ευρώ είναι ανθεκτικός, με ισχυρές θέσεις κεφαλαίου και ρευστότητας, τόνισε ενώ υπογράμμισε πως σε κάθε περίπτωση πως η εργαλειοθήκη πολιτικής της ΕΚΤ είναι πλήρως εξοπλισμένη για να παρέχει στήριξη ρευστότητας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της ζώνης του ευρώ, εάν κριθεί απαραίτητο, ώστε να διατηρήσει την ομαλή μετάδοση της νομισματικής πολιτικής.

Οι εμπειρογνώμονες της ΕΚΤ θεωρούν τώρα ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί κατά μέσο όρο σε 5,3% το 2023, 2,9% το 2024 και 2,1% το 2025. Ταυτόχρονα, οι υποκείμενες πιέσεις στις τιμές παραμένουν ισχυρές. Ο πληθωρισμός χωρίς τις τιμές της ενέργειας και των ειδών διατροφής εξακολούθησε να αυξάνεται τον Φεβρουάριο και οι εμπειρογνώμονες της ΕΚΤ αναμένουν ότι θα διαμορφωθεί κατά μέσο όρο σε 4,6% το 2023, σε υψηλότερο επίπεδο από ό,τι προβλεπόταν στις προβολές του Δεκεμβρίου.

Στη συνέχεια, σύμφωνα με τις προβολές, θα υποχωρήσει σε 2,5% το 2024 και 2,2% το 2025, καθώς οι ανοδικές πιέσεις από τις προηγούμενες διαταραχές στην πλευρά της προσφοράς και την επανεκκίνηση της οικονομίας θα εξασθενούν και η πιο περιοριστική νομισματική πολιτική θα συγκρατεί ολοένα περισσότερο τη ζήτηση.

Αναφορικά με το εάν η κατάρρευση της Silicon Valley Bank στις ΗΠΑ και τα ζητήματα που έχουν προκύψει με την Credit Suisse, προμηνύουν ότι βρισκόμαστε στα πρόθυρα συστημικής κρίσης, η κα Λαγκάρντ υπογράμμισε ότι η ΕΚΤ παρακολουθεί προσεκτικά τις τρέχουσες εντάσεις στις αγορές και είναι έτοιμη να λάβει μέτρα όπως κρίνεται απαραίτητο για να διαφυλάξει τη σταθερότητα των τιμών και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στη ζώνη του ευρώ.

«Ο τραπεζικός τομέας στην Ευρωζώνη είναι ανθεκτικός, διαθέτοντας ισχυρές θέσεις κεφαλαίου και ρευστότητας. Σε κάθε περίπτωση, η εργαλειοθήκη πολιτικής που διαθέτει η ΕΚΤ είναι πλήρως εξοπλισμένη για την παροχή στήριξης σε ρευστότητα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα αν χρειαστεί», τόνισε η πρόεδρος της ΕΚΤ.

Η κίνηση των δεικτών

  • Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύθηκε 1,19% στις 441 μονάδες.
  • Ο Euro Stoxx ανέβηκε 2,03% στις 4.116 μονάδες.
  • Στο Λονδίνο ο FTSE 100 κέρδισε 0,89% στις 7.410 μονάδες.
  • Στη Φρανκφούρτη ο DAX ισχυροποιήθηκε 1,57% στις 14.967 μονάδες.
  • Στο Παρίσι ο CAC 40 κατέγραψε άνοδο 2,03% στις 7.025 μονάδες.
  • Ο FTSE MIB στο Μιλάνο σημείωσε κέρδη 1,38% στις 25.918 μονάδες.
  • Ο IBEX 35 στη Μαδρίτη έκλεισε στις 8.890 μονάδες με +1,50%.

Μάκρο

Ο -εναρμονισμένος με τις τιμές της Ευρωπαϊκής Ένωσης- πληθωρισμός στην Ιταλία για τον Φεβρουάριο και σε ετήσιο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 9,8% έναντι 9,9% στην αρχική μέτρηση της Istat. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στο 9,9%. Σε μηνιαίο επίπεδο, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 0,1% έναντι 0,2% που ανέμεναν οι αναλυτές και που σημειωνόταν στην αρχική μέτρηση.

Επιχειρηματικές εξελίξεις

«Μάζεμα» ζημιών για το σύνολο του 2022 εμφάνισε η Deliveroo, με την εταιρεία delivery φαγητών να εκτιμά πως θα καταγράψει κερδοφορία για το σύνολο του 2023.ΩΣύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, οι προ φόρων ζημίες της Deliveroo για το 2022 ανήλθαν σε 230,6 εκατ. στερλίνες έναντι ζημιών 281,8 εκατ. στερλινών το 2021.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Attica Bank: Στις 30 Μαρτίου ξεκινά η ΑΜΚ – Τι θα γίνει με τα ποσοστά των υφιστάμενων μετόχων

Έντεκα τραπεζικοί κολοσσοί με 30 δισ. δολ. διασώζουν την First Republic Bank

Γυρνάει σελίδα η Nokia - Νέο λογότυπο έπειτα από 45 χρόνια

gazzetta
gazzetta reader insider insider