«Τα κακά νέα δεν έχουν τελειώσει για τα εταιρικά κέρδη στην Ευρώπη» προειδοποιούν αναλυτές

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Τα κακά νέα δεν έχουν τελειώσει για τα εταιρικά κέρδη στην Ευρώπη» προειδοποιούν αναλυτές
«Δεν πιστεύουμε ότι τα outlooks που βλέπουμε τώρα στην περιοχή είναι βιώσιμα παρά μόνο βραχυπρόθεσμα».

Οι επενδυτές θα πρέπει να περιορίσουν την αισιοδοξία τους παρά την εκπληκτικά καλή σεζόν κερδών στην Ευρώπη, καθώς το μοτίβο είναι πιθανόν να αντιστραφεί, σύμφωνα με αναλυτές της Bernstein.

«Δεν πιστεύουμε ότι τα outlooks που βλέπουμε τώρα στην περιοχή είναι βιώσιμα παρά μόνο βραχυπρόθεσμα», τόνισαν και πρόσθεσαν πως σε περιόδους οικονομικής επιβράδυνσης ή ήπιας ύφεσης οι εκτιμήσεις για κέρδη των ευρωπαϊκών εταιρειών μειώθηκαν κατά 12%.

Μέχρι στιγμής αυτή τη σεζόν, οι ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν αναφέρει αύξηση κερδών καλύτερα από τις εκτιμήσεις — ειδικά για τράπεζες, αλλά και για βιομηχανίες, εταιρίες τηλεπικοινωνιών και ενεργειακούς κολοσσούς. Τα αποτελέσματα του τέταρτου τριμήνου στήριξαν το ράλι των ευρωπαϊκών μετοχών, καθώς οι εταιρείες παρουσίασαν ισχυρή κερδοφορία παρά τα αυξανόμενα επιτόκια και τον υψηλό πληθωρισμό. Ο Stoxx 600 ενισχύεται 8% φέτος, επεκτείνοντας την άνοδο του σε περισσότερο από 20% από το χαμηλό του Σεπτεμβρίου του περασμένου έτους.

Σίγουρα, ορισμένοι είναι πιο αισιόδοξοι για τη μελλοντική αύξηση των κερδών στην Ευρώπη. Ο Εμανουέλ Κάου της Barclays εκτιμά ότι οι κίνδυνοι μειώνονται, με την παγκόσμια ανάπτυξη να σταθεροποιείται λόγω των ισχυρών καταναλωτικών δαπανών στις ΗΠΑ, της πτώσης των τιμών της ενέργειας στην Ευρώπη και τou reopening της Κίνας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Deutsche Telekom: Η αύξηση στην κερδοφορία δ' τριμήνου φέρνει αισιόδοξες προβλέψεις για το 2023

Μνήμες του 2008 στις ΗΠΑ: Βουτιά σχεδόν 5% για την συνολική αξία της αγοράς κατοικίας - Πτώση 2,3 δισ. δολάρια

Χρ. Εξάρχου: Η οδηγία CSRD, οι προκλήσεις για τις ελληνικές επιχειρήσεις και ο Ελληνικός Κώδικας Βιωσιμότητας

gazzetta
gazzetta reader insider insider