Deutsche Bank: 90% πιθανότητα ύφεσης για την οικονομία των ΗΠΑ - Πτώση στις 3.250 μονάδες ο S&P 500

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Deutsche Bank: 90% πιθανότητα ύφεσης για την οικονομία των ΗΠΑ - Πτώση στις 3.250 μονάδες ο S&P 500
Σε περίπτωση που δεν υπάρξει ύφεση, η Deutsche Bank σημειώνει ότι ο S&P 500 θα κάνει άλμα μέχρι και τις 5.000 μονάδες.

Η Deutsche Bank, μία από τις πιο «πεσιμιστικές» τράπεζες της Wall Street αν και παραδέχεται ότι οι οικονομικές προοπτικές στις ΗΠΑ έχουν βελτιωθεί, με νέο της outlook εξακολουθεί να προειδοποιεί για 90% πιθανότητα ύφεσης στην αμερικανική οικονομία φέτος.

Αναλυτικότερα, η γερμανική τράπεζα υπογραμμίζει πως ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός έχει κορυφωθεί, εξακολουθεί να είναι πολύ πάνω από τους στόχους και πιθανόν να είναι επίμονος, σε σημείο που ούτε η Fed ούτε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θεωρούν ανεκτό. Ιστορικά, όταν ο πληθωρισμός εκτινάσσεται πάνω από το 8%, χρειάζονται δύο χρόνια για να πέσει κάτω από το 6%, σύμφωνα με τους αναλυτές Μάριον Λαμπόρ, Κάσσιντι Γκρέις και Τζιμ Ρέιντ.

Παράλληλα, επισημαίνει πως οι επιπτώσεις από την νομισματική σύσφιξη της Fed δεν είναι ακόμη αισθητές και αναμένει μια ήπια ύφεση στις ΗΠΑ που θα ξεκινήσει από το δεύτερο εξάμηνο του έτους και θα διαρκέσει τρία ή τέσσερα τρίμηνα.

Οι αναλυτές σημειώνουν επίσης πως οι αναζωπυρωμένες εντάσεις μεταξύ Ουάσινγκτον και Πεκίνου, συμπεριλαμβανομένης της κατάρριψης ενός κινεζικού κατασκοπευτικού μπαλονιού, θα λειτουργήσουν αρνητικά για το οικονομικό κλίμα.

Επιπροσθέτως, επιμένει πως ο S&P 500 θα ολοκληρώσει τη χρονιά στις 4.500 μονάδες, υποχωρώντας μέχρι και τις 3.250 μονάδες στην έναρξη της ύφεσης του τρέχοντος ασταθούς έτους. Ωστόσο, εκτιμά πως στα μισά της επερχόμενης ύφεσης, οι μετοχές θα ανακάμψουν.

Αξίζει να σημειωθεί πως μέχρι τώρα, για το 2023, ο S&P 500 σημειώνει άνοδο 7% και την Τετάρτη με το χτύπησε το «καμπανάκι» της Wall Street διαμορφώθηκε στις 4.117 μονάδες (με διολίσθηση -1,1%). Εάν ωστόσο δεν υπάρξει ύφεση, η ομάδα της Deutsche Bank σημειώνει ότι ο S&P 500 θα κάνει άλμα μέχρι και τo «ορόσημο» των 5.000 μονάδων.

Οι αναλυτές τέλος υπολογίζουν πως η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου θα κλείσει το 2023 στο 3,65%, ενώ αναμένει περαιτέρω αποδυνάμωση του αμερικανικού δολαρίου, με την ισοτιμία με το ευρώ να διαμορφώνεται στο 1,10 δολάριο έως το δεύτερο τρίμηνο (από 1,08 δολάρια που είναι σήμερα).

Πρέπει να τονίστει πάντως πως οι εκτιμήσεις για το εάν η αμερικανική οικονομία θα εισέλθει σε υφεσιακή πορεία διαφέρουν: Η Goldman Sachs «εξαλείφει» τώρα τις πιθανότητες ύφεσης στις ΗΠΑ ενώ και ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ήταν ακόμη πιο αισιόδοξος, δηλώνοντας πως δεν θα υπάρξει ύφεση ούτε το 2023 ούτε το 2024 στη χώρα του.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ένα ηχηρό μήνυμα για τις Κεντρικές Τράπεζες, που θα είναι λάθος να μην «ακούσουμε»

Τράπεζες: Στα μερίσματα λέμε «ναι» - Πειραιώς: Το κόστος για τη MIG - MSCI με απορίες - Ποιοι ήξεραν για τη Jumbo; – Το ΣΔΙΤ του ΟΣΕ και η Διυπουργική - Περί παραχώρησης ΒΟΑΚ

Οι Κεντρικές Τράπεζες ταξιδεύουν πραγματικά στα... τυφλά;

gazzetta
gazzetta reader insider insider