Κνοτ (ΕΚΤ): «Πολύ μακριά» ακόμα από τη μείωση των επιτοκίων - Χαλάρωση των αυξήσεων από το καλοκαίρι

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κνοτ (ΕΚΤ): «Πολύ μακριά» ακόμα από τη μείωση των επιτοκίων - Χαλάρωση των αυξήσεων από το καλοκαίρι
Ο Ολλανδός τραπεζίτης τάχθηκε υπέρ της διατήρησης των αυξήσεων των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης στις επόμενες δύο συνεδριάσεις της νομισματικής επιτροπής της ΕΚΤ (τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο).

Τη θέση του για συνέχιση στην πολιτική αυξήσεων των βασικών επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας υπογράμμισε ο Κλάας Κνοτ, μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ και κεντρικός τραπεζίτης της Ολλανδίας, μιλώντας στην ιταλική εφημερίδα La Stampa.

Ο ίδιος τάχθηκε υπέρ της διατήρησης των αυξήσεων των επιτοκίων της ευρωτράπεζας κατά 50 μονάδες βάσης στις επόμενες δύο συνεδριάσεις της νομισματικής επιτροπής της ΕΚΤ (τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο), ενώ τόνισε πως είναι «πολύ μακριά» η στιγμή που η ΕΚΤ θα πρέπει να προβεί σε μείωση των επιτοκίων της.

«Κάναμε τον Δεκέμβριο μια αύξηση 50 μονάδων βάσης έναντι 75 μονάδων την προηγούμενη φορά κι αυτός θα είναι ο ρυθμός (αύξησης) για τις επόμενες συνεδριάσεις. Επομένως αυτό σημαίνει τουλάχιστον δύο τέτοιες αυξήσεις -των 50 μονάδων- τον Φεβρουαρίου και τον Μάρτιο. Πιστεύω πως θα συνεχίσουμε να είμαστε σε περιβάλλον σύσφιξης μέχρι το καλοκαίρι» συμπλήρωσε ο Κνοτ.

Ο Ολλανδός τραπεζίτης υποστήριξε πως μέσα στο β' εξάμηνο του 2022 η ΕΚΤ θα μπορούσε να χαλαρώσει τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων από τις 50 μονάδες βάσης στις 25 μονάδες βάσης. «Αλλά είμαστε ακόμα μακριά από αυτό. Δεν είναι κάτι για τις επόμενες συνεδριάσεις».

Υπενθυμίζεται πως από το καλοκαίρι του 2022 η ΕΚΤ έχει προχωρήσει σε αυξήσεις των βασικών της επιτοκίων κατά 225 μονάδες βάσης ή 2,5%, με στόχο να μειώσει τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη προς τον στόχο του 2% που έχει θέσει.

Ο πληθωρισμός, αν και παρουσίασε κάμψη του τελευταίους μήνες του 2022 πέφτοντας από το 10% στο 9,2% για τον Δεκέμβριο, παραμένει σημαντικά πιο πάνω από τον στόχο της Ευρωτράπεζας.

Σχετικά με αυτό, ο Κνοτ ανέφερε πως «τον Δεκέμβριο είδαμε μια πρώτη κάμψη του βασικού πληθωρισμού. Επικεντρωνόμαστε στον δομικό πληθωρισμό, για τον οποίο δυστυχώς δεν υπάρχουν καλά νέα γιατί είναι ακόμα σε άνοδο. Οι υποκείμενες πληθωριστικές πιέσεις δεν δείχνουν σημάδια υποχώρησης ακόμα» τόνισε ο Ολλανδός αξιωματούχος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η Nomura προειδοποιεί για πληθωριστική «βόμβα» 720 δισ. δολαρίων από την Κίνα

gazzetta
gazzetta reader insider insider