ΗΠΑ: Νέα αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στο 6,5% τον Δεκέμβριο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΗΠΑ: Νέα αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στο 6,5% τον Δεκέμβριο
Εντός των εκτιμήσεων των αναλυτών τα στοιχεία για την πορεία των τιμών στην αμερικανική οικονομία.

Αποκλιμάκωση και για τον Δεκέμβριο του 2022 εμφάνισε η πορεία του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, επιβεβαιώνοντας την τάση των προηγούμενων μηνών, καθώς φαίνεται πως οι αυξήσεις των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Fed) οδηγούν σε κάμψη τις υψηλές τιμές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, ο ετήσιος πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 6,5% έναντι 7,1% τον Νοέμβριο και εντός των προβλέψεων των αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters. Σημειώνεται πως πρόκειται για τη μικρότερη ετήσια αύξηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ από τον Οκτώβριο του 2021.

Σε μηνιαίο επίπεδο, καταγράφηκε αποπληθωρισμός 0,1% έναντι πληθωρισμό 0,1% τον Νοέμβριο, εντός των εκτιμήσεων των αναλυτών. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μείωση από τον Απρίλιο του 2020, από την αρχή της πανδημίας του κορονοϊού.

Ο δομικός πληθωρισμός, εκτός των τιμών ενέργειας και τροφίμων, διαμορφώθηκε στο 5,7% έναντι 6% τον Νοέμβριο, εντός των προβλέψεων των αναλυτών. Σε μηνιαίο επίπεδο, διαμορφώθηκε στο 0,3% έναντι 0,2% τον Νοέμβριο, όπως ανέμεναν οι αναλυτές.

Η σημασία για την Fed

Τα στοιχεία έρχονται καθώς οι επενδυτές αναμένουν το κατά πόσο η κάμψη του πληθωρισμού μπορεί να διαφοροποιήσει τη νομισματική πολιτική της Fed το επόμενο χρονικό διάστημα.

Η υποχώρηση των τιμών ενδέχεται να επιφέρει μικρότερες αυξήσεις των επιτοκίων της τράπεζας, με τους αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα του FedWatch του CME Group να αναμένουν μια αύξηση της τάξης των 25 μονάδων βάσης στην επόμενη συνεδρίαση της νομισματικής επιτροπής της Fed (FOMC) που είναι προγραμματισμένη για το διήμερο 31 Ιανουαρίου - 1η Φεβρουαρίου.

Μεγάλη μερίδα των επενδυτών εξετάζει το κατά πόσο η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού μπορεί να σημάνει τη μείωση των επιτοκίων από την πλευρά της τράπεζας, εντός του 2023.

Ωστόσο, αξιωματούχοι της Fed έχουν ταχθεί υπέρ της συνέχισης της αύξησης των επιτοκίων μέχρι να υπάρξουν σημάδια για το ότι ο πληθωρισμός στην αμερικανική οικονομία κινείται προς τον στόχο του 2% που έχει θέσει η τράπεζα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Στο 9,6% «έκλεισε» ο πληθωρισμός του 2022 - Νέα αποκλιμάκωση τον Δεκέμβριο με άνοδο 7,2%

Διευρύνονται τα κέρδη στις ευρωαγορές - Σε υψηλά 9μήνου o STOXX 600

ΗΠΑ: Νέα πτώση κατά 1.000 στις αρχικές αιτήσεις επιδότησης ανεργίας - Η αγορά εργασίας παραμένει «καυτή»

gazzetta
gazzetta reader insider insider