Fed: Αναμονή για αύξηση των επιτοκίων κατά 0,50% - Οι επενδυτές περιμένουν τις «κατευθυντήριες» γραμμές του Πάουελ

Αλέξανδρος Βέλμαχος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Fed: Αναμονή για αύξηση των επιτοκίων κατά 0,50% - Οι επενδυτές περιμένουν τις «κατευθυντήριες» γραμμές του Πάουελ
Η «γραμμή» της μείωσης του πληθωρισμού χωρίς την πρόκληση μεγάλου «πόνου» για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις των ΗΠΑ αναμένεται να κυριαρχήσει στις αποφάσεις της κεντρικής τράπεζας.

Κύριο θέμα προσοχής των διεθνών αγορών για την Τετάρτη είναι οι ανακοινώσεις της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) και -κυρίως- τα όσα θα αφήσει η Fed να εννοηθούν για τις επόμενες κινήσεις της νομισματικής πολιτικής.

Μετά από τη διήμερη συνεδρίαση της νομισματικής επιτροπής της τράπεζας (FOMC) αναμένεται να ανακοινωθεί αύξηση των επιτοκίων κατά 0,50%, έναντι της αύξησης 0,75% που είχε κάνει η Fed. Υπενθυμίζεται πως τους τελευταίους μήνες η τράπεζα προχωρά σε επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων της με στόχο την καταπολέμηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, θέλοντας να «παγώσει» την οικονομική δραστηριότητα στη χώρα ώστε να αποσυμπιέσει την άνοδο των τιμών.

Με βάση τα χθεσινά στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού στην αμερικανική οικονομία, το «πάγωμα» φαίνεται πως αποδίδει. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ διαμορφώθηκε στο 7,1% τον Νοέμβριο από 7,7% τον Οκτώβριο, σε μια αποκλιμάκωση που ήταν ισχυρότερα από τις εκτιμήσεις των επενδυτών.

Ωστόσο, ο πληθωρισμός συνεχίζει να βρίσκεται σε επίπεδα πολύ μεγαλύτερα από αυτό που θέλει η Fed, με την τράπεζα να έχει θέσει ως στόχο τη μείωση του στο 2%.

Τα μηνύματα του Πάουελ

Γα τις σημερινές ανακοινώσεις (στις 21:00, ώρα Ελλάδας, θα δημοσιευτεί η σχετική απόφαση) οι επενδυτές, στην πλειονότητα τους, έχουν προεξοφλήσει μια αύξηση των επιτοκίων της τάξης του 0,50% και η προσοχή του στρέφεται στο τελικό εύρος των επιτοκίων της Fed.

Υπενθυμίζεται πως τον Σεπτέμβριο οι ιθύνοντες της Fed έθεσαν ως ανώτατο εύρος των επιτοκίων της Fed το 4,6%, αλλά από τότε έχουν αναθεωρήσει ανοδικά το εν λόγω ποσοστό, χωρίς να έχουν δώσει κάποιο συγκεκριμένο επίπεδο που αυτό θα πρέπει να διαμορφωθεί προτού αρχίσει η μείωση των επιτοκίων.

Σύμφωνα με έρευνα του FedWatch του CME Group και με βάση τα τελευταία στοιχεία για πορεία της αμερικανικής οικονομίας που δείχνουν αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, οι αναλυτές δίνουν 80% πιθανότητες ώστε το εύρος των επιτοκίων της Fed να διαμορφωθεί μεταξύ του 4,25% και του 4,5%.

Το τωρινό εύρος των επιτοκίων ανέρχεται στο 3,75% με 4%.

Το 20% των επενδυτών «βλέπουν» σήμερα μια αύξηση των επιτοκίων της Fed κατά 0,75%, παρόμοια με αυτή του Νοεμβρίου, που αν συμβεί θα είναι η πέμπτη mega αύξηση που έχει σημειώσει η Fed από το καλοκαίρι και μετά στην προσπάθεια της να «παγώσει» την οικονομική δραστηριότητα στις ΗΠΑ.

Πάνω σε αυτό το πλαίσιο, πολλοί επενδυτές αναφέρουν πως οι επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων της Fed (που συνδυάζονται με την αύξηση του κόστους δανεισμού για νοικοκυριά και επιχειρήσεις) φέρνει την αμερικανική οικονομία πιο κοντά στο ενδεχόμενο ύφεσης.

Επί αυτού ο Πάουελ και άλλοι αξιωματούχοι της Fed έχουν εκφράσει την αισιοδοξία του για το ότι μπορεί να γίνει η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού χωρίς τον κίνδυνο ύφεσης. Αυτή η «γραμμή», της μείωσης του πληθωρισμού χωρίς την πρόκληση μεγάλου «πόνου» για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, αναμένεται να είναι η κυρίαρχη στην τοποθέτηση του Πάουελ στη καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου που θα ακολουθήσει το βράδυ της Τετάρτης την ανακοίνωση της FOMC.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Απρόσμενη αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στη Βρετανία - Η προσοχή στην BoE

gazzetta
gazzetta reader insider insider