ΗΠΑ: Απρόσμενη κάμψη του πληθωρισμού τον Νοέμβριο - «Πάσα» για αλλαγή πολιτικής της Fed;

Αλέξανδρος Βέλμαχος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΗΠΑ: Απρόσμενη κάμψη του πληθωρισμού τον Νοέμβριο - «Πάσα» για αλλαγή πολιτικής της Fed;
Οι τιμές της ενέργειας στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 13,1% σε ετήσια βάση, αλλά υποχώρησαν 1,6% σε μηνιαίο επίπεδο.

Τελευταία ενημέρωση: 15:45

Με ρυθμό μεγαλύτερο από τις εκτιμήσεις των αναλυτών αποκλιμακώθηκε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ για τον Νοέμβριο, ενόψει των αποφάσεων για την επιτοκιακή πολιτική της ομοσπονδιακής τράπεζας (Fed).

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, ο ετήσιος πληθωρισμός στις ΗΠΑ διαμορφώθηκε στο 7,1% από 7,7% τον Οκτώβριο και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Refinitiv ανέμεναν μια μέτρηση στο 7,3%. Σε μηνιαίο επίπεδο, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 0,1% από 0,4% τον Οκτώβριο και έναντι μέτρησης 0,3% που περιμέναν οι αναλυτές.

Πρόκειται για την ηπιότερη αύξηση του ετήσιου πληθωρισμού στην αμερικανική οικονομία από τον Νοέμβριο του 2021.

Ο δομικός πληθωρισμός -εκτός των τιμών ενέργειας και τροφίμων- σε ετήσιο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 6% έναντι 6,3% τον Οκτώβριο και αντί 6,1% που ανέμεναν οι αναλυτές. Σε μηνιαίο επίπεδο, διαμορφώθηκε στο 0,2% έναντι 0,3% τον Οκτώβριο και όπως ανέμεναν οι αναλυτές.

Ανά τους κλάδους της οικονομίας, οι τιμές της ενέργειας στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 13,1% σε ετήσια βάση, αλλά υποχώρησαν 1,6% σε μηνιαίο επίπεδο. Οι τιμές των τροφίμων ενισχύθηκαν 10,6% σε ετήσια και 0,5% σε μηνιαίο επίπεδο.

Οι τιμές στέγασης ενισχύθηκαν 7,1% σε ετήσιο και 0,6% σε μηνιαίο επίπεδο.

Το... μπαλάκι των επιτοκίων στην Fed

Η προσοχή των επενδυτών στρέφεται στις ανακοινώσεις της Fed, που αύριο αναμένεται να αυξήσει εκ νέου τα βασικά της επιτόκια, με στόχο την υποχώρηση του πληθωρισμού στην αμερικανική οικονομία προς τα επίπεδα του 2% που έχει θέσει ως στόχο η τράπεζα.

Από τη συνέντευξη του διοικητή της Fed, Τζερόμ Πάουελ, οι αναλυτές αναμένουν σημάδια για το εάν η τράπεζα θα προχωρήσει σε χαλάρωση των αυξήσεων στα επιτόκια της, με τη «σφιχτή» πολιτική που ακολουθείται τους τελευταίους μήνες να αυξάνει το κόστος δανεισμού για νοικοκυριά και επιχειρήσεις και να ενισχύει τους φόβους για ύφεση στις ΗΠΑ.

Σημειώνεται πως η πλειονότητα των επενδυτών αναμένει πως την Τετάρτη η Fed θα ανακοινώσει αύξηση των επιτοκίων κατά 0,50% έναντι 0,75% που είχε κάνει στην τελευταία συνεδρίαση της νομισματικής της επιτροπής (FOMC) τον Νοέμβριο.

Μετά από τα στοιχεία του πληθωρισμού, οι επενδυτές δίνουν 97% πιθανότητες για μια αύξηση των επιτοκίων της Fed κατά 50 μονάδες βάσης, όταν πριν από τις ανακοινώσεις οι εν λόγω πιθανότητες ήταν στο 91%, σύμφωνα με το FedWatch του CME Group.

Μένει να φανεί το εάν η υποχώρηση των πληθωριστικών πιέσεων που ανακοινώθηκε σήμερα θα είναι αρκετή για να σηματοδοτήσει μια αλλαγή πλεύσης από την Fed, τουλάχιστον από τους επόμενους μήνες, μέσω της χαλάρωσης στις αυξήσεις των επιτοκίων της τράπεζας ή εάν οι ιθύνοντες της τράπεζας θα χρειαστούν να δουν επιπλέον σημάδια αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού προτού «αφήσουν το γκάζι» από τις επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γερμανία: Υποχώρησε από τα υψηλά 70 και πλέον ετών ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο

gazzetta
gazzetta reader insider insider