Σταϊκούρας: «Ιστορικός» ο προϋπολογισμός του 2023 - Τη Δευτέρα στη Βουλή

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σταϊκούρας: «Ιστορικός» ο προϋπολογισμός του 2023 - Τη Δευτέρα στη Βουλή
«Είναι ο πρώτος τα τελευταία 12 έτη που καταρτίζεται εκτός πλαισίου μνημονιακής επιτήρησης ή ενισχυμένης εποπτείας» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών.

Ως «ιστορικό» χαρακτηρίζει ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, τον προϋπολογισμό του 2023 που κατατίθεται αύριο, Δευτέρα 21 Νοεμβρίου στη Βουλή.

Όπως δήλωσε ο ΥΠΟΙΚ σε δήλωση του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο προϋπολογισμός ««είναι ο πρώτος τα τελευταία 12 έτη που καταρτίζεται εκτός πλαισίου μνημονιακής επιτήρησης ή ενισχυμένης εποπτείας, επισφραγίζοντας- με αυτόν τον τρόπο- την επιστροφή της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή κανονικότητα».

Ακόμα, ο κ. Σταϊκούρας υποστηρίζει πως είναι «ένας προϋπολογισμός ο οποίος αναδεικνύει τις αντοχές και την αυξημένη ανθεκτικότητα που έχει επιδείξει η ελληνική οικονομία κατά τη διάρκεια διαδοχικών κρίσεων, καταγράφει τη σταθερή, ισχυρή και βιώσιμη αναπτυξιακή πορεία της, καθώς και τη σημαντική- άνω των 5 μονάδων, σε σχέση με το 2019- υποχώρηση της ανεργίας, ενώ αποτυπώνει τις μεγάλες δυνατότητες και τις θετικές προοπτικές της χώρας».

Σύμφωνα με τον υπουργό, οι προβλέψεις του προϋπολογισμού αφορούν «στοιχεία που επιβεβαιώνει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αφού προβλέπει ότι το 2022 η Ελλάδα θα παρουσιάσει ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης διπλάσιο του ευρωπαϊκού μέσου όρου και τον τρίτο υψηλότερο στην ευρωζώνη και τριπλάσιο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο το 2023». Και προσθέτει: «φυσικά, δεν παραβλέπουμε ότι το διεθνές περιβάλλον παραμένει ασταθές, γεμάτο υψηλές αβεβαιότητες, ανοδικούς κινδύνους, νέες απειλές και μεγάλη μεταβλητότητα, επηρεάζοντας και τη χώρα μας».

«Βασική επιδίωξή μας, όπως αποτυπώνεται και στον προϋπολογισμό, είναι να διατηρήσουμε, αφενός, την αναπτυξιακή πορεία της πατρίδας μας, συνεχίζοντας όμως παράλληλα να στηρίζουμε την κοινωνία, με μέτρα που εντάσσονται στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων μας, διασφαλίζοντας έτσι τη δημοσιονομική σταθερότητα» αναφέρει ο κ. Σταϊκούρας και προσθέτει πως «στόχος μας να "χτίσουμε" πάνω σε αυτά που με κόπο πετύχαμε, για να ισχυροποιήσουμε περαιτέρω την οικονομία μας και να βελτιώσουμε την καθημερινότητα και τις προοπτικές του κάθε πολίτη. Είναι ευθύνη -όλων μας- απέναντι στο σήμερα και το αύριο της χώρας μας, απέναντι στις θυσίες των πολιτών και τις προοπτικές της νέας γενιάς. Με υπευθυνότητα, σύνεση και σκληρή δουλειά θα τα καταφέρουμε».

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με τα όσα ανέφερε το insider.gr, ο νέος προϋπολογισμός θα υπολογιστεί με ελαφρά διαφοροποιημένα μεγέθη από το προσχέδιο προϋπολογισμού. Το ΑΕΠ του 2022 υπολογίζεται πλέον ότι θα είναι ελαφρά υψηλότερο από το 5,5% (έναντι εκτίμησης για 5,3% στο Προσχέδιο και πρόβλεψης για 6% ρυθμό ανόδου από την Κομισιόν).

Ο πληθωρισμός αναμένεται οριακά χαμηλότερος από το 10%, έναντι πρόβλεψης για 10% από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά και αναφοράς για άνοδο τιμών κατά 8,6% στο προσχέδιο Προϋπολογισμού. Τα δύο αυτά στοιχεία βεβαίως οδηγούν αφενός σε μεγαλύτερη άνοδο των συντάξεων (οριακά πάνω από 7,5%). Οδηγούν όμως και σε ταχύτερη αποκλιμάκωση του χρέους (κάτω από τα 169% του ΑΕΠ φέτος), αλλά και σε επίπεδα περί το 160% του ΑΕΠ το 2023.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Οι φοροελαφρύνσεις που φέρνει ο νέος προϋπολογισμός σε νοικοκυριά, επαγγελματίες, ιδιοκτήτες ακινήτων και μικρομεσαίους

gazzetta
gazzetta reader insider insider