Ρεύμα: Κατακόρυφη βουτιά των τιμών Σεπτεμβρίου με τις επιδοτήσεις – Πώς θα δημιουργηθεί ο «κουμπαράς» για μελλοντικές κρίσεις

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ρεύμα: Κατακόρυφη βουτιά των τιμών Σεπτεμβρίου με τις επιδοτήσεις – Πώς θα δημιουργηθεί ο «κουμπαράς» για μελλοντικές κρίσεις
Σταθερή σε σχέση με τον Αύγουστο η «καθαρή» χρέωση για τους οικιακούς καταναλωτές της ΔΕΗ. Σημαντική μείωση των τιμών των εναλλακτικών παρόχων για τα νοικοκυριά, με «καθαρές» χρεώσεις που διαμορφώνονται ακόμη και κάτω από τα επίπεδα πριν από την ενεργειακή κρίση. Στον αντίποδα, ανατιμήσεις για τις μεγάλες επιχειρήσεις. Αναπροσαρμόζονται οι χρεώσεις για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ), ώστε να δημιουργηθεί ο μόνιμος μηχανισμός αντιστάθμισης κινδύνου. Μέγιστη αύξηση στις ΥΚΩ 4 ευρώ ανά μήνα.

Σε κατακόρυφη μείωση οδηγούνται οι τελικές τιμές ρεύματος που θα πληρώσουν οι οικιακοί καταναλωτές τον Σεπτέμβριο -συγκριτικά με τις χρεώσεις τις οποίες ανακοίνωσαν οι εταιρείες προμήθειας για τον επόμενο μήνα- χάρις στις επιδοτήσεις «μαμούθ» που ανακοινώθηκαν χθες από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα.

Στο «δίχτυ προστασίας» για τον Σεπτέμβριο δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στη θωράκιση των οικιακών καταναλωτών, στην περίπτωση των οποίων (όπως και στους αγρότες) η επιδότηση είναι η δεύτερη μεγαλύτερη από τις υπόλοιπες καταναλωτικές κατηγορίες, μετά τους δικαιούχους του ΚΟΤ. Έτσι, χάρις στον σχεδόν διπλασιασμό της επιδότησης έναντι του Αυγούστου, η οποία θα ανέλθει σε 639 ευρώ/MWh (63,9 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα), οι τελικές τιμές που θα πληρώσουν τον Σεπτέμβριο οι καταναλωτές είναι ακριβώς ίδιες ή αισθητά μικρότερες (ανάλογα με την εταιρεία) από τον προηγούμενο μήνα.

Η συγκράτηση των τιμών στα ίδια επίπεδα αφορά τη ΔΕΗ, παρά το γεγονός ότι οι χρεώσεις της εταιρείας για τον επόμενο μήνα είναι αυξημένες κατά 60% και πλέον, στα 78,8 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα για τις πρώτες 500 κιλοβατώρες κατανάλωσης και στα 80 ευρώ ανά κιλοβατώρα πάνω από το συγκεκριμένο όριο. Ωστόσο, χάρις στην κρατική ενίσχυση, δεν θα υπάρξει καμία αύξηση στις τελικές τιμές που θα πληρώσουν οι πελάτες της επιχείρησης τον Σεπτέμβριο, καθώς αυτές «προσγειώνονται» στα 14,9-16,1 λεπτά, όπως και τον Αύγουστο.

Μικρότερες τιμές τον επόμενο μήνα έναντι του Αυγούστου

Την ίδια στιγμή, όσον αφορά τους ιδιώτες παρόχους, η αύξηση της επιδότησης θα αποκλιμακώσει τις τελικές τιμές των εταιρειών τον επόμενο μήνα σε χαμηλότερα επίπεδα από τον Αύγουστο. Μάλιστα, υπάρχουν προμηθευτές που οι τελικές τους τιμές θα κατακρημνισθούν σε τέτοιο βαθμό, ώστε να επιστρέψουν στα δεδομένα που ίσχυαν πριν από την ενεργειακή κρίση.

Πιο συγκεκριμένα, η τελική τιμή της Protergia διαμορφώνεται στα 14,313 λεπτά ανά κιλοβατώρα, από 78,213 λεπτά που ήταν η ονομαστική της χρέωση. Στην περίπτωση της Elpedison, η χρέωση που ανακοίνωσε ήταν 108,64 λεπτά, η οποία με την αφαίρεση του Elpedison Loyalty Pass (0,4 €/KWh), αποκλιμακώνεται στα 68,64 λεπτά. Έτσι, συνυπολογίζοντας το Loyalty Pass, με την επιδότηση η «καθαρή» τιμή που θα πληρώσουν οι πελάτες της εταιρείας είναι μόλις 2,9 λεπτά.

Όσον αφορά την ΗΡΩΝ, η χρέωση των 75 λεπτών του ευρώ ανά κιλοβατώρα ελαττώνεται στα 11,1 λεπτά με την επίδοτηση. Μάλιστα, για τους πελάτες της που θα εξοφλήσουν εμπρόθεσμα τον λογαριασμό τους, και λάβουν την έκπτωση συνέπειας των 15 λεπτών, λογιστικά η «καθαρή» τιμή για τον Σεπτέμβριο γίνεται αρνητική (πιστωτική), στα -3,9 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Βέβαια, η αρνητική χρέωση είναι λογιστική, υπό την έννοια ότι οι καταναλωτές δεν θα δουν αρνητική χρέωση στους λογαριασμούς με την κατανάλωση του Σεπτεμβρίου, αλλά 11,1 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Κι αυτό γιατί η έκπτωση των 15 λεπτών θα πιστωθεί στον επόμενο λογαριασμό τους (με τις καταναλώσεις Οκτωβρίου).

Η τιμολόγηση της Αέριο Αττικής «βυθίζεται» στα 4 λεπτά ανά κιλοβατώρα, που μειώνεται περαιτέρω στα 2 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα, για όσους εξοφλήσουν εμπρόθεσμα τον λογαριασμό τους. Οι πελάτες της ΖeniΘ θα πληρώσουν τον επόμενο μήνα από 4,8 λεπτά για κάθε κιλοβατώρα που θα «κάψουν», καθώς η ονομαστική χρέωση της επιχείρησης ξεκινούσε από τα 68,7 λεπτά. Η τιμή της NRG «προσγειώνεται» στα 10,9 λεπτά (από ονομαστική χρέωση 74,8 λεπτά), της ΕΛΙΝ στα 6 λεπτά (από 69,9 λεπτά) και της Watt & Volt (που εξαγοράστηκε από τη Mytilineos) στα 14,5 λεπτά (από 78,4 λεπτά).

Αυξημένες χρεώσεις για τις μεγάλες επιχειρήσεις

Όπως στα νοικοκυριά και τους αγρότες, ενισχυμένες έναντι του Αυγούστου είναι και οι επιδοτήσεις για τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς και για τα αρτοποιεία. Έτσι, για τη συγκεκριμένη κατηγορία, η επιδότηση ορίζεται για τον Σεπτέμβριο στα 60,4 λεπτά ανά κιλοβατώρα, απορροφώντας το 89% της αύξησης.

Υπενθυμίζεται ότι με την επιδότηση του Αυγούστου, είχε καλυφθεί το 80% των ανατιμήσεων. Το μέτρο αυτό αφορά σε 1.250.000 επαγγελματικές παροχές επιχειρήσεων.

Στον αντίποδα, μικρότερη είναι η «προστασία» στις ανατιμήσεις για τις μεγαλύτερες εμπορικές και βιομηχανικές επιχειρήσεις (με παροχή ισχύος πάνω από 35KVA), οι οποίες προμηθεύονται ρεύμα μέσω κυμαινόμενων τιμολογίων. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η απορρόφηση τον Αύγουστο μειώνεται στο 55% των ανατιμήσεων, από 67% περίπου τον τρέχοντα μήνα.

Αναπροσαρμογή των χρεώσεων ΥΚΩ

Την ίδια στιγμή, όπως προανήγγειλε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, θα δημιουργηθεί ένας μόνιμος μηχανισμός αντιστάθμισης κινδύνου, για την προστασία των καταναλωτών από μελλοντικές επώδυνες ενεργειακές κρίσεις. Σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα, αυτό το αποθεματικό θα δημιουργηθεί με μία εισφορά μέσω των χρεώσεων για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ), η οποία δεν θα ξεπερνά το 1 λεπτό του ευρώ ανά κιλοβατώρα για τους οικιακούς καταναλωτές. Παράλληλα, οι χρεώσεις ΥΚΩ θα μειωθούν έως 70% στα οικιακά τιμολόγια με αυξημένη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Insider.gr, «όχημα» για τις δύο παραπάνω κινήσεις θα είναι η αναπροσαρμογή των υφιστάμενων χρεώσεων, με ρύθμιση του ΥΠΕΝ τον Σεπτέμβριο. Έτσι, για τη δημιουργία του αποθεματικού, στην περίπτωση των καταναλωτών με τετραμηνιαία κατανάλωση έως 1600 κιλοβατώρες, η μοναδιαία χρέωση θα αυξηθεί στα 1,7 λεπτά ανά κιλοβατώρα, από 0,69 λεπτά που είναι τώρα.

Η μείωση των ΥΚΩ για τα νοικοκυριά που «καίνε» πολλές κιλοβατώρες, θα γίνει με μείωση της χρέωσης για τετραμηνιαία κατανάλωση 1601 – 2000 κιλοβατώρες, η οποία θα αποκλιμακωθεί στα 1,7 λεπτά ανά κιλοβατώρα, από 5 λεπτά που είναι σήμερα. «Κούρεμα» θα γίνει και στη χρέωση για τετραμηνιαίες καταναλώσεις πάνω από 2.000 κιλοβατώρες, η οποία θα περιοριστεί στα 1,7 λεπτά, από τα 8,5 λεπτά στα οποία είναι καθορισμένη τώρα.

Για τις χαμηλές καταναλώσεις, όπου η χρέωση θα αυξηθεί, η επιπλέον επιβάρυνση θα είναι κατά μέγιστο 4 ευρώ τον μήνα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η νέα αύξηση στον κατώτατο και η γκρίνια στον ΣΕΒ - Ρεύμα: Έρχονται ακόμα πιο δύσκολα 

ΣΔΙΤ Αποβλήτων: Προχωρούν οι «5» μεγάλοι για το πάρκο κεντρικού τομέα - Ερωτηματικό η χωροθέτηση

Όφελος 80% για τα νοικοκυριά από τις επιδοτήσεις στο ρεύμα

gazzetta
gazzetta reader insider insider