Ρεύμα: Άλμα στις χρεώσεις των προμηθευτών τον Σεπτέμβριο – Στα 0,788 € ανά κιλοβατώρα η ΔΕΗ

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ρεύμα: Άλμα στις χρεώσεις των προμηθευτών τον Σεπτέμβριο – Στα 0,788 € ανά κιλοβατώρα η ΔΕΗ
Οι χρεώσεις των ιδιωτών παρόχων κατά κανόνα κινούνται κοντά ή ξεπερνούν τα 0,7 ευρώ ανά κιλοβατώρα, όταν τον Αύγουστο μόνο τρεις εταιρείες είχαν ανακοινώσει τιμές πάνω από τα 0,6 ευρώ. Αιτία οι εκτιμήσεις όλων των εταιρειών για νέο «αρνητικό ρεκόρ» στο χονδρεμπορικό κόστος ρεύματος τον επόμενο μήνα, μετά την εκτίναξη των διεθνών τιμών αερίου.

Σημαντικά αυξημένες θα είναι οι χρεώσεις των προμηθευτών για τον Σεπτέμβριο έναντι του Αυγούστου, όπως δείχνουν οι ανακοινώσεις εταιρειών για τις τιμές που θα εφαρμόσουν τον επόμενο μήνα, επιβεβαιώνοντας έτσι το ρεπορτάζ του Insider.gr.

Ενδεικτική είναι η χρέωση της ΔΕΗ, η οποία όπως ανακοίνωσε η εταιρεία, για τον επόμενο μήνα ξεκινά από τα 0,788 ευρώ ανά κιλοβατώρα, για τις πρώτες 500 κιλοβατώρες κατανάλωσης. Πάνω από αυτό το όριο, η χρέωση διαμορφώνεται σε 0,8 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Ως συνέπεια, δεν διαψεύστηκαν οι δημοσιογραφικές πληροφορίες που τοποθετούσαν την τιμή της εταιρείας αρκετά πάνω από τα 0,7 ευρώ, προσεγγίζοντας τα 0,8 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Υπενθυμίζεται ότι τον Αύγουστο, η ΔΕΗ είχε ανακοινώσει τη μικρότερη χρέωση της αγοράς, η οποία για τις πρώτες 500 κιλοβατώρες ήταν 0,486 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Πάνω από το συγκεκριμένο πλαφόν, είχε καθορισθεί από την επιχείρηση χρέωση 0,498 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Παράλληλα, οι χρεώσεις των ιδιωτών παρόχων κατά κανόνα κινούνται κοντά ή ξεπερνούν τα 0,7 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Έτσι, η τιμή της NRG διαμορφώνεται στα 0,748 ευρώ ανά κιλοβατώρα, ενώ της Watt & Volt στα 0,784 ευρώ. Επίσης, η Protergia ανακοίνωσε χρέωση 0,78213 € ανά κιλοβατώρα.

Από την άλλη πλευρά, η ΗΡΩΝ ανακοίνωσε τιμή 0,75 ευρώ ανά κιλοβατώρα, η οποία με την έκπτωση συνέπειας 20% «προσγειώνεται» στα 0,6 ευρώ. Την ίδια στιγμή, η χρέωση της Elpedison είναι 1,0864 ευρώ, η οποία με την αφαίρεση του Elpedison Loyalty Pass (0,4 €/KWh), αποκλιμακώνεται στα 0,6864 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Η χρέωση της ΖeniΘ για τον επόμενο μήνα ανέρχεται σε 0,687 ευρώ ανά κιλοβατώρα, ενώ της ΕΛΙΝ σε 0,699 €. Συγκριτικά, τον Αύγουστο μόλις τρεις εταιρείες είχαν ανακοινώσει χρεώσεις που ξεπερνούσαν τα 0,6 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Οι χρεώσεις των εταιρειών αυξάνουν τις ανάγκες για τις κρατικές ενισχύσεις του Σεπτεμβρίου, ώστε να παραμείνουν στα επίπεδα του τρέχοντα μήνα οι τελικές τιμές που θα κληθούν να καταβάλουν οι καταναλωτές. Για αυτό τον σκοπό, η επιδότηση θα πρέπει να κινείται στα επίπεδα των 0,60 ή και να τα ξεπερνά.

Πάντως, η ενίσχυση των χρεώσεων αποτελεί φυσιολογική εξέλιξη, με δεδομένες τις «υψηλές πτήσεις» που καταγράφουν οι διεθνείς τιμές αερίου, και οι οποίες προδιαγράφουν ένα νέο «ιστορικό υψηλό» τον επόμενο μήνα για την εγχώρια χονδρεμπορική ρεύματος.

Όπως έγραψε το Insider.gr, όλες οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στο γεγονός ότι η αγορά Επόμενης Ημέρας θα κινηθεί τον Σεπτέμβριο πάνω από τα 500 ευρώ ανά Μεγαβατώρα -με κάποια να μιλούν ακόμη για επίπεδα τιμών στα 550 ευρώ ανά Μεγαβατώρα- όταν ο Αύγουστος εκτιμάται ότι θα κλείσει στα 400 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Αιτία το ρεκόρ στο φυσικό αέριο, με τα στελέχη της αγοράς να προβλέπουν ότι το συμβόλαιο Σεπτεμβρίου στο TTF (στο ολλανδικό hub αερίου) θα κλείσει στα επίπεδα των 230-235 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, στο τέλος του μήνα. Συγκριτικά, το συμβόλαιο Αυγούστου στο TTF είχε κλείσει τον Αύγουστο στα επίπεδα των 172 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, δηλαδή περίπου 60 ευρώ χαμηλότερα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider