Οι θεσμοί επιστρέφουν στην Αθήνα το Φθινόπωρο για την εκτός Ενισχυμένης Εποπτείας αξιολόγηση – Τα ραντεβού και ο Προϋπολογισμός

Δήμητρα Καδδά
Μοιράσου το
Οι θεσμοί επιστρέφουν στην Αθήνα το Φθινόπωρο για την εκτός Ενισχυμένης Εποπτείας αξιολόγηση – Τα ραντεβού και ο Προϋπολογισμός
Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ετοιμάζεται για την επίσημη πρώτη «μεταπρογραμματική» αξιολόγηση η οποία σχεδιάζεται να γίνει σε 2 στάδια τεχνικών κλιμακίων και επικεφαλής από στις αρχές Οκτωβρίου. Ο πιο μεγάλος βαθμός ελευθερίας, ο νέος Προϋπολογισμός, η καλή πορεία των εσόδων και το πακέτο δόσεων.

Η έξοδος από την ενισχυμένη εποπτεία θα λάβει χώρα σε λίγες μέρες αλλά, όπως κάνουν ξεκάθαρο και τα κυβερνητικά στελέχη, εποπτεία θα συνεχίζει να υπάρχει. Απλά πλέον ο τρόπος ελέγχου αλλάζει, θα γίνεται κάθε 6 μήνες και θα είναι ίδιος με αυτόν στον οποίο υπόκεινται όλα τα κράτη-μέλη που πέρασαν από μνημόνια.

Έτσι το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ετοιμάζεται για την επίσημη, πρώτη, «μεταπρογραμματική» αξιολόγηση η οποία προς το παρόν έχει σχεδιασθεί να γίνει σε 2 στάδια (τεχνικών κλιμακίων και επικεφαλής) στις αρχές Οκτωβρίου. Θα περιλαμβάνει, σύμφωνα με τον μέχρι στιγμής σχεδιασμό, πρώτα ραντεβού από τις 3 Οκτωβρίου με τα τεχνικά κλιμάκια της Κομισιόν της ΕΚΤ και του ESM. Μία εβδομάδα μετά (ενδεχομένως μεταξύ 11-12 Οκτωβρίου) σχεδιάζεται να γίνουν σύντομες επαφές σε επίπεδο επικεφαλής.

Στο επίκεντρο θα είναι τα 22 εκκρεμή προαπαιτούμενα από την Ενισχυμένη Εποπτεία στα οποία πρώτα από όλα περιλαμβάνεται ο νέος Προϋπολογισμός για το 2023. Σε αυτόν η κεντρική δέσμευση είναι να διατηρηθεί ο στόχος επιστροφής σε πρωτογενές πλεόνασμα τον επόμενο χρόνο, ώστε μαζί με την μεγάλη άνοδο του ονομαστικού ΑΕΠ (λόγω και του πληθωρισμού), να καταγραφεί μία εξίσου σημαντική με αυτή του 2021-2022 μείωση του χρέους. Η συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2023 θα κλιμακωθεί τον Οκτώβριο, μετά την κατάθεση του Προσχεδίου Προϋπολογισμού που θα γίνει τη Δευτέρα 3 Οκτωβρίου στη Βουλή (σύμφωνα με τη σχετική Συνταγματική υποχρέωση).

Πιο μεγάλος βαθμός ελευθερίας

Η διαφορά με την Ενισχυμένη Εποπτεία είναι, εξηγούν αρμόδιες πηγές, πως υπάρχει αυξημένος βαθμός ελευθερίας. Η κυβέρνηση ολοκληρώνει το πακέτο της ΔΕΘ και θα προχωρήσει στην κατάθεση το Σεπτέμβριο συμπληρωματικού Προϋπολογισμού στη Βουλή προφανώς έχοντας κατά νου τις υποχρεώσεις της χώρας στο δημοσιονομικό πεδίο, αλλά με «πιο μεγάλο βαθμό ελευθερίας στο μείγμα πολιτικής» όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές.

Καλύτερη εικόνα για τα περιθώρια που θα υπάρχουν για μέτρα στήριξης θα υπάρχει το Σεπτέμβριο, όχι μόνο λόγω μίας σειράς παραγόντων που καθορίζονται... εγχωρίως όπως είναι το ΑΕΠ, ο τουρισμός και τα κρατικά έσοδα, αλλά και μέσα από τις πρώτες επαφές που θα γίνουν σε επίπεδο ΕΕ. Το πρώτο μεγάλο ραντεβού είναι το άτυπο Eurogroup της 9ης Σεπτεμβρίου στον οποίο θα γίνει συζήτηση για τον συντονισμό των δημοσιονομικών πολιτικών και για την αναχαίτιση των πληθωριστικών πιέσεων. Έχοντας πλέον νέα δεδομένα και για την ενεργειακή κρίση και για τα αιτήματα στήριξης όπως αυτά διαμορφώνονται από κράτη όπως η Γερμανία.

Η καλή πορεία των εσόδων και η Επιστρεπτέα

Η κυβέρνηση διαμορφώνει τα επιχειρήματά της για το νέο πακέτο μέτρων, δίνοντας πολύ μεγάλη έμφαση στην πορεία των εσόδων που δείχνουν ανθεκτικότητα. Αλλά και στο επιπλέον «δώρο» 870 εκατομμυρίων ευρώ από την πληρωμή εφάπαξ του ενός τρίτου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, ένα έσοδο που από μόνο του φέρεται να δημιουργεί ένα μεγάλο «κουμπαρά» για παρεμβάσεις στήριξης.

Ο υπουργός οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας επανέλαβε χθες, μιλώντας στην στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ, την εκτίμηση ότι θα υπάρχει δημοσιονομικό περιθώριο για νέο πακέτο στήριξης, αλλά περιόρισε τις προσδοκίες εξηγώντας ότι τα 5 δισ. ευρώ υπέρβασης εσόδων που καταγράφονται στο 7μηνο δεν έχουν στο σύνολό τους μόνιμα χαρακτηριστικά. Αλλά και ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης μιλώντας χθες στο ΣΚΑΙ, επισήμανε ότι όλα θα κριθούν από το πακέτο του ρεύματος το οποίο απορροφά μόνο τον Αύγουστο πάνω από 200 εκατομμύρια ευρώ λόγω του ράλι στις διεθνείς τιμές φυσικού αερίου.

Ο Νοέμβριος

Οι πιθανές επισημάνσεις των θεσμών θα ενσωματωθούν στα πορίσματα του Νοεμβρίου. Δεν θα συνδέονται μόνο με το δημοσιονομικό πεδίο (σ.σ. σε αυτό θα υπάρξει και δημοσιονομικό πόρισμα στο πλαίσιο του Ευρωπαικού Εξαμήνου που θα ενσωματωθεί αν χρειασθεί στο τελικό Σχέδιο Προϋπολογισμού), αλλά και με το πακέτο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Σε κάποιες μεταρρυθμίσεις δίνουν ειδική σημασία δανειστές. Ο λόγος για τα κρατικά «φέσια», τα κόκκινα δάνεια, αλλά και το Κτηματολόγιο, την εργατική νομοθεσία και την πρωτοβάθμια υγεία, για 5 μεταρρυθμιστικά πεδία που αναμένεται να κρίνουν το πόσο θετικό θα είναι το τελικό πόρισμα.

Το τέλος της διαδρομής είναι μία θετική αποτίμηση σε επίπεδο ΥΠΟΙΚ τον Δεκέμβριο. Έχει ειδική σημασία και λόγω της σύνδεσής του με το τελευταίο πακέτο παρεμβάσεων στο χρέος που θα πρέπει να αποδεσμεύσει ο ESM, αλλά και για την εικόνα της χώρας έναντι των αγορών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σταϊκούρας: Στα 50 δισ. ευρώ ανήλθαν οι δαπάνες για την υγειονομική και ενεργειακή κρίση

Σκυλακάκης: Πάνω από 200 εκατ. ευρώ δόθηκαν για τα ενεργειακά τον Αύγουστο

Όλες οι ειδήσεις

23:51

ΕΣΕΕ: Έξι προβληματισμοί για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του λιανικού εμπορίου

23:42

Γεραπετρίτης: Το νέο μοντέλο του κράτους είναι σήμερα μια κατάκτηση

23:34

Ιράκ-Συρία: Η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος χρησιμοποίησε χημικά όπλα, δηλώνουν ειδικοί του ΟΗΕ

23:22

Τουρκία: Συνωστισμός πετρελαιοφόρων δεξαμενόπλοιων μετά το πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου

23:15

«Άμυνες» στην Wall Street πριν από τις αποφάσεις της Fed

22:58

Οι διατλαντικές σχέσεις και το πλαίσιο της διαδικασίας του κοινού Συμβουλίου Εμπορίου και Τεχνολογίας ΕΕ - ΗΠΑ

22:39

Επιθέσεις σε αστυνομικούς με μολότοφ σε ΣΕΦ και Εξάρχεια

22:22

Φινλανδία: 4 στις 10 μικρομεσαίες επιχειρήσεις σχεδιάζουν απολύσεις το 2023

22:17

Μεγάλες απώλειες για το πετρέλαιο, στη «σκιά» του OPEC

22:07

Ουκρανία: Προειδοποιήσεις για έκτακτες διακοπές ηλεκτροδότησης σε όλη τη χώρα

21:21

Βουλή: Προβληματισμοί, ενστάσεις και προτάσεις από φορείς στο νομοσχέδιο για την ΕΥΠ

21:16

Κάτω από τα 1.800 δολάρια ο χρυσός

21:14

Γκραμενιά (ESM): Η Ελλάδα έκανε περισσότερα από αυτά που περιμέναμε

20:58

Eurogroup: Ξανά πρόεδρος ο Πασκάλ Ντόναχιου

20:51

Γ. Καραγιάννης: Τα 10+5 έργα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για την ανάπτυξη της Πελοποννήσου

20:32

Σταϊκούρας: Η απόφαση του Eurogroup αναγνωρίζει ότι έχει ανοίξει νέο κεφάλαιο για τη χώρα

20:32

Eurogroup για Ελλάδα: Ιστορική στιγμή εκπλήρωσης όλων των στόχων, εκταμίευση «δόσεων» 6 δισ. - Νέες συστάσεις με ορόσημο την επόμενη Άνοιξη

20:22

Κρις Πάππας: Στο υψηλότερο επίπεδο ιστορικά η σχέση Ελλάδας - ΗΠΑ

20:15

Κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο: Άλλος ένας «άγνωστος Χ» για την ενίσχυση του πληθωρισμού

20:13

Μητσοτάκης: Εφάπαξ ενίσχυση 600 ευρώ σε όλους τους ενστόλους σε ΕΛΑΣ και Λιμενικό

20:05

VF: Η μητρική των North Face και Timberland «κόβει» τον στόχο για τα κέρδη - Αποχωρεί ο CEO

19:47

Λαγκάρντ σε Καϊλή: Η αύξηση των επιτοκίων θα μειώσει τον πληθωρισμό και θα ομαλοποιήσει την οικονομία

19:38

Σκρέκας: Tώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για πλαφόν στο φυσικό αέριο

19:30

Κρυπτονομίσματα: Η Nexo αποχωρεί από την αγορά των ΗΠΑ

19:16

Eurogroup: Πρόταση για πλαφόν κατανάλωσης στην επιδότηση λογαριασμών ρεύματος

19:15

Η Nike «τελείωσε» τον Κάιρι Ίρβινγκ για αντισημιτικά σχόλια - Χάνει 11 εκατ. δολάρια

18:55

Πτωτική εκκίνηση εβδομάδας στις ευρωαγορές, με ανησυχίες για τα επιτόκια

18:39

ΟΗΕ: Ένας στους πέντε ανθρώπους σε όλον τον κόσμο έχει υποστεί βία ή παρενόχληση στον εργασιακό χώρο

18:22

ΕΡΓΑΝΗ: Ξεκινούν οι αιτήσεις αναστολής συμβάσεων εργασίας για επιχειρήσεις στην Κρήτη και στη γουνοποιία

18:15

Βρετανία: Η κυβέρνηση δεν έχει αλλάξει στάση σε ό,τι αφορά τα Μάρμαρα του Παρθενώνα