Οι επιστολές Σταϊκούρα και Κομισιόν για το τέλος της εποπτείας – Καθαρή ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα και δέσμευση για συνέχιση μεταρρυθμίσεων

Δήμητρα Καδδά
Μοιράσου το
Οι επιστολές Σταϊκούρα και Κομισιόν για το τέλος της εποπτείας – Καθαρή ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα και δέσμευση για συνέχιση μεταρρυθμίσεων
Εύσημα για την πρόοδο και για τις μεταρρυθμίσεις που συνεχίσθηκαν παρά τις κρίσεις. Επόμενη αξιολόγηση τον Νοέμβριο στο νέο καθεστώς μεταμεταπρογραμματικής εποπτείας. «Κλειδί» οι μεταρρυθμίσεις για βιώσιμη ανάπτυξη, επισημαίνει ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

«Eίμαστε στην ευχάριστη θέση να επιβεβαιώσουμε ότι η Επιτροπή δεν σκοπεύει να παρατείνει την ενισχυμένη εποπτεία μετά τη λήξη της στις 20 Αυγούστου 2022», αναφέρει η κοινή επιστολή των κ.κ. Ντομπρόβσκις και Τζεντιλόνι προς τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα. Η επιστολή σε ιδιαίτερα θετικό ύψος περιγράφει τα επιτεύγματα της Ελλάδας, αλλά και τη δέσμευση για συνέχεια στις μεταρρυθμίσεις. Ο λόγος για μία δέσμευση την οποία μεταφέρει και ο ΥΠΟΙΚ στην απαντητική του επιστολή με ημερομηνία 3/8. Στην ίδια επιστολή καταγράφει αναλυτικά τα επιτεύγματα της οικονομίας αλλά και τα επόμενα βήματα.

Η επιστολή Σταικούρα

Αναλυτικά, ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ ευχαρίστησε στην επιστολή του τους εκπροσώπους της Κομισιόν για την επιστολή και ανέφερε πως «συμμερίζομαι την εκτίμησή σας ότι ως αποτέλεσμα της αποτελεσματικής εφαρμογής μεταρρυθμίσεων από την τρέχουσα κυβέρνηση, ακόμη και κάτω από τις δύσκολες συνθήκες που δημιουργήθηκαν από την πανδημία Covid-19 και, πιο πρόσφατα, λόγω της επίθεσης της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, η ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας έχει βελτιωθεί σημαντικά και οι κίνδυνοι δευτερογενών επιπτώσεων σε άλλα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ έχουν μειωθεί σημαντικά».

«Τα τελευταία τρία χρόνια, η Ελλάδα ολοκλήρωσε με επιτυχία σημαντικές μεταρρυθμίσεις σε έξι βασικούς τομείς», αναφέρει ο ΥΠΟΙΚ απαριθμώντας τα πεδία της ενισχυμένης εποπτείας (δημοσιονομικές πολιτικές, κοινωνική πρόνοια, χρηματοπιστωτική σταθερότητα, αγορές εργασίας και προϊόντων, ιδιωτικοποιήσεις και δημόσια διοίκηση). «Επιπλέον, η Ελλάδα ολοκλήρωσε σημαντικές μεταρρυθμίσεις σε τομείς που δεν καλύπτονταν από το εν λόγω πλαίσιο συμπεριλαμβανομένων, μεταξύ άλλων, της ψηφιοποίησης και της εκπαίδευσης», όπως είπε.

«Αυτές οι μεταρρυθμίσεις έχουν διαμορφώσει μια σταθερή πλατφόρμα για την Ελλάδα ώστε να επιτύχει βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς μακροπρόθεσμη ανάπτυξη», ανέφερε, φέρνοντας ως παράδειγμα την πορεία του ΑΕΠ, τις επενδύσεις και τις εξαγωγές, τα ποσοστά απασχόλησης, τις τραπεζικές καταθέσεις και την πιστωτική επέκταση.

«Οι εξελίξεις αυτές αποδεικνύουν την αξία των μεταρρυθμίσεων, καθώς και την αποτελεσματικότητα και την αξιοπιστία της ελληνικής οικονομικής πολιτικής».

Η διεθνής κρίση

Στην επιστολή του ο ΥΠΟΙΚ αναφέρει όμως και τις πιέσεις. «Η ελληνική οικονομία, όπως όλες οι εθνικές οικονομίες της Ένωσής μας, αντιμετωπίζει σήμερα σημαντική αβεβαιότητα και καθοδικούς κινδύνους που προκαλούνται από τη στρατιωτική επιθετικότητα της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας». Όπως είπε, «βασικό συστατικό της απάντησής μας σε αυτό το νέο, εξωγενές σοκ είναι η συνέχιση της μεταρρυθμιστικής μας προσπάθειας πέρα ​​από το τέλος της ενισχυμένης εποπτείας» και μέσα από το ελληνικό εθνικό σχέδιο Ανάκαμψης «που αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εφαρμογή και σε πλήρη εξέλιξη» με σημαντικές μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις που «θα αναβαθμίσουν περαιτέρω την παραγωγική ικανότητα της Ελλάδας, θα αυξήσουν τη μακροπρόθεσμη παραγωγή και θα ενισχύσουν την οικονομική ανθεκτικότητα και την κοινωνική συνοχή».

Συνολικά, ανέφερε ο ΥΠΟΙΚ, «παρά τις προκλήσεις που προκαλούνται από παγκόσμιες κρίσεις έκτακτης φύσης, τα τελευταία τρία χρόνια, η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο, με αποτέλεσμα να έχει επιστρέψει σε μια κανονική οικονομική κατάσταση, γυρίζοντας έτσι σελίδα στη σύγχρονη ιστορία της».

Έκανε σαφές πως «είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε σε αυτόν τον δρόμο προς όφελος όλων των πολιτών μας και των μελλοντικών γενεών, καθώς και για τη σταθερότητα και την ευημερία της Ένωσής μας. Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την υποστήριξη και τη συνεργασία σας τα τελευταία τρία χρόνια και ανυπομονώ να συνεχίσουμε την άριστη συνεργασία μας»

Η επιστολή των επιτρόπων

Στις 2 Αυγούστου εστάλη η επιστολή από τον Εκτελεστικό Αντιπρόεδρο, αρμόδιο για μια οικονομία στην υπηρεσία των ανθρώπων Βάλντις Ντομπρόβσκις και από τον Επίτροπο Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι προς τον Έλληνα ΥΠΟΙΚ. Όπως αναφέρεται και στη σημερινή ανακοίνωση της Επιτροπής, «κατόπιν ανταλλαγών απόψεων με τις ελληνικές αρχές, μεταξύ άλλων στη συνεδρίαση του Eurogroup της 16ης Ιουνίου, η Επιτροπή αναγνωρίζει ότι η Ελλάδα έχει εκπληρώσει το μεγαλύτερο μέρος των δεσμεύσεων πολιτικής που ανέλαβε έναντι του Eurogroup κατά την έξοδό της από το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής τον Ιούνιο του 2018 και ότι έχει επιτύχει την αποτελεσματική υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, ακόμη και υπό τις δυσχερείς συνθήκες που επέφεραν η πανδημία του κορονοϊού και, πιο πρόσφατα, η στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας».

Η Επιτροπή επισημαίνει επίσης ότι, χάρη στις προσπάθειες της Ελλάδας, η ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας έχει βελτιωθεί ουσιαστικά και ότι έχουν μειωθεί σημαντικά οι κίνδυνοι δευτερογενών επιπτώσεων για την οικονομία της ευρωζώνης. Κατά συνέπεια, δεν δικαιολογείται πλέον η διατήρηση της Ελλάδας υπό ενισχυμένη εποπτεία, αναφέρει περιγράφοντας και την αρχική αιτία για την οποία το 2018 ενεργοποιήθηκε το εν λόγω καθεστώς.

«Η παρακολούθηση της οικονομικής, δημοσιονομικής και χρηματοπιστωτικής κατάστασης της χώρας θα συνεχιστεί στο πλαίσιο της μεταπρογραμματικής εποπτείας και του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου. Οι εκκρεμείς μεταρρυθμιστικές δεσμεύσεις θα παρακολουθούνται στο πλαίσιο της πρώτης έκθεσης μεταπρογραμματικής εποπτείας που θα εκδοθεί τον Νοέμβριο του 2022, στην οποία μπορεί να βασιστεί η απόφαση του Eurogroup σχετικά με την τελική δόση των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους που συμφωνήθηκαν τον Ιούνιο του 2018. Σημαντικές μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις προβλέπονται επίσης στο ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας», αναφέρεται.

Η Επιτροπή εκφράζει την ικανοποίησή της για τα επιτεύγματα της Ελλάδας και για τη δέσμευσή της να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις μετά το τέλος της ενισχυμένης εποπτείας. «Θα θέλαμε να σας συγχαρούμε για όλα τα παραπάνω επιτεύγματα και ανυπομονούμε να συνεχίσουμε την άριστη συνεργασία μας στο μέλλον», καταλήγει η επιστολή.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σταϊκούρας για έξοδο από Ενισχυμένη Εποπτεία: Η Ελλάδα επιστρέφει, μετά από 12 χρόνια, στην ευρωπαϊκή κανονικότητα

FT: «Η ΕΕ τερματίζει τον έλεγχο της ελληνικής οικονομίας μετά από 12 χρόνια αναταραχής»

Όλες οι ειδήσεις

07:05

Σε αναβρασμό η φαρμακευτική αγορά - Κρίσιμη συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας  

07:02

ΤΧΣ: Η Rothschild και το πλάνο αποεπένδυσης - Η δίδυμη υποχώρηση ευρώ - στερλίνας

01:14

ΗΠΑ: Αδιαμφισβήτητη η κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά του Αιγαίου

23:54

Μπανγκλαντές: Τουλάχιστον 51 οι νεκροί από το ναυάγιο σκάφους - 15 οι αγνοούμενοι

23:43

ΥΠΕΞ Κύπρου: Παράλογοι και γελοίοι οι ισχυρισμοί Ερντογάν ότι η Τουρκία απειλείται από την Ελλάδα

23:36

Γκουτέρες (ΟΗΕ): Η εποχή του πυρηνικού εκβιασμού πρέπει να τελειώσει

23:24

Αύριο η Υπουργική Απόφαση για τους χώρους ανταποδοτικότητας σε Ελληνικό - Αγ. Κοσμά

23:16

Στο «κόκκινο» η Wall Street - Χαμηλό έτους για τον S&P 500

23:05

Αθανασοπούλου: Μέσα στο επόμενο 6μηνο θα ρυθμιστούν μέσω του εξωδικαστικού, χρέη 1 δισ. ευρώ

22:54

Γράφει ιστορία η Porsche – Από την ανώτατη τιμή θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση της μετοχής

22:48

H NASA αποσύρει τον διαστημικό πύραυλο SLS λόγω του τυφώνα Ίαν

22:35

Μακρόν: Έκκληση για συνομιλίες «χωρίς καθυστέρηση» μεταξύ Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν

22:23

Συστάσεις της ΓΓΠΠ προς τους πολίτες ενόψει της επιδείνωσης του καιρού

22:10

ΗΠΑ και ΕΕ αντιδρούν στην υπογραφή νέας συμφωνίας συνεργασίας μεταξύ Ρωσίας και Σερβίας

21:56

Σε χαμηλά εννέα μηνών το πετρέλαιο - Κάτω από τα 85 δολάρια το Brent

21:45

ΕΕ: Η στήριξη στην Ουκρανία θα συνεχιστεί για όσο διάστημα χρειαστεί

21:36

Δημοσκόπηση ALCΟ: Στο 7,7% η «ψαλίδα» ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ και εξακομματική Βουλή

21:23

Γερμανία: Δημοσκοπική άνοδος για το AfD - Εντείνεται η δυσαρέσκεια για τον Χάμπεκ

21:12

Σε νέα χαμηλά 2,5 ετών ο χρυσός

21:01

Μπόστιτς (Fed): Τα γεγονότα στη Βρετανία ίσως αυξήσουν την οικονομική πίεση σε Ευρώπη και ΗΠΑ

20:50

Ιράν: Πάνω από 76 οι νεκροί στις διαδηλώσεις για τον θάνατο της Μάχσα Αμινί

20:41

Παπαθανάσης: Η κυβέρνηση βοηθά τις επιχειρήσεις να επενδύουν σε ένα υγιές περιβάλλον

20:36

Χωρίς τηλεοπτική κάλυψη η δίκη Δ. Παπαγγελόπουλου και Ελ. Τουλουπάκη

20:35

Μπλόκο «Βορρά» στο REPowerEU – «Όχι» σε επιδοτήσεις, στροφή σε κράτη με υψηλή εξάρτηση από αέριο

20:32

BriQ Properties: Έσοδα 4 εκατ. ευρώ στο α' εξάμηνο του 2022 - Αυξημένα κατά 55%

20:31

Υπουργικό συμβούλιο υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη την Τρίτη

20:26

Ρωσία: Συνελήφθη για «κατασκοπεία» γενικός πρόξενος της Ιαπωνίας

20:21

Διαρροή αερίου από τον Nord Stream 2 - Συναγερμός στη Βαλτική

20:14

Βασιλείου (Eurobank): Μέχρι τέλος 2022 θα έχουν συμβασιοποιηθεί δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης 1 δισ.

20:06

Κακοκαιρία: Μήνυμα του 112 για Δυτική Ελλάδα, Ιόνιο - Κλειστά τα σχολεία στην Κέρκυρα