Οι 5 παράγοντες που θα καθορίσουν το πακέτο της ΔΕΘ - Στο τραπέζι επέκταση του Ανακυκλώνω, κλειδί το φυσικό αέριο

Δήμητρα Καδδά
Μοιράσου το
Οι 5 παράγοντες που θα καθορίσουν το πακέτο της ΔΕΘ - Στο τραπέζι επέκταση του Ανακυκλώνω, κλειδί το φυσικό αέριο
Η πορεία του ΑΕΠ, του τουρισμού, των φορολογικών εσόδων κατά το δίμηνο Ιουλίου - Αυγούστου, του πληθωρισμού και  των διεθνών τιμών φυσικού αερίου θα καθορίσουν το πακέτο, που αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ. Ψάχνουν κονδύλια για επέκταση του «Ανακυκλώνω». Υπό εξέταση αλλαγή στο μείγμα στήριξης σε καύσιμα και νοικοκυριά.

Στο παρά... ένα των πρωθυπουργικών ανακοινώσεων από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης αναμένεται να κλειδώσει το νέο πακέτο μέτρων στήριξης. Και τούτο καθώς μία σειρά από στοιχεία, ανακοινώσεις και εξελίξεις θα καθορίσουν, όχι μόνο την αξία του «κουμπαρά» που θα έχει συγκεντρωθεί, αλλά και τις ανάγκες που θα υπάρχουν για στήριξη.

Η κυβέρνηση δίνει μεν προτεραιότητα στο δίπολο ρεύματος - αερίου, που προκαλεί δέος δημοσιονομικά, μετά το νέο κύμα ανόδου των διεθνών τιμών, αλλά εξετάζει από επέκταση του «Ανακυκλώνω», έως και νέο μείγμα στήριξης σε καύσιμα και νοικοκυριά το τελευταίο τρίμηνο του έτους.

Αναλυτικά, οι 5 παράγοντες που θα καθορίσουν το πακέτο μέτρων για τους τελευταίους μήνες του 2022 αλλά και τις εξαγγελίες για τα επόμενα χρόνια είναι οι εξής:

1. Στις 7 Σεπτεμβρίου θα ανακοινωθεί η πορεία του ΑΕΠ του δευτέρου τριμήνου, δίνοντας μία καθαρότερη εικόνα (μετά την άνοδό του κατά 7% το πρώτο τρίμηνο) της ανθεκτικότητας της οικονομίας. Αλλά και του κατά πόσο - μέσω της ανάπτυξης - μπορεί να τροφοδοτείται η παροχή μέτρων στήριξης αλλά και η μείωση του χρέους που ζητούν οι δανειστές και οι αγορές.

2. Έως τότε θα υπάρχει και μία καλύτερη εικόνα για την πορεία του τουρισμού και το μήνα Αύγουστο. Και τούτο για να φανεί κατά πόσο η αύξηση των αφίξεων θα αποδειχθεί επαρκής για την επαναφορά του τζίρου στον κλάδο στα επίπεδα του 2019, κάτι που είναι και η κυβερνητική προσδοκία.

3. Επίσης θα είναι εμφανής με πιο καθαρά στοιχεία, η διατηρησιμότητα της υπέρβασης των φορολογικών στόχων για έσοδα. Και τούτο με δεδομένη την παράταση που έχει δοθεί στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων έως το τέλος Αυγούστου. Το πακέτο των μέτρων στήριξης θα διαμορφωθεί δημοσιονομικά από την υπέρβαση στο εσόδων κατά το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου και τα μέχρι στιγμής στοιχεία σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών δείχνουν ότι ήδη έχει πληρωθεί το 60% του ΕΝΦΙΑ, το ήμισυ των υποχρεώσεων από φόρους εισοδήματος, αλλά και μία στις δύο επιχειρήσεις έχουν πληρώσει εφάπαξ την Επιστρεπτεα φέρνοντας στα κρατικά ταμεία περίπου 1 δισ. ευρώ.

4. Στις 9 Σεπτεμβρίου θα ανακοινωθούν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό για έναν ακόμα μήνα. Ούτως ώστε να φανεί το κατά πόσο επεκτείνεται η τάση επιβράδυνσης του δείκτη ή όχι, αλλά και το αν η ακρίβεια διεισδύει πιο πολύ στο καλάθι της νοικοκυράς.

5. Η κυβέρνηση περιμένει επίσης την πιο πρόσφατη εικόνα που μπορεί να έχει για την πορεία των διεθνών τιμών φυσικού αερίου. Και τούτο αφού προς το παρόν συνεχίζουν να αυξάνονται πλησιάζοντας σήμερα τα 210 ευρώ η κιλοβατώρα. Η νέα αυτή άνοδος ανατρέπει μέρα με τη μέρα κάθε σενάριο που διαμορφώνεται από το οικονομικό επιτελείο για το πακέτο του ρεύματος, μειώνοντας το «πήχη» για τις παρεμβάσεις που είναι στο τραπέζι.

Στο τραπέζι επέκταση του «Ανακυκλώνω» - Τι θα κρίνει το fuel pass 3

Όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, το δημοσιονομικό περιθώριο θα αποτυπωθεί και νομικά σε συμπληρωματικό Προϋπολογισμό που θα κατατεθεί στη Βουλή το Σεπτέμβριο. Και αυτό για να νομιμοποιείται η κυβέρνηση στα μέτρα που θα λάβει για το 2022 έως τη ψήφιση του νέου προϋπολογισμού το Δεκέμβριο.

Πέρα από τη δεδομένη κάλυψη στο ρεύμα και στο φυσικό αέριο της οποίας το κόστος είναι ακόμη άδηλο, προτεραιότητα στο «τραπέζι» έχουν οι παρεμβάσεις στα καύσιμα και στα νοικοκυριά. Αλλά και η τεράστια ανταπόκριση που είχε το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω» ωθεί το οικονομικό επιτελείο να εξετάζει το κατά πόσο μπορεί να διευρυνθεί ο αριθμός των δικαιούχων. Ερευνάται μάλιστα αν μπορεί η εν λόγω δαπάνη να χρηματοδοτηθεί και αυτή από κοινοτικά κονδύλια για να περιορίσει το βάρος του προϋπολογισμού.

Στο πεδίο των καυσίμων, το αν θα υπάρχει και μία ποια μορφή fuel pass 3 (για το τελευταίο 3μηνο) είναι συνάρτηση 2 παραγόντων: της πορείας των τιμών, αλλά και του γεγονότος ότι το 73% των δικαιούχων επέλεξε τον τραπεζικό λογαριασμό (σ.σ. παρά το μικρότερο ποσό). Κάτι που υπονοεί και την ανάγκη για διαφορετική χρήση της στήριξης αυτής. Κατά συνέπεια, θα μελετηθεί η μορφή της νέας παρέμβασης, το κατά πόσο θα χρειαστεί, αλλά και το ποιες θα είναι οι αλλαγές για το επίδομα θέρμανσης. Παράλληλα, το εν λόγω «μήνυμα» για άμεση βοήθεια στο «καλάθι της νοικοκυράς» βάζει στο τραπέζι το θέμα επιδόματος ανάλογου με αυτού του Πάσχα.

Επιπλέον παρεμβάσεις αναζητούνται από κονδύλια της ΕΕ, από το νέο εξοικονομώ που αναμένεται αλλά και από τα έργα στήριξης για μικρομεσαίους.

Για το 2023 πέραν της κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης σε δημόσιο και συνταξιούχους (με κόστος 450 εκατομμύρια ευρώ), εξετάζονται τα σενάρια για την αύξηση των συντάξεων με όχημα τα αναδρομικά και όχι μόνο. Στο τραπέζι παραμένουν πολλές κινήσεις για το 2023: Από τη σύσταση της Κομισιόν τον Ιούνιο για σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, έως μία ακόμη κίνηση μείωσης εισφορών. Με την προτεραιότητα ωστόσο να δίδεται στη διασφάλιση του χώρου για μέτρα στήριξης σε ρεύμα και αέριο έως και το επόμενο καλοκαίρι ότι και αν γίνει με την τιμή του αερίου...

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μισθοί: Τι «δώρα» φέρνει η μείωση της ανεργίας τον Ιούνιο - Το στοίχημα του 10%

Αντίβαρο επενδύσεων, τουρισμού και φορο-ελέγχων για να διασφαλισθεί το νέο πακέτο μέτρων στήριξης- Τα σχέδια και οι κίνδυνοι

Οι επιστολές Σταϊκούρα και Κομισιόν για το τέλος της εποπτείας – Καθαρή ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα και δέσμευση για συνέχιση μεταρρυθμίσεων

Όλες οι ειδήσεις

12:34

Ευρωζώνη: Σε χαμηλό 20 μηνών η επιχειρηματική δραστηριότητα - Ενισχύεται το «σενάριο» της ύφεσης

12:34

Γιατί το μέλι της Lamborghini είναι πιο δυσεύρετο κι από μια Huracán Sterrato

12:18

ΕΕ: Πολιτική συμφωνία για την επιβολή 8ου πακέτου κυρώσεων κατά Ρωσίας

12:07

ΡΑΕ: Το «Ενεργειακό Bowling» ταξιδεύει στην Κοζάνη

12:03

Φθηνή στέγη για νέους: Με ποια κριτήρια θα επιλεγούν οι πρώτοι 10.000 δικαιούχοι - Εισοδηματικός «κόφτης» από τις τράπεζες

11:59

Οι Ρώσοι λιποτάκτες δεν θα λαμβάνουν αυτομάτως βίζα στη Γαλλία, λέει υφυπουργός

11:58

EpsilonNet: «ICT company of the year» στα BITE Awards 2022 - Πάνω από 10 διακρίσεις συνολικά

11:57

Προοδευτική: Οι επενδύσεις στις ΑΠΕ και η χρηματοδότηση από την LDA Capital Ltd

11:55

Κυβερνητικές πηγές: Δεν εξετάζεται το μειωμένο ωράριο στα καταστήματα

11:48

Καραμανλής: Από Δευτέρα θα έχουμε Μετρό και στον Πειραιά 

11:38

Σταϊκούρας για REPowerEU: Τα οφέλη από την ενσωμάτωση στο Ταμείο Ανάκαμψης

11:38

Ρέι Ντάλιο: Παρέδωσε το «τιμόνι» της Bridgewater μετά από 12 χρόνια - Παραμένει στο ΔΣ

11:28

Γερμανία: Συρρίκνωση στο εμπορικό πλεόνασμα τον Αύγουστο, μόλις 1,6% η αύξηση των εξαγωγών

11:26

Οι βαριές λοιμώξεις Covid-19 μπορεί να προκαλέσουν νευρολογικά προβλήματα στον εγκέφαλο

11:19

Βουλή: Κυρώθηκε η Συμφωνία ΕΕ-Κατάρ για αεροπορικές μεταφορές

11:12

Ρουμπινί: Ακόμα και η κοπριά είναι καλύτερη από τα crypto - Η μεγαλύτερη απάτη στην Ιστορία

11:04

Οικονόμου: Κάθε συζήτηση με τον Ερντογάν έχει κόκκινες γραμμές - Δεν θα πάμε σε ενεργειακό lockdown

11:04

Οι εκτιμήσεις ακινήτων με απλά λόγια: Τι πρέπει να γνωρίζεις

10:58

Φον ντερ Λάιεν: Προς προσωρινό πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου

10:52

Γαλλία: Αυξημένη η βιομηχανική παραγωγή τον Αύγουστο

10:47

Ifo: Πολλαπλασιάζονται οι γερμανικές επιχειρήσεις που σχεδιάζουν να αυξήσουν τις τιμές τους

10:44

Ισορροπίες στο Χρηματιστήριο μετά το διήμερο ράλι

10:43

Με νάρθηκα στο πόδι επέστρεψε από τη Νάξο ο Κ. Πιερρακάκης

10:29

Έως τις 10/10 η υποβολή μηχανογραφικών για επαναληπτικές Πανελλαδικές

10:29

Ευρωαγορές: Τέλος στο σύντομο ράλι - Επάνοδος του προβληματισμού και των απωλειών

10:25

Eurobank: Εγκρίθηκε η αίτηση εκταμίευσης για τη 2η δόση ύψους €200 εκατ. του ΤΑΑ

10:20

Παπουτσάνης: Ισχυρή ανάπτυξη στο 9μηνο, αύξηση 39% του κύκλου εργασιών

10:17

Ρωσία: Ο Πούτιν υπέγραψε την προσάρτηση των 4 ουκρανικών περιοχών

10:13

Ιταλία: Τελικά θα λάβει φυσικό αέριο η ΕΝΙ από την Gazprom μετά τη διακοπή

10:02

Ερντογάν: Οι Έλληνες πνίγουν μετανάστες - Εμείς τους σώζουμε γιατί είμαστε μουσουλμάνοι