Τα 5 συν 1 ορόσημα του Σεπτεμβρίου για τις «δόσεις» και για το πράσινο φως σε μέτρα στήριξης

Δήμητρα Καδδά
Μοιράσου το
Τα 5 συν 1 ορόσημα του Σεπτεμβρίου για τις «δόσεις» και για το πράσινο φως σε μέτρα στήριξης
Ο νέος προϋπολογισμός, τα κρατικά «φέσια», τα κοκκινα δάνεια, αλλά και το Κτηματολόγιο, και η πρωτοβάθμια υγεία και η εργατική νομοθεσία στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Τι «διαπιστευτήρια» ζητούν οι θεσμοί. Η πρώτη νέου τύπου αξιολόγηση σε καθεστώς «κανονικότητας».

Τα κρατικά «φέσια», τα κόκκινα δάνεια, αλλά και το Κτηματολόγιο, η εργατική νομοθεσία και η πρωτοβάθμια υγεία είναι τα 5 μεταρρυθμιστικά πεδία που αναμένεται να βρεθούν το επόμενο διάστημα στο επίκεντρο των προσπαθειών της κυβέρνησης, με ορόσημο τον Σεπτέμβριο. Μαζί με τον νέο προϋπολογισμό συνιστούν τη βασικό «μενού» της επόμενης αξιολόγησης της χώρας που θα ξεκινήσει λίγο μετά την έξοδό της από την ενισχυμένη εποπτεία.

Ο λόγος για την πρώτη αξιολόγηση σε καθεστώς μεταπρογραμματικής παρακολούθησης της χώρας. Δηλαδή στο καθεστώς κανονικότητας στο οποίο είναι ήδη κράτη όπως η Πορτογαλία ή η Κύπρος που πέρασαν από μνημόνια. Η περίπτωση της Ελλάδος συνδέεται είναι ειδική, αφού συνδέεται και με ένα τελευταίο πακέτο παρεμβάσεων στο χρέος που θα αποδεσμευθεί το Δεκέμβριο (σ.σ. εκκρεμεί από το 1ο εξάμηνο του 2019).

Στις εν λόγω παρεμβάσεις που είναι ουσιαστικά κάποια από τα 22 συνολικά προαπαιτούμενα και δίνουν ειδική σημασία οι θεσμοί αναφέρθηκε εκ νέου και ο ESM κατά την έγκριση του προτελευταίου πακέτου παρεμβάσεων στο χρέος. Η σημασία για την Ελλάδα είναι πολλαπλή. Και τούτο, γιατί καθώς βαθαίνει η διεθνής κρίση, η κυβέρνηση επιχειρεί συστηματικά να μεταφέρει το «σήμα» της επιστροφής στην Ευρωπαϊκή κανονικότητα, της διατήρησης της μεταρρυθμιστικής ορμής και της ανθεκτικότητας. Με το βλέμμα και στις αγορές αλλά και στο νέο υπερόπλο της ΕΚΤ που θέτει ανάλογα κριτήρια στα κράτη που φωτογραφίζουν όπως εξηγούν διπλωματικές την Ιταλία, με την Ελλάδα να επιθυμεί να παραμείνει στη γωνία του κάδρου με ακόμη μία θετική αξιολόγηση στο εν λόγω πεδίο, όπως και με την παράλληλη προσπάθεια για την επόμενη «δόση» από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Το νέο πακέτο

Στο πεδίο του προϋπολογισμού, η καλή εικόνα για την εισπραξιμότητα των φόρων και για τη διατηρησιμότητα της υπέρβασης στόχου των φορολογικών εσόδων είναι ο βασικός στόχος. Και τούτο με δεδομένη την πρόθεση διασφάλισης της επιστροφής σε πλεονάσματα το 2023 και συνεχής απομείωσης του χρέος.

Στόχος είναι να διασφαλιστεί ο μεγαλύτερος δυνατός δημοσιονομικός χώρος για παρεμβάσεις που μπορεί να ανακοινωθούν από το Βήμα της ΔΕΘ. Επίκεντρο είναι το ρεύμα και το φυσικό αέριο, ενώ η παρέμβαση στα καύσιμα θα είναι προσαρμοσμένη ανάλογα με την πορεία των τιμών.

Οι μεταρρυθμίσεις

Στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων, ανάμεσα στα 22 πεδία της τελευταίας αξιολόγησης σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας υπάρχουν 5 για τα οποία υπάρχει ειδικό ενδιαφέρον. Είναι το πεδίο του χρηματοπιστωτικού τομέα, η εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων οφειλών, η πρωτοβάθμια περίθαλψη, το κτηματολόγιο και η εργατική νομοθεσία. Αναλυτικά, το πόρισμα αναφέρει τα εξής ανά πεδίο:

  1. Κτηματολόγιο. Πρόοδος σύμφωνα με τον συμφωνημένο οδικό χάρτη. Συγκεκριμένα, θα είναι σε λειτουργία ή θα παρουσιάζεται δημόσια το 65% των συνολικών δικαιωμάτων ιδιοκτησίας, ενώ έως τα τέλη Σεπτεμβρίου θα έχει ολοκληρωθεί η επικύρωση του 95% των δασικών χαρτών.
  2. Μεταρρυθμίσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Στο πλαίσιο αφερεγγυότητας έναρξη ανταγωνιστικού διαλόγου για την οντότητα πώλησης και επανεκμίσθωσης ακινήτων με προεπιλεγμένους ενδιαφερόμενους επενδυτές (τέλη Σεπτεμβρίου). Στις καθυστερούμενες κρατικές εγγυήσεις πρόοδος στη διεκπεραίωση απαιτήσεων και πραγματικών πληρωμών σύμφωνα με τους συμφωνημένους στόχους στο σχέδιο εκκαθάρισης του Απριλίου 2022 (μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2022 θα εξεταστούν εγγυητικές απαιτήσεις που έχουν καταπέσει, ύψους 470 εκατ. EUR, με πληρωμές ύψους 156,5 εκατ. EUR κατά την ίδια περίοδο). Στον Ν Κατσέλη για το 95% των υποθέσεων με επαναπροσδιορισμό δικασίμου θα οριστεί δικάσιμος έως τα τέλη Οκτωβρίου, για το 70% εξ αυτών, η δικάσιμος θα οριστεί το αργότερο έως τα τέλη του 2022, για το υπόλοιπο 5% των υποθέσεων με επαναπροσδιορισμό δικασίμου, θα οριστεί δικάσιμος το αργότερο έως τα τέλη του 2022 και η τελεσίδικη δικαστική απόφαση που θα κλείνει την υπόθεση θα εκδοθεί για το 25% των υποθέσεων που θα έχουν εκδικαστεί έως τα τέλη Οκτωβρίου.
  3. Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Ουσιαστική πρόοδος προς την κατεύθυνση της εφαρμογής του συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας με στόχο την κάλυψη του 25% του συνολικού πληθυσμού που είναι εγγεγραμμένος στο σύστημα έως τα τέλη Οκτωβρίου και του 50% έως το τέλος του 2022. Επίσης έως τα τέλη Ιουλίου, η εγγραφή αυτοαπασχολούμενων οικογενειακών ιατρών στο σύστημα θα φτάσει σε επίπεδο που θα επιτρέπει την κάλυψη του 85% τουλάχιστον του πληθυσμού και έως τον Οκτώβριο θα ενεργοποιηθεί το πρόγραμμα κινήτρων/αντικινήτρων για την εγγραφή και παραπομπή των ασθενών.
  4. Ληξιπρόθεσμες οφειλές. Ουσιαστική εκκαθάριση των μη συνταξιοδοτικών ληξιπρόθεσμων οφειλών και πλήρης εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων συνταξιοδοτικών οφειλών (με προθεσμία τον Αύγουστο).
  5. Το σχέδιο κωδικοποιημένης νομοθεσίας θα υποβληθεί έως τον Ιούνιο και όλη η κωδικοποιημένη εργατική νομοθεσία θα εγκριθεί έως τον Οκτώβριο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πώς δρομολογείται η έξοδος από την ενισχυμένη εποπτεία – Η σημασία και τα επόμενα βήματα

Όλες οι ειδήσεις

23:51

ΕΣΕΕ: Έξι προβληματισμοί για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του λιανικού εμπορίου

23:42

Γεραπετρίτης: Το νέο μοντέλο του κράτους είναι σήμερα μια κατάκτηση

23:34

Ιράκ-Συρία: Η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος χρησιμοποίησε χημικά όπλα, δηλώνουν ειδικοί του ΟΗΕ

23:22

Τουρκία: Συνωστισμός πετρελαιοφόρων δεξαμενόπλοιων μετά το πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου

23:15

«Άμυνες» στην Wall Street πριν από τις αποφάσεις της Fed

22:58

Οι διατλαντικές σχέσεις και το πλαίσιο της διαδικασίας του κοινού Συμβουλίου Εμπορίου και Τεχνολογίας ΕΕ - ΗΠΑ

22:39

Επιθέσεις σε αστυνομικούς με μολότοφ σε ΣΕΦ και Εξάρχεια

22:22

Φινλανδία: 4 στις 10 μικρομεσαίες επιχειρήσεις σχεδιάζουν απολύσεις το 2023

22:17

Μεγάλες απώλειες για το πετρέλαιο, στη «σκιά» του OPEC

22:07

Ουκρανία: Προειδοποιήσεις για έκτακτες διακοπές ηλεκτροδότησης σε όλη τη χώρα

21:21

Βουλή: Προβληματισμοί, ενστάσεις και προτάσεις από φορείς στο νομοσχέδιο για την ΕΥΠ

21:16

Κάτω από τα 1.800 δολάρια ο χρυσός

21:14

Γκραμενιά (ESM): Η Ελλάδα έκανε περισσότερα από αυτά που περιμέναμε

20:58

Eurogroup: Ξανά πρόεδρος ο Πασκάλ Ντόναχιου

20:51

Γ. Καραγιάννης: Τα 10+5 έργα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για την ανάπτυξη της Πελοποννήσου

20:32

Σταϊκούρας: Η απόφαση του Eurogroup αναγνωρίζει ότι έχει ανοίξει νέο κεφάλαιο για τη χώρα

20:32

Eurogroup για Ελλάδα: Ιστορική στιγμή εκπλήρωσης όλων των στόχων, εκταμίευση «δόσεων» 6 δισ. - Νέες συστάσεις με ορόσημο την επόμενη Άνοιξη

20:22

Κρις Πάππας: Στο υψηλότερο επίπεδο ιστορικά η σχέση Ελλάδας - ΗΠΑ

20:15

Κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο: Άλλος ένας «άγνωστος Χ» για την ενίσχυση του πληθωρισμού

20:13

Μητσοτάκης: Εφάπαξ ενίσχυση 600 ευρώ σε όλους τους ενστόλους σε ΕΛΑΣ και Λιμενικό

20:05

VF: Η μητρική των North Face και Timberland «κόβει» τον στόχο για τα κέρδη - Αποχωρεί ο CEO

19:47

Λαγκάρντ σε Καϊλή: Η αύξηση των επιτοκίων θα μειώσει τον πληθωρισμό και θα ομαλοποιήσει την οικονομία

19:38

Σκρέκας: Tώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για πλαφόν στο φυσικό αέριο

19:30

Κρυπτονομίσματα: Η Nexo αποχωρεί από την αγορά των ΗΠΑ

19:16

Eurogroup: Πρόταση για πλαφόν κατανάλωσης στην επιδότηση λογαριασμών ρεύματος

19:15

Η Nike «τελείωσε» τον Κάιρι Ίρβινγκ για αντισημιτικά σχόλια - Χάνει 11 εκατ. δολάρια

18:55

Πτωτική εκκίνηση εβδομάδας στις ευρωαγορές, με ανησυχίες για τα επιτόκια

18:39

ΟΗΕ: Ένας στους πέντε ανθρώπους σε όλον τον κόσμο έχει υποστεί βία ή παρενόχληση στον εργασιακό χώρο

18:22

ΕΡΓΑΝΗ: Ξεκινούν οι αιτήσεις αναστολής συμβάσεων εργασίας για επιχειρήσεις στην Κρήτη και στη γουνοποιία

18:15

Βρετανία: Η κυβέρνηση δεν έχει αλλάξει στάση σε ό,τι αφορά τα Μάρμαρα του Παρθενώνα