Καύσιμα: Πόσο θα πληρώσουν οι καταναλωτές για καύσιμα τον Αύγουστο – Ποιοι «ζορίζονται» περισσότερο

Πένη Χαλάτση
Μοιράσου το
Καύσιμα: Πόσο θα πληρώσουν οι καταναλωτές για καύσιμα τον Αύγουστο – Ποιοι «ζορίζονται» περισσότερο
Τιμές που θα προσεγγίζουν τα δύο ευρώ αναμένεται να πληρώσουν τον Αύγουστο Έλληνες και οι τουρίστες που επιλέγουν να μετακινηθούν με ΙΧ ή δίκυκλο ενώ λίγο κάτω από τα 2 ευρώ θα εξακολουθήσει να κινείται το diesel κίνησης τις πρώτες ημέρες του Αυγούστου.

Τιμές που θα προσεγγίζουν τα δύο ευρώ αναμένεται να πληρώσουν τον Αύγουστο Έλληνες και οι τουρίστες που επιλέγουν να μετακινηθούν με ΙΧ ή δίκυκλο ενώ λίγο κάτω από τα 2 ευρώ θα εξακολουθήσει να κινείται το diesel κίνησης τις πρώτες ημέρες του Αυγούστου. Η βενζίνη πωλείται λίγα λεπτά πάνω από τα 2 ευρώ και το diesel κίνησης κοντά στο 1,90, τιμές οι οποίες και στις δύο περιπτώσεις θεωρούνται ιδιαίτερα υψηλές. Αν και η επιδότηση στα καύσιμα κίνησης, για την οποία οι αιτήσεις ξεκινούν σήμερα (Fuel Pass 2), θα αποτελέσει μια μικρή ανάσα για τους δικαιούχους, παράγοντες της διεθνούς αγοράς δεν αποκλείουν νέα άνοδο στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου οι οποίες, σε αυτή την περίπτωση, θα μπορούσαν να συμπαρασύρουν τις εγχώριες τιμές καυσίμων.

Η επόμενη άνοδος των τιμών θα μπορούσε να προκύψει αυτή την εβδομάδα μετά τη συνεδρίαση στις 3 Αυγούστου του ΟΠΕΚ και των συμμάχων με επικεφαλής τη Ρωσία.

Πηγές του ΟΠΕΚ+ είπαν στο Reuters ότι ο όμιλος θα εξετάσει το ενδεχόμενο να διατηρήσει αμετάβλητη την παραγωγή πετρελαίου για τον Σεπτέμβριο, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες δεν αποκλείεται να συζητηθεί μια μέτρια αύξηση.

Το diesel καίει και τους Έλληνες οδηγούς

Η απόφαση να μην αυξηθεί η παραγωγή θα περιορίσει τις προσπάθειες των ΗΠΑ να μειώσουν τις εγχώριες τιμές της βενζίνης μετά την επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στη Σαουδική Αραβία ενώ οι περιορισμοί στις εισαγωγές ντίζελ από τη Ρωσία μετά την εισβολή στην Ουκρανία έχουν εκτοξεύσει και τις τιμές του diesel με τους Έλληνες που κινούνται με πετρελαιοκίνητα να συγκαταλέγονται στους μεγάλους χαμένους.

Μάλιστα, οι οδηγοί που κινούνται με ντίζελ στην Ευρώπη, που ήδη αντιμετωπίζουν τιμές ρεκόρ, ταλαιπωρούνται ακόμη περισσότερο στις αντλίες σε σύγκριση με αυτούς που κινούνται με βενζίνη.

Η ανησυχία για τη διακοπή των εξαγωγών ντίζελ της Ρωσίας ώθησε τις μέσες τιμές ντίζελ στις ευρωπαϊκές αντλίες υψηλότερες από τη βενζίνη τον Μάρτιο για πρώτη φορά και το χάσμα αναμένεται να διευρυνθεί, οδηγώντας σε διαδοχικά ρεκόρ τιμών.

Το δεύτερο τρίμηνο του 2022 η διαφορά τιμής του diesel από τη βενζίνη ήταν στα 13 δολάρια ανά βαρέλι, αλλά για το τέταρτο τρίμηνο της χρονιάς αναμένεται σχεδόν να διπλασιαστεί, στα 25 δολάρια το βαρέλι, σύμφωνα με τα στοιχεία των ερευνητικών ομάδων ενέργειας Energy Aspects και Wood Mackenzie.

Μερική ανακούφιση από το Fuel Pass 2 και την έκπτωση στο diesel κίνησης

Μερική ανακούφιση στους οδηγούς αναμένεται να προσφέρει η επιδότηση μέσω του Fuel Pass 2, η οποία θα ισχύει για το τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου αρχής γενομένης από σήμερα. Η επιδότηση κυμαίνεται από 45 έως 100 ευρώ ανάλογα με τον τύπο του οχήματος και τον τόπο μόνιμης κατοικίας ενώ η έκπτωση 15 λεπτών για το diesel κίνησης θα εφαρμόζεται απευθείας στην αντλία και θα ισχύει για όλους ανεξαιρέτως τους οδηγούς.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Καύσιμα: Τσουχτερό παραμένει το γέμισμα των διακοπών - Σταθεροποίηση τιμών βλέπει η αγορά

Fuel Pass 2: Οι προθεσμίες, τα ποσά της επιδότησης και τα σημεία που απαιτούν προσοχή

Fuel Pass 2: Ανοίγει την Δευτέρα η πλατφόρμα - Ποια τα ποσά