Σταϊκούρας: Πόρους άνω των 9 δισ. ευρώ θα κινητοποιήσουν τα covid δάνεια της ΕΤΕπ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σταϊκούρας: Πόρους άνω των 9 δισ. ευρώ θα κινητοποιήσουν τα covid δάνεια της ΕΤΕπ
Ρευστότητα άνω των 9 δισ. ευρώ αναμένεται να παρέχουν στην ελληνική αγορά φέτος τα covid δάνεια τα οποία χορήγησε η ΕΤΕπ το 2021, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Σταϊκούρας, στο πλαίσιο της παρουσίασης των ετήσιων αποτελεσμάτων της ΕΤΕπ μαζί με τους εκπροσώπους της τράπεζας.

Ρευστότητα άνω των 9 δισ. ευρώ αναμένεται να παρέχουν στην ελληνική αγορά φέτος τα covid δάνεια τα οποία χορήγησε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) το 2021, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Σταϊκούρας, στο πλαίσιο της παρουσίασης των ετήσιων αποτελεσμάτων της ΕΤΕπ μαζί με τον αντιπρόεδρο της ΕΤΕπ, C. Thomsen και εκπροσώπους των συστημικών ελληνικών τραπεζών.

Ο λόγος για τις χρηματοδοτήσεις ύψους 1,73 δισ. ευρώ, που εγκρίθηκαν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Εγγυήσεων το οποίο παρέχει ρευστότητα σε επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την πανδημία.

«Το συνολικό ποσό αναμένεται να κινητοποιήσει πόρους άνω των 9 δισ. ευρώ σε συνδυασμό αλλά και αλληλεπίδραση με την πράσινη μετάβαση και την ψηφιακή σύγκλιση», είπε ο υπουργός.

Η μεγαλύτερη χρηματοδότηση παγκοσμίως ως ποσοστό του ΑΕΠ

Συνολικά, όπως ανέφερε νωρίτερα το insider, το προηγούμενο έτος η στήριξη της ΕΤΕπ και του ΕΤαΕ σε ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις ανήλθε σε 4,772 δισ. ευρώ (2,7% του ΑΕΠ) που σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών πρόκειται για τη μεγαλύτερη παγκοσμίως χρηματοδότηση ως ποσοστό του ΑΕΠ αλλά και το μεγαλύτερο ποσό στα 59 έτη δραστηριότητας της ΕΤΕπ στη χώρας.

Η Ελλάδα υπήρξε επίσης κορυφαίος δικαιούχος του Πανευρωπαϊκού Ταμείου Εγγυήσεων, το οποίο σύστησαν ο Όμιλος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και τα κράτη-μέλη της ΕΕ εντός εβδομάδων από την έναρξη της πανδημίας για τη στήριξη χιλιάδων επιχειρήσεων που αντιμετώπισαν δυσκολίες λόγω των σχετικών με την πανδημία της COVID προκλήσεων. Η πρόσβαση σε χρηματοδότηση των επιχειρήσεων ανά την Ελλάδα θα ενισχυθεί με εγγυήσεις ύψους 2,7 δισ. ευρώ, οι οποίες θα παρασχεθούν μέσω του Πανευρωπαϊκού Ταμείου Εγγυήσεων.

Από το 2020 η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με πολυδιάστατες, εξωγενείς κρίσεις. Η ελληνική κυβέρνηση τις αντιμετώπισε με υπευθυνότητα και η ΕΤΕπ συνέβαλε καθοριστικά προς αυτή την κατεύθυνση, ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας.

Ο ΥΠΟΙΚ σημείωσε μίλησε για μια εξαιρετική συνεργασία με την ΕΤΕπ που φάνηκε από την επίτευξη νέου ρεκόρ χρηματοδότησης για δεύτερη διαδοχική χρονιά. Η συνεργασία ενδυναμώθηκε το 2021 μέσα μέσα από το πλαίσιο υλοποίησης του σχεδίου «Ελλάδα 2.0». Η συμφωνία αναμένεται να υποστηρίξει την αποτελεσματικότητα της αξιοποίησης των πόρων του ταμείου Ανάκαμψης, σημείωσε ο ΥΠΟΙΚ. Η ΕΤΕπ θα ενισχύσει τη στήριξη της κλιματικής δράσης, της ενεργειακής μετάβασης και της ανάκαμψης από την πανδημία της COVID-19.

Thomsen: Μοναδική συνεργασία με τις ελληνικές αρχές και τον ιδιωτικό τομέα

«Σε στενή συνεργασία με κορυφαίες ελληνικές τράπεζες και άλλους εταίρους, ο Όμιλος ΕΤΕπ αποδεσμεύει χρηματοδότηση η οποία συμβάλλει στην υπέρβαση των επενδυτικών εμποδίων και εξασφαλίζει μετασχηματιστικές επενδύσεις υψηλού αντικτύπου σε ολόκληρη την Ελλάδα. Είναι τιμή που βρίσκονται σήμερα μαζί μας οι επικεφαλής των τεσσάρων συστημικών τραπεζών της Ελλάδας, ώστε να τονιστεί ότι διασφαλίζουμε μαζί ότι η Ελλάδα επωφελείται πλήρως από το Πανευρωπαϊκό Ταμείο Εγγυήσεων, το μέσο ταχείας απόκρισης του Ομίλου ΕΤΕπ για τη μείωση των επιπτώσεων στις επιχειρήσεις της πανδημίας COVID-19. Κατά τους τελευταίους 12 δύσκολους μήνες, η Επενδυτική Ομάδα του Ομίλου ΕΤΕπ για την Ελλάδα παρέσχε άνευ προηγουμένου νέα χρηματοδότηση συνολικού ύψους 4,8 δισ. ευρώ για την ενίσχυση της οικονομικής ανθεκτικότητας στην πανδημία COVID-19, την αξιοποίηση καθαρών μορφών ενέργειας και τη στήριξη επενδυτικών προτεραιοτήτων για τη βελτίωση των δημόσιων υπηρεσιών. Η μοναδική συνεργασία ελληνικών αρχών, εταίρων του ιδιωτικού τομέα και της Επενδυτικής Ομάδας της ΕΤΕπ για την Ελλάδα έφερε αποτελέσματα και αποδέσμευσε επενδύσεις σε κάθε περιοχή της Ελλάδας. Με τον τρόπο αυτό υποστηρίζονται χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις, βελτιώνεται η πρόσβαση σε οικονομικά προσιτή πράσινη ενέργεια και παρέχεται βοήθεια στην ψηφιοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών σε ολόκληρη την Ελλάδα», υπογράμμισε ο Christian Kettel Thomsen, Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων αρμόδιος για την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider