Πρωταθλήτρια η Ελλάδα στην ΕΕ στα δάνεια της ΕΤΕπ - 4,77 δισ. ευρώ μοιράστηκαν το 2021

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πρωταθλήτρια η Ελλάδα στην ΕΕ στα δάνεια της ΕΤΕπ - 4,77 δισ. ευρώ μοιράστηκαν το 2021
Νέο ρεκόρ χρηματοδοτήσεων, υψηλοί οι στόχοι για όλη την 5ετία. Προχωρούν τα δάνεια covid και το Ταμείο Ανάκαμψης. Υπογραφές και στο σκέλος των δημοσίων έργων.

Το 2021 η Ελλάδα αναδείχθηκε ως το κράτος- μέλος της ΕΕ με τις πιο υψηλές σε αξία ως αναλογία του ΑΕΠ συμφωνίες για την παροχή χρηματοδοτήσεων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Και οι προσδοκίες για φέτος και για τα επόμενα χρόνια είναι εξ ίσου ευοίωνες με βάση το σχεδιασμό του χρηματοδοτικού πυλώνα της ΕΕ.

Πέρυσι, για την Ελλάδα το ποσό που διατέθηκε (είτε άμεσα σε εταιρείες είτε μέσω τραπεζών) ήταν πρωτόγνωρα υψηλό σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΤΕπ: στα 4,772 δισ. ευρώ ή στο 2,7% του ΑΕΠ. Αλλά και πανευρωπαϊκά για τον όμιλο της ΕΤΕπ το 2021 ήταν μία χρονιά με ιστορικό υψηλό παροχής ρευστότητας 86,74 δισ. ευρώ κυρίως λόγω των αναγκών της πανδημίας.

Το ταμείο για την πανδημία και οι νέες συμφωνίες

Υψηλή κινητικότητα παρατηρείται και στο σκέλος του European Guarantee Fund (Ευρωπαϊκό Ταμείο Εγγυήσεων), το οποίο με τα 25 δισεκατομμύρια ευρώ που έχει συγκεντρώσει επιθυμεί να μοχλεύσει 200 δισ. ευρώ δανείων και άλλων εργαλείων παροχής ρευστότητας στις εταιρείες που έχουν πληγεί από την πανδημία. Τα δάνεια δίδονται χωρίς την παρέμβαση του δημοσίου (άρα χωρίς να επιβαρυνθεί το χρέος).

Στην Ελλάδα διατέθηκαν είτε μέσω τραπεζών είτε απευθείας όπως έγινε με την εταιρεία Matrix Pack (η πρώτη ελληνική εταιρεία που επωφελείται από την υποστήριξη Venture Debt της ΕΤΕπ) που προσαρμόζει ολόκληρο το χαρτοφυλάκιο προϊόντων της χρησιμοποιώντας ανανεώσιμα και βιοαποδομήσιμα υλικά.

Συμφωνίες έχουν υπογραφεί και με τράπεζες/funds για τη διανομή χρηματοδοτήσεων: μέσω της Εθνικής, της Αττικής, της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων, της Συνεταιριστικής Τράπεζας Καρδίτσας, της NBG EGF RISK-SHARING FOR MIDCAPS & LARGE CORPS και της SMERemediumCap GP S.a.r.l.

Σύμφωνα με τον απολογισμό για το 2021 από την έναρξη της πανδημίας COVID-19 ο Όμιλος ΕΤΕπ διέθεσε συνολικά 58,7 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση της πανδημίας και των οικονομικών της συνεπειών. Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Εγγυήσεων, το οποίο δημιουργήθηκε με 22 κράτη μέλη της ΕΕ, έχει συνεισφέρει μέχρι στιγμής το συμπληρωματικό ποσό των 174,4 δισ. ευρώ, βοηθώντας τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις να ανακάμψουν από την πανδημία.

Η δράση της ΕΤΕπ θα αυξηθεί τα επόμενα χρόνια

Σημειώνεται πως ΕΤΕπ είχε σταθερά ισχυρή παρουσία στην Ελλάδα όλα τα προηγούμενα χρόνια και στόχος είναι την προσεχή 5ετία ο ρόλος της να αυξηθεί πολύ περισσότερο. Βοηθά και το γεγονός πως λόγω της κρίσης και της μείωσης των εισοδημάτων είναι επιλέξιμες και πάλι σχεδόν όλες τις περιφέρειες της Ελλάδας (πλην της Αττικής) στο καθεστώς περιφερειακών ενισχύσεων της ΕΕ. Έτσι, θα μπορέσει να μοιράσει με μεγαλύτερη ευχέρεια χρηματοδοτήσεις.

Τα δάνεια της ΕΤΕπ περνούν από 3 βασικούς διαύλους:

*Μετέχει στο σκέλος των δανείων των 12,7 δισ. ευρώ του Σχεδίου Ανάκαμψης και πιο συγκεκριμένα στους 2 επί συνόλου 3 άξονες (παροχή δανείων σε επιχειρήσεις μέσα από τον 1ο άξονα αλλά και χρηματοδότηση δημοσίων έργων μέσα από την εθνική συνιστώσα του InvestEU για την Ελλάδα).

*Με την «κανονική» δράση του InvestEU, δηλαδή με την παροχή χρηματοδότησης είτε άμεσα σε μεσαίου μεγέθους ή σε μεγάλες επενδύσεις (συνήθως άνω των 25 εκατ. ευρώ, κρατικών και ιδιωτικών) είτε έμμεσα με την μεσολάβηση τραπεζών για να παρασχεθούν δάνεια προς μικρομεσαίους.

*Θα ολοκληρωθεί το σκέλος του Ταμείου Εγγυήσεων για την πανδημία.

Σήμερα, Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο Αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ, υπεύθυνος για την Ελλάδα, Christian Kettel Thomsen θα παρουσιάσουν στο Υπουργείο Οικονομικών τα ετήσια αποτελέσματα του ομίλου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) στην Ελλάδα για το 2021. Επίσης, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, της Τράπεζας Πειραιώς, της Alpha Bank και της Eurobank, θα παρουσιαστεί η χρηματοδοτική στήριξη από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Εγγυήσεων (EGF). Χθες, πέρα από τη συμφωνία με την εταιρεία Matrix Pack. Υπεγράφη και η συμφωνία για τη χορήγηση ποσού ύψους 125 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση ψηφιακών έργων του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αλλά και η νέα Σύμβαση Χρηματοδότησης με 580 εκατ. ευρώ της κατασκευής της νέας Γραμμής του Μετρό Αθήνας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider