Σταϊκούρας: Ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέα μέτρα φοροελάφρυνσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σταϊκούρας: Ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέα μέτρα φοροελάφρυνσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων
Ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε ότι παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ στα τρόφιμα.

Στα σημαντικά μέτρα φοροελάφρυνσης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, που έχει πάρει η κυβέρνηση, αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1.

Μεταξύ άλλων, ο υπουργός αναφέρθηκε στην απόφαση της κυβέρνησης να δώσει παράταση στην καταβολή της επιστρεπτέας προκαταβολής, προσφέροντας ανάσα ρευστότητας στους επαγγελματίες, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να μειωθεί περαιτέρω ή ακόμα και να ακυρωθεί η υποχρέωση καταβολής της.

«Κάναμε μια γενναία παρέμβαση τον Σεπτέμβριο κουρεύοντας σημαντικά τις επιστρεπτέες προκαταβολές σε σημαντικό κομμάτι των συμπατριωτών μας, με σημαντικό δημοσιονομικό κόστος πάνω από ένα δισ. ευρώ. Σήμερα ισχύει αυτό που έχουμε νομοθετήσει, δηλαδή λέμε στους επαγγελματίες να μην πληρώσουν τώρα την -σημαντικά μειωμένη- επιστρεπτέα προκαταβολή, αλλά τον Ιούνιο. Δηλαδή δίνουμε ρευστότητα για έξι μήνες», είπε ο κ. Σταϊκούρας

Σχετικά με το αν υπάρχει το ενδεχόμενο νέας μείωσης ή μη είσπραξης της επιστρεπτέας προκαταβολής, απάντησε ότι «δεν γνωρίζουμε πώς θα εξελιχθούν οι δίδυμες κρίσεις (ενεργειακό κόστος και πληθωρισμός) τους επόμενους μήνες, αλλά ναι, είναι ένα από τα στοιχεία που αξιολογείται».

Όσον αφορά την φοροελάφρυνση των νοικοκυριών, ο ΥΠΟΙΚ στάθηκε ιδιαίτερα στη μείωση των συντελεστών του ΕΝΦΙΑ, με την οποία θα ωφεληθούν 5 εκατομμύρια ιδιοκτήτες, όπως είπε, καθώς και στη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού.

«Επίσης, έχουμε το πρόγραμμα Γέφυρα και το πρόγραμμα Συνεργασία. Υλοποιούμε πολιτικές που περιορίζουν τους κινδύνους διόγκωσης του ιδιωτικού χρέους», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, επαναλαμβάνοντας ότι παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ στα τρόφιμα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σκυλακάκης: Πρώτα μέτρα για το ρεύμα και τα τρόφιμα αν έχουμε επιπλέον χρήματα

gazzetta
gazzetta reader insider insider