Η BoE αυξάνει το επιτόκιο στο 0,5% από 0,25%, αναβαθμίζει τις εκτιμήσεις για πληθωρισμό

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η BoE αυξάνει το επιτόκιο στο 0,5% από 0,25%, αναβαθμίζει τις εκτιμήσεις για πληθωρισμό
Πρόκειται για την πρώτη διαδοχική αύξηση επιτοκίου, για πρώτη φορά από το 2004.

Σε αύξηση του βασικού επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης, στο 0,5% από 0,25%, προχώρησε η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE), επιβεβαιώνοντας της προσδοκίες της αγοράς, προχωρώντας στη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής προκειμένου να καταπολεμήσει τον υψηλό πληθωρισμό.

Πέντε μέλη της νομισματικής πολιτικής ψήφισαν υπέρ της αύξησης, ενώ τέσσερις επιθυμούσαν μεγαλύτερη, κατά 50 μονάδες, στο 0,75%.

Πρόκειται για την πρώτη διαδοχική αύξηση επιτοκίου, για πρώτη φορά από το 2004. Η BoE αύξησε το Δεκέμβριο το επιτόκιο στο 0,25%, από το ιστορικό χαμηλό του 0,1%. Ωστόσο, έκτοτε ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο εκτινάχθηκε σε υψηλό 30 ετών, καθώς το υψηλότερο ενεργειακό κόστος, η αναζωπύρωση της ζήτησης και τα προβλήματα της αλυσίδας εφοδιασμού συνέχισαν να πιέζουν τις τιμές καταναλωτή.

Η BoE προχώρησε, επίσης, σε αναβάθμιση των εκτιμήσεων για τον πληθωρισμό, εκτιμώντας πως θα κορυφωθεί τον Απρίλιο στο 7,5%, από 6% που ανέμενε προηγουμένως.

Στην έκθεσή της, η Τράπεζα σημειώνει ότι οποιαδήποτε περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής θα εξαρτηθεί από τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές του πληθωρισμού.

«Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής (MPC) κρίνει ότι, εάν η οικονομία αναπτυχθεί σε γενικές γραμμές στο πλαίσιο των κεντρικών προβλέψεων, κάποια περαιτέρω μέτρια σύσφιξη είναι πιθανό να είναι κατάλληλη τους επόμενους μήνες», αναφέρει. «Η Επιτροπή συνεχίζει να εκτιμά ότι υπάρχουν αμφίρροποι κίνδυνοι γύρω από τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές για τον πληθωρισμό, κυρίως από την ανοδική εξέλιξη των μισθών και από την καθοδική πορεία των τιμών της ενέργειας και των εμπορεύσιμων αγαθών».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider