Τα ΗΑΕ θεσπίζουν εταιρικό φόρο για πρώτη φορά στην ιστορία τους

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα ΗΑΕ θεσπίζουν εταιρικό φόρο για πρώτη φορά στην ιστορία τους
Eκ βάθρων αλλαγή στο φορολογικό σύστημα της χώρας, η οποία αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς για επιχειρήσεις ανά τον κόσμο.

Στην θέσπιση φόρου για τις επιχειρήσεις για πρώτη φορά στην ιστορία του κράτους προχωράει από το καλοκαίρι του 2023 η κυβέρνηση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, όπως ανακοινώθηκε σήμερα δια στόματος του υπουργού Οικονομικών της χώρας του Περσικού κόλπου.

Πιο αναλυτικά, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του CNBC, η κυβέρνηση της χώρας θα προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση, η οποία θα εισάγει για πρώτη φορά συντελεστή φορολογίας επί των κερδών των επιχειρήσεων με στόχο τον εναρμονισμό του φορολογικού συστήματος των ΗΑΕ με αυτά στον υπόλοιπο κόσμο.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών της αραβικής χώρας, ο φορολογικός συντελεστής που θα τεθεί σε ισχύ από την 1/6 του 2023 θα ανέρχεται στο 9% για εταιρικά κέρδη που ξεπερνούν το ποσό των 102.000 δολαρίων, ενώ θα είναι μηδενικός για εταιρικά κέρδη από 0 έως 101.999 δολάρια.

Στην ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ των ΗΑΕ τονίζεται πως το συνολικό ποσό που θα συγκεντρωθεί στα κρατικά ταμεία από την φορολόγηση των εταιρικών κερδών θα κατευθυνθεί σε δράσεις στήριξης των μικρομεσαίων αλλά και των νεοφυών επιχειρήσεων της χώρας, ενώ υπογραμμίζεται πως «το φορολογικό καθεστώς στα ΗΑΕ θα παραμείνει μεταξύ των ανταγωνιστικότερων στον κόσμο». «Ως εταιρικά κέρδη ορίζονται τα προσαρμοσμένα λογιστικά καθαρά κέρδη της κάθε επιχείρησης», επισημαίνεται παράλληλα.

Όπως τονίζει το CNBC, η παραπάνω νομοθετική ρύθμιση αποτελεί μία εκ βάθρων αλλαγή στο φορολογικό σύστημα της χώρας, η οποία αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς για επιχειρήσεις ανά τον κόσμο λόγω της μη φορολόγησης των κερδών των επιχειρήσεων.

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΑΕ διευκρίνισε παράλληλα πως τα φυσικά πρόσωπα δεν θα υπόκεινται σε καμία φορολόγηση για εισοδήματα από εργασία, ακίνητα και επενδύσεις σε μετοχές, ενώ η φορολόγηση των εταιρικών κερδών δεν θα αφορά ούτε όσους ξένους επενδυτές δεν ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα στη χώρα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider