ΗΠΑ: Τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων εκτινάσσονται σε υψηλό από τον Μάρτιο 2020 - Άσχημα νέα για τους αγοραστές

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΗΠΑ: Τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων εκτινάσσονται σε υψηλό από τον Μάρτιο 2020 - Άσχημα νέα για τους αγοραστές
Τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων εκτοξεύθηκαν στα ύψη ως απάντηση στα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό.

Τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων αυξήθηκαν μετά τα στοιχεία που δείχνουν ανησυχητικές προοπτικές για τον πληθωρισμό – και οι αγοραστές κατοικιών θα πρέπει να πληρώσουν το τίμημα.

Το 30ετές στεγαστικό δάνειο σταθερού επιτοκίου βρέθηκε κατά μέσο όρο στο 3,45% για την εβδομάδα που έληξε στις 13 Ιανουαρίου, αύξηση σχεδόν κατά 25% από την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με την Freddie Mac, με στοιχεία που ανακοίνωσε την Πέμπτη και επικαλείται το Marketwatch. Είναι το υψηλότερο μέσο επιτόκιο για το 30ετές δάνειο από τον Μάρτιο του 2020, όταν η πανδημία του κορoνοϊού άρχισε για πρώτη φορά να προκαλεί κραδασμούς στις χρηματοπιστωτικές αγορές εν μέσω του πρώτου κύματος καραντίνας.

Συγκριτικά, πριν από ένα χρόνο, το στεγαστικό δάνειο σταθερού επιτοκίου 30 ετών ήταν κατά μέσο όρο 2,23%, ήδη κοντά σε επίπεδα ρεκόρ.

Το 15ετές στεγαστικό δάνειο σταθερού επιτοκίου, εν τω μεταξύ, αυξήθηκε κατά 19 μονάδες βάσης την περασμένη εβδομάδα σε μέσο όρο 2,3%. Το 5ετές στεγαστικό δάνειο με ρυθμιζόμενο επιτόκιο στα ομόλογα δημοσίου διαμορφώθηκε κατά μέσο όρο 2,57%, αυξημένο κατά 16 μονάδες βάσης σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων εκτοξεύθηκαν στα ύψη ως απάντηση στα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό. Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή που κυκλοφόρησε την Τετάρτη έδειξε ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται σε υψηλό σχεδόν 40 ετών, με τις τιμές των αγαθών και των υπηρεσιών να έχουν αυξηθεί κατά 7% το προηγούμενο έτος.

Ένα τέτοιο υψηλό ποσοστό πληθωρισμού προκαλεί μεγάλη ανησυχία για την Fed, η οποία έχει ήδη δηλώσει ότι θα αυξήσει τα επιτόκια και θα μειώσει την αγορά ομολόγων σε μια προσπάθεια να αντιστρέψει την πορεία. Αλλά το αρχικό σχέδιο της κεντρικής τράπεζας μπορεί τώρα να είναι ήδη εκτός πλάνων.

Οι αυξήσεις των επιτοκίων της Fed δεν έχουν άμεσο αντίκτυπο στα επιτόκια των στεγαστικών δανείων, καθώς τείνουν να ακολουθούν την κατεύθυνση των αποδόσεων των μακροπρόθεσμων ομολόγων του Δημοσίου όπως το 10ετές. Αντίθετα, τα επιτόκια αυξάνονται καθώς οι επενδυτές αρχίζουν να κάνουν υποθέσεις σχετικά με τα σχέδια της Fed για τον περιορισμό του πληθωρισμού.

Τα υψηλότερα επιτόκια δεν είναι πιθανό να αναγκάσουν τους αγοραστές κατοικιών να φρενάρουν πλήρως τα σχέδιά τους για αγορά ακινήτων, αναφέρουν οικονομολόγοι στο Marketwatch. Αλλά θα έχει αντίκτυπο στα περιθώρια κέρδους για τους αγοραστές που μπορεί να δυσκολευτούν να αντέξουν οικονομικά τη διπλή έκπληξη των υψηλότερων επιτοκίων και της αύξησης των τιμών των κατοικιών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider