Ρεκόρ πωλήσεων για τα ευρωπαϊκά ομόλογα - 107 δισ. ευρώ σε μια εβδομάδα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ρεκόρ πωλήσεων για τα ευρωπαϊκά ομόλογα - 107 δισ. ευρώ σε μια εβδομάδα
Εταιρείες όπως η Enel, η Prosus και η E.On βγήκαν στις αγορές με εκδόσεις ομολόγων, λαμβάνοντας από 1 δισ. ευρώ η κάθε μια.

Το υψηλότερο ποσοστό στην ιστορία τους κατέγραψαν οι πωλήσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων για τη δεύτερη εβδομάδα του 2022, με 107 δισ. ευρώ να «πέφτουν» σε κρατικές και επιχειρηματικές εκδόσεις, σύμφωνα με το Blooomberg.

Πρόκειται για το υψηλότερο ποσό στην ιστορία, παίρνοντας την πρώτη θέση από τις πωλήσεις ομολόγων στην αρχή του 2020 και προτού ξεσπάσει η πανδημία του κορονοϊού.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι επενδυτές σπεύδουν να ωφεληθούν από το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (PEPP) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που θα «κοπεί» από τον Μάρτιο, ενώ το ενδιαφέρον τα ομόλογα έρχεται λίγο προτού η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων της για να αντιμετωπίσει τον καλπάζοντα πληθωρισμό στην αμερικανική οικονομία.

«Υπάρχει σίγουρα κινητικότητα και νευρικότητα εν όψει των κινήσεων της Fed και της εικόνας του πληθωρισμού, που αυξάνει τις διαθέσεις στην αγορά των ομολόγων» ανέφερε ο Μάρκο Μπαλντίνι της Barclays.

Σημειώνεται πως τις τελευταίες μέρες οι κυβερνήσεις της Γαλλίας και της Ισπανίας έχουν προχωρήσει σε μεγάλες εκδόσεις ομολόγων.

Ακόμα, μεγάλες εταιρίες εταιρείες όπως η Enel, η Prosus και η E.On βγήκαν στις αγορές με εκδόσεις ομολόγων, λαμβάνοντας από 1 δισ. ευρώ η κάθε μια.

Ο Νιλ Γκανάτρα, της Deutsche Bank, ανέφερε ότι «με τα έκτακτα προγράμματα αγοράς ομολόγων να ολοκληρώνονται το επόμενο χρονικό διάστημα, οι επενδυτές αξιοποιούν τις πολύ ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης που υπάρχουν σήμερα».

Ο ίδιος πρόσθεσε πως τα ρεκόρ πωλήσεων έρχονται και καθώς η τρέχουσα είναι η πρώτη «γεμάτη» εβδομάδα της χρονιάς, μετά από τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Οι πληθωριστικές πιέσεις συντηρούν τις αποδόσεις των ομολόγων σε υψηλά επίπεδα

gazzetta
gazzetta reader insider insider