«Είμαστε ένα χιλιοστό μακριά από την συμφωνία για τον παγκόσμιο φόρο» δηλώνει ο Γάλλος υπ. Οικονομικών

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Είμαστε ένα χιλιοστό μακριά από την συμφωνία για τον παγκόσμιο φόρο» δηλώνει ο Γάλλος υπ. Οικονομικών
Οι κυβερνήσεις διεθνώς έχουν εμπλακεί σε σκληρές διαπραγματεύσεις για να πειστούν μια χούφτα χωρών για την ανάγκη μιας συμφωνίας για τον εταιρικό φόρο.

Η παγκόσμια συμφωνία για τον εταιρικό φόρο ενδέχεται να ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του μήνα, σύμφωνα με ευρωπαίους αξιωματούχους τους οποίους επικαλείται το CNBC.

Οι κυβερνήσεις διεθνώς έχουν εμπλακεί σε σκληρές διαπραγματεύσεις για να πειστούν μια χούφτα χωρών για την ανάγκη μιας συμφωνίας για τον εταιρικό φόρο. Τα μέλη των G7 και G20 υποστήριξαν μια συμφωνία νωρίτερα μέσα στο καλοκαίρι, η οποία, αν εφαρμοζόταν, θα ανάγκαζε τις πολυεθνικές να πληρώνουν φόρους όπου δραστηριοποιούνται –και όχι απλά όπου έχουν την έδρα τους- επιβάλλοντας τους έναν μίνιμουμ εταιρικό φόρο της τάξης του 15%.
Κάποιες χώρες, όπως η Ουγγαρία και Ιρλανδία, όπου ο εταιρικός φόρος είναι κάτω από 15%, αμφισβήτησαν την συμφωνία. Ωστόσο, οι συζητήσεις που οργανώθηκαν από τον ΟΟΣΑ έδειξαν να αποδίδουν καρπούς.

Ο Μπρούνο Λε Μερ, ο Γάλλος υπουργός οικονομικών, δήλωσε στο CNBC την Τετάρτη πως «είμαστε ένα χιλιοστό μακριά από μια παγκόσμια συμφωνία για ένα νέο διεθνές φορολογικό σύστημα για τον 21ο αιώνα».

«Είμαι πλήρως αποφασισμένος να ανοίξουμε τον δρόμο για την συναίνεση», δήλωσε στο Παρίσι.

«Το σημείο-κλειδί είναι να έχουμε μια συμφωνία, η οποία θα υιοθετηθεί όχι αργότερα από το τέλος του μήνα, πάνω στο νέο διεθνές φορολογικό σύστημα». Αργότερα προσέθεσε: «Θα μπορούσαμε ή την επόμενη εβδομάδα κατά την διάρκεια των συναντήσεων της Ουάσιγκτον, ή στη συνάντηση των G20 στη Ρώμη στο τέλος του Οκτώβρη, να υπογράψουμε την τελική συμφωνία γύρω από το διεθνές φορολογικό σύστημα».

Επίσης την Τετάρτη, μιλώντας στο Παρίσι, ο Βάλντις Ντομπρόβσκις, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν για το Εμπόριο, είπε: «Ελπίζουμε πως η συμφωνία του ΟΟΣΑ θα ολοκληρωθεί κατά την διάρκεια του Οκτωβρίου. Επίσης εργαζόμαστε με τα κράτη-μέλη της ΕΕ για να διασφαλίσουμε πως όλοι είμαστε στο ίδιο άρμα όσον αφορά την συμφωνία για την παγκόσμια φορολόγηση».

«Και είμαστε έτοιμοι από την πλευρά μας να προωθήσουμε νομικές προτάσεις για να εξασφαλίσουμε μια ενιαία εφαρμογή της συμφωνίας σε όλη την Ευρώπη».

Την Τρίτη ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου, Πιερ Γκραμένια, δήλωσε στο CNBC: «Είμαστε πολύ κοντά σε έναν συμβιβασμό, σε λίγες ημέρες, ο οποίος θα συμπεριλαμβάνει όλες τις χώρες».

Η Ιρλανδία επεσήμανε τις τελευταίες 48 ώρες πως οι πρόσφατες αλλαγές στην συμφωνία είναι ευπρόσδεκτες. Ο Λέο Βάραντκαρ, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, είπε πως το νέο κείμενο «απαντά σε πολλές αν όχι σε όλες τις ανησυχίες», που είχε η χώρα του.

Εντωμεταξύ, ο υπουργός περιβάλλοντος της Ιρλανδίας Έιμον Ράιαν, είπε πως είναι αισιόδοξος και πεπεισμένος πως η Ιρλανδία θα γίνει μέρος της λύσης σε αυτό το πλαίσιο. Ο Πασκάλ Ντόναχιου, ο υπουργός οικονομικών, δήλωσε στο Λουξεμβούργο πως θα συζητήσει την ανανεωμένη συμφωνία στο υπουργικό συμβούλιο την Πέμπτη.

Ωστόσο, η Εσθονία και η Ουγγαρία ακόμα δεν έχουν επικυρώσει την συμφωνία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η Κομισιόν ελπίζει σε συμφωνία για τον παγκόσμιο εταιρικό φόρο μέσα στον Οκτώβριο

gazzetta
gazzetta reader insider insider