Έτοιμη να ανεβάσει υψηλότερα τον «πήχη» για την Ελλάδα η Fitch - Θετικό «σήμα» για την πορεία των τραπεζών

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έτοιμη να ανεβάσει υψηλότερα τον «πήχη» για την Ελλάδα η Fitch - Θετικό «σήμα» για την πορεία των τραπεζών
Θετικά κρίνονται οι δραστικές κινήσεις από τη μεριά των ελληνικών τραπεζών για την περαιτέρω μείωση των NPEs και την εξυγίανση των ισολογισμών τους. Τι απάντησε ο Paul Labro Vila σε ερώτημα του insider.gr για το πως αποτυπώνονται οι κινήσεις αυτές στα rating actions του οίκου αξιολόγησης με φόντο την επιστροφή στο investment grade.

Σε ανοδική αναθεώρηση των εκτιμήσεών της για την πορεία ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας αναμένεται να προχωρήσει το αμέσως προσεχές διάστημα η Fitch, μετά το δυναμικό β' τρίμηνο αλλά και την καλύτερη από το αναμενόμενο εικόνα που παρουσιάζει η αγορά εργασίας.

Όπως επισήμανε ο Pau Labro Vila, (CFA και Director της Fitch για τις ελληνικές τράπεζες), σε event του αμερικανικού οίκου αξιολόγησης με τίτλο «Greek and Cypriot Banks - Rapidly Evolving Banking Systems» που παρακολούθησε το insider.gr, τις επόμενες εβδομάδες ο οίκος θα προχωρήσει αναβάθμιση της εκτίμησής του για την πορεία του ελληνικού ΑΕΠ από το 4,3% και το 5,3% που εκτιμούσε τον Ιούλιο για το διάστημα 2021 και 2022 αντίστοιχα, καθώς η οικονομική δραστηριότητα είναι πιο ισχυρή από ότι ανέμεναν (περιλαμβάνει την πορεία του τουρισμού, της αγοράς εργασίας και της ανθεκτικότητας του real estate).

Φυσικά, σύμφωνα με τον ίδιο, η ανάκαμψη και οι ρυθμοί ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στους στρατηγικούς σχεδιασμούς των τραπεζών. Περνώντας λοιπόν στο σκέλος του τραπεζικού κλάδου, ο Vila ανέφερε αρχικώς πως το χαμηλό rating που διαθέτουν αντικατοπτρίζει την αδύναμη ποιότητα των assets. Σε αυτή τη γραμμή παράλληλα, οι τράπεζες διαμορφώνουν ισχυρά resolution buffers έχοντας μπροστά τους και την κάλυψη των ελάχιστων απαιτήσεων ιδίων κεφαλαίων και επιλέξιμων υποχρεώσεων (MREL), με τη Eurobank και την Alpha Bank να εκμεταλλεύονται τις ευνοϊκές συνθήκες που επικρατούν στις αγορές αντλώντας 500 εκατ. ευρώ έκαστη μέσω senior preferred ομολόγων (ομόλογα υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας).

Fitch

Ωστόσο η ταχύτητα εξυγίανσης των ισολογισμών τους από τα «κόκκινα» δάνεια και η προσδοκία του οίκου για συνέχιση των προσπαθειών και το 2022 εξηγούν το θετικό outlook στην αξιολόγηση του μακροπρόθεσμου αξιόχρεου (IDR) στων τριών εκ των τεσσάρων συστημικών τραπεζών. Μάλιστα, ο Vila τόνισε πως οι συστημικές τράπεζες κινήθηκαν, παρά την πανδημία του κορονοϊού, τάχιστα σε αυτό το πεδίο και καλύτερα από ότι αναμένονταν, με το συνολικό δείκτη των δανείων σε καθυστέρηση να υποχωρεί στο 21% τον Ιούνιο από 39% που ήταν στο τέλος του 2019. Επιπλέον, μέχρι το τέλους του 2022 ο δείκτης αναμένεται να υποχωρήσει χαμηλότερα του 10%, με ώθηση από τις περαιτέρω τιτλοποιήσεις που θα ενταχθούν στον «Ηρακλή» μετριάζοντας τον αρνητικό αντίκτυπο αυτών των συναλλαγών στην κεφαλαιακή θέση των τραπεζών.

Fitch

Σε ερώτημα του insider.gr γύρω από το πως αντιλαμβάνονται τις προσπάθειες εξυγίανσης των ισολογισμών των τραπεζών ώστε να περάσουν στο στάδιο στήριξης και χρηματοδότησης της οικονομίας και αν αυτές οι κινήσεις θα αποτυπωθούν ως ένα βήμα επιστροφής στο investment grade, o Vila ανέφερε πως πρόσθετες ενέργειες από τις τράπεζες στη βάση της ενίσχυσης της ποιότητας των κεφαλαίων τους αλλά και στη εκτέλεση των capital plans τους το 2021 και στις αρχές τους 2022 μπορούν να λειτουργήσουν θετικά στα rating actions του οίκου, το προσεχές διάστημα. Ο Vila παράλληλα σε ερώτημα γύρω από το αν προκαλεί ανησυχία το ζήτημα των DTCs έδειξε να εμφανίζεται καθησυχαστικός αναμένοντας περαιτέρω αύξηση εξαιτίας των τιτλοποιήσεων με την περίοδο απόσβεσης ωστόσο να κυμαίνεται στα 20 έως 30 έτη, με πιθανή αλλαγή αυτού του προφίλ.

Παράλληλα, η οικονομική ανάκαμψη της οικονομίας και οι επιταχυνόμενες ενέργειες για την περαιτέρω μείωση του κινδύνου (de-risking) θα δώσουν στις τράπεζες μεγαλύτερη ευελιξία κινήσεων για την παροχή νέου δανεισμού και την έμμεση στήριξη της ελληνικής οικονομίας. Παράλληλα, οι τιτλοποιήσεις συμβάλλουν στην ανταγωνιστικότητα των τραπεζών επιτρέποντάς τους να βελτιώσουν τη λειτουργική τους κερδοφορία και να παράγουν οργανικά κεφάλαια με χαμηλότερες πιστωτικές ζημίες. Εκτός αυτών, ο Vila εκτίμησε ότι οι τράπεζες θα εστιάσουν στο σκέλος της δημιουργίας νέου δανεισμού, υποστηριζόμενες και από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και στην περαιτέρω ανάπτυξη των τμημάτων του asset management του bancassurance αλλά και των προμηθειών και πληρωμών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Fitch: «Κλειδί» για τις ελληνικές τράπεζες ο «Ηρακλής» - Μονοψήφιοι δείκτες NPEs το 2022

Θετική η Citi για τις ελληνικές τράπεζες μετά την αναβάθμιση από τη Moody's

Η πρώτη «κρούση» της Moody's για τις ελληνικές τράπεζες και οι περαιτέρω δυνατότητες αναβαθμίσεων

gazzetta
gazzetta reader insider insider