Η ΕΕ ετοιμάζει έκδοση ευρωομολόγου 10 δισ. ευρώ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η ΕΕ ετοιμάζει έκδοση ευρωομολόγου 10 δισ. ευρώ
Πάνω από 100 δισ. ευρώ θα «πέσουν» στην οικονομία της ΕΕ εντός του 2021, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας.

Με την έκδοση ενός ομολόγου ύψους 10 δισ. ευρώ θα ξεκινήσει το πλάνο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το σχέδιο ανάκαμψης της οικονομίας μετά την κρίση του κορονοϊού.

Η ΕΕ, σε ανακοίνωσή της, ανέφερε πως «έλαβε επίσημα ειδοποιήσεις έγκρισης από το σύνολο των 27, κάτι που επιτρέπει στην (Ευρωπαϊκή) Επιτροπή να διαθέσει ομόλογα εξ ονόματος της ΕΕ στις αγορές κεφαλαίων». Το σχέδιο ανάκαμψης, ή «Next Generation EU», «ξεκινά αύριο!» (σ.σ. σήμερα Τρίτη), καθώς «η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πλέον σε θέση να εξασφαλίσει την απαραίτητη χρηματοδότηση», ανέφερε στο κείμενο ο Αντόνιο Κόστα, ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, η χώρα του οποίου ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ από τον Ιανουάριο.

Όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας, Κλέμεντ Μπον, το πρόγραμμα των συνολικών 750 δισ. ευρώ θα ξεκινήσει με την έκδοση ενός ευρωομολόγου 10 δισ. ευρώ, ενώ ο ίδιος πρόσθεσε σε δηλώσεις του στη γαλλική εφημερίδα Les Echos ότι πάνω από 100 δισ. ευρώ θα «πέσουν» στην οικονομία της ΕΕ εντός του 2021.

«Η ανταπόκριση των αγορών θα είναι πολύ μεγάλη, την ώρα που τα επιτόκια ευνοούν αυτή την κίνηση» ανέφερε ο Γάλλος αξιωματούχος, ενώ σε ερώτηση για το εάν η κίνηση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως «κορο-ομόλογο», ο Μπον είπε «ας αποφύγουμε αυτό τον όρο».

Συνολικά, αναμένεται να χορηγηθούν 672 δισ. ευρώ σε ενισχύσεις ή δάνεια στα κράτη μέλη της ΕΕ, στο πλαίσιο του ευρύτερου σχεδίου ανάκαμψης ύψους 750 δισ. ευρώ. Το Ταμείο Ανάκαμψης θα χρηματοδοτηθεί με την έκδοση κοινού χρέους, γεγονός χωρίς προηγούμενο, που αποκαλείται ενσάρκωση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης για την αντιμετώπιση της κρίσης που προκάλεσε η πανδημία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider