Ζαββός: Η μεταρρύθμιση του τραπεζικού συστήματος και της ελληνικής οικονομίας δεν μπορεί να περιμένει

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ζαββός: Η μεταρρύθμιση του τραπεζικού συστήματος και της ελληνικής οικονομίας δεν μπορεί να περιμένει
«Η κυβέρνηση δεν μπορεί να μείνει εσαεί στον τραπεζικό τομέα. Δεν μπορεί να παίξει τον τραπεζίτη» ανέφερε ο υφυπουργός Οικονομικών.

Η μεταρρύθμιση του τραπεζικού συστήματος και της ελληνικής οικονομίας, δεν μπορεί να περιμένει, ιδιαίτερα, σε αυτή την περίοδο, δήλωσε στη Βουλή, ο Υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, Γιώργος Ζαββός, απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών στο πλαίσιο της συζήτησης για τον νόμο του ΤΧΣ.

«Βρισκόμαστε σε μία πολύ κρίσιμη περίοδο, όπου χρειαζόμαστε ένα τραπεζικό σύστημα, μεταρρυθμισμένο, δυνατό, ικανό να μπορέσει να μεταφέρει τους τεράστιους πόρους, που θα έρθουν από το Ταμείο Ανάκαμψης στην ελληνική οικονομία. Είναι αυτό, το μεγάλο ραντεβού αυτής της περιόδου, που έχουμε στο μυαλό μας. Το ραντεβού, δηλαδή, για μια τεράστια μεταρρύθμιση, μετασχηματισμό και του παραγωγικού δυναμικού και του τραπεζικού συστήματος. Για να μπορέσουμε με αυτό τον τρόπο να πιάσουμε, τελικά, έπειτα από 40 χρόνια, τους μέσους κοινοτικούς όρους και να δει και αυτός ο λαός μια καλύτερη μέρα. Είναι ραντεβού που περιμένουμε τέσσερις δεκαετίες. Και αυτή είναι η στοχοθέτηση της σημερινής κυβέρνησης», είπε ο Υφυπουργός Οικονομικών, απαντώντας στο γιατί η κυβέρνηση φέρνει υπερ – επειγόντως προς ψήφιση στη Βουλή τον νόμο για το ΤΧΣ.

«Δεν έχουμε καιρό. Γι’ αυτό έχουμε κάνει τη μέρα νύχτα, ιδιαίτερα και με τον «Ηρακλή», που κατόρθωσε μέσα σε ένα χρόνο και μόνο, να μειώσει κατά 32 δις. τα κόκκινα δάνεια. Για ποιον το κάνουμε; Για τα μεγάλα μονοπώλια; Για τις μεγάλες τράπεζες; Ή για τον Έλληνα πολίτη, τη μικρομεσαία επιχείρηση που πρέπει τελικά να μπορέσουν να δουν τις χρηματοδοτήσεις να κατευθύνονται σε αυτούς;», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ζαββός.

Αναφερόμενος στον «Ηρακλή» είπε ότι η κυβέρνηση αποτολμά ένα τριπλό εγχείρημα. Πρώτον, να μειώσει τα κόκκινα δάνεια και να απελευθερώσει πόρους για να δοθούν στην πραγματική οικονομία. Δεύτερον, να ενεργοποιήσει και την κτηματαγορά, ώστε να μπορέσει να αναπτυχθεί και τρίτον να ενεργοποιήσει και την κεφαλαιαγορά.

«Δηλαδή, βρίσκουμε όλες εκείνες τις αναγκαίες δυναμικές συνέργειες οι οποίες θα ετοιμάσουν τον τόπο να είναι έτοιμος να μπορέσει πραγματικά να τοποθετήσει στη σωστή μεριά τους πόρους που θα έρθουν από το Ταμείο Ανάκαμψης», τόνισε ο κ. Ζαββός.

Στη στρατηγική της ταχύτατης μεταρρύθμισης του τραπεζικού και χρηματοπιστωτικού τομέα εντάσσεται και η μεταρρύθμιση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, τόνισε ο Υφυπουργός Οικονομικών.

«Η κυβέρνηση δεν μπορεί να μείνει εσαεί στον τραπεζικό τομέα. Δεν μπορεί να παίξει τον τραπεζίτη. Πρέπει συστηματικά με συντεταγμένη πολιτική εξόδου, την οποία έχει, να σηματοδοτήσει ότι είναι ώρα που οι επενδυτές θα έρθουν και θα βάλουν τα λεφτά τους, εκεί που πρώτα τα είχε ο ελληνικός λαός, γιατί η καταστροφή το 2015 ήταν η καταστροφή του Έλληνα πολίτη, του φορολογούμενου και του καταθέτη», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ζαββός.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider