Ελλάδα
05-02-2021 | 14:51

Σκυλακάκης: Το δημόσιο αντέχει να στηρίζει τις επιχειρήσεις όσο χρειαστεί, αλλά στοχευμένα 

Newsroom
Μοιράσου το
Σκυλακάκης: Το δημόσιο αντέχει να στηρίζει τις επιχειρήσεις όσο χρειαστεί, αλλά στοχευμένα 

Ο προϋπολογισμός έχει δεχθεί πλήγμα από το παρατεταμένο lockdown τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης, σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι είναι πολύ νωρίς για συζήτηση περί αναθεώρησης του προϋπολογισμού, ενώ δεν τίθεται θέμα πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων. 

«Είναι σαφές ότι έχουμε υποστεί πλήγμα από το παρατεταμένο lockdown Δεκεμβρίου – πρώτων ημερών Ιανουαρίου σε ό,τι αφορά την πορεία του προϋπολογισμού. Η εικόνα μου από το λιανεμπόριο είναι ότι συνεχίζει και δουλεύει και έχει προσαρμοστεί στο click away σε σημαντικό βαθμό εργαλείο που και το ίδιο έχει αγκαλιάσει. Προφανώς όλα αυτά είναι συνάρτηση επιδημιολόγων – κυβέρνησης», διευκρίνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών. 

«Οι δημοσιονομικοί πόροι που έχουμε είναι πια πεπερασμένοι. Το δημόσιο αντέχει να στηρίζει τις επιχειρήσεις όσο χρειαστεί, αλλά όσο περνάει ο χρόνος θα πρέπει να το κάνει με όλο και πιο στοχευμένα μέτρα για να μπορεί να τα βγάλει πέρα χωρίς να περάσει κάποιο όριο στα δημόσια οικονομικά. Και σε κάθε περίπτωση επειδή έχουμε μπροστά μας και τα μέτρα ανάκαμψης γιατί δεν τελειώνει η υπόθεση τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο ή αρχές Μαΐου, θα πρέπει να μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε και την έξοδο και την ανάκαμψη κι αυτός είναι αρκετά μεγάλος φάκελος που πρέπει να διαχειριστούμε με σωφροσύνη. Κάτι που δίνουμε σήμερα δε θα μπορούμε να το δώσουμε αύριο», επισήμανε. 

Παράλληλα, ο κ. Σκυλακάκης ξεκαθάρισε πως είναι πολύ νωρίς για να κάνουμε συζήτηση περί αναθεώρησης του προϋπολογισμού. «Αν δεν περάσει το 1ο τρίμηνο δεν μπορώ να το πω. Σίγουρα όμως, ο προϋπολογισμός είχε στηριχτεί σε lockdown που θα τελείωνε στα μέσα Δεκεμβρίου, και το lockdown τελείωσε στα μέσα Ιανουαρίου, και είχαμε προγραμματίσει τρίμηνο με περιοριστικά μέτρα, όχι με ολικό lockdown», επεσήμανε. 

«Η οικονομία αντέχει ολικό lockdown, αλλά οι επιπτώσεις υπάρχουν, είναι δημοσιονομικές – οικονομικές», σημείωσε. «Δεν προγραμματίζουμε πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα. Δεν πιστεύω ότι είναι αναγκαίο» διαβεβαίωσε ο Θόδωρος Σκυλακάκης. Θα είναι παράλογο, συνέχισε, την ίδια στιγμή που ακολουθούμε κεϊνσιανή πολιτική αναγκαστικά το ‘20 και το ‘21 να κάνουμε κάτι τέτοιο. 

«Αυτά που παίρνουμε σήμερα είναι δανεικά από το εξωτερικό, κάποια στιγμή με τη φορολόγηση εσόδων θα πρέπει να τα δώσουμε πίσω στο βάθος του χρόνου, 5 με 10 χρόνια, Αυτό σημαίνει επιβάρυνση χρέους και η εξίσωση μπορεί να λυθεί με 2 τρόπους, με μέρισμα ανάπτυξης, με ταχεία ανάπτυξη, για να μην το καταλάβει η κοινωνία, με όπλα το Ταμείο Ανάπτυξης και μεταρρυθμίσεις» πρόσθεσε. 

«Εφόσον υπάρχει δημοσιονομικός χώρος η κυβέρνηση θα επανέλθει το συντομότερο στην ατζέντα με την οποία εξελέγη» είπε επίσης και εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι «εφόσον είμαστε αποτελεσματικοί και προσεκτικοί στη διαχείριση των πόρων η οικονομία θα έχει πολύ μεγάλη εξέλιξη τα επόμενα χρόνια». «Πρέπει να σφίξουμε τα δόντια να είμαστε σοβαροί και μετρημένοι», επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

Για τις επιταγές ο υπουργός ανέφερε ότι ψηφίστηκε χθες η διάταξη που καλύπτει από 1ης Ιανουαρίου όλο το διάστημα, συνεπώς καμία επιταγή που δεν έχει πληρωθεί σ’ αυτό το διάστημα δεν πηγαίνει Τειρεσία εφόσον πληρωθεί εντός 75 ημερών που είναι η πάγια αναστολή που δίνουμε όλο αυτό τον καιρό και βεβαίως ανταποκρίνεται στα κριτήρια της συγκεκριμένης κατηγορίας.

Τέλος, όσον αφορά την εκταμίευση για ενοίκια Δεκεμβρίου – Ιανουαρίου είπε πως είναι προγραμματισμένα γι' αυτό το μήνα και τις αρχές του επομένου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.