Έρχεται επιδότηση στέγασης έως 210 ευρώ το μήνα σε 340.000 δικαιούχους

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έρχεται επιδότηση στέγασης έως 210 ευρώ το μήνα σε 340.000 δικαιούχους
Η επιδότηση θα ξεκινήσει από τον Ιανουάριο του 2019 και θα αφορά νοικοκυριά που μένουν στο νοίκι, ή έχουν στεγαστικό δάνειο πρώτης κατοικίας.

Στην ενδεχόμενη αύξηση του αριθμού των δικαιούχων της επιδότησης στέγασης στους 340.000 αναφέρθηκε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, τονίζοντας πως το ποσό θα κυμαίνεται από 70 ευρώ έως 210 ευρώ το μήνα, ανάλογα με τα μέλη της οικογένειας.

Σε σημερινές δηλώσεις της η κα Φωτίου ανέφερε πως «είναι ένα πολύ μεγάλο μέτρο, γίνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα ένα πρόγραμμα επιδότησης στέγασης, ενώ μπαίνει σε νέα βάση η πολιτική για την κατοικία».

Η επιδότηση θα ξεκινήσει από τον Ιανουάριο του 2019 και θα αφορά νοικοκυριά που μένουν στο νοίκι, ή έχουν στεγαστικό δάνειο πρώτης κατοικίας. Στην δεύτερη περίπτωση, το ποσό του επιδόματος θα πιστώνεται στον λογαριασμό που εξυπηρετεί το δάνειο πρώτης κατοικίας.

Το επίδομα θα χορηγείται έπειτα από αίτηση του δανειολήπτη ή ενοικιαστή σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα που αναπτύσσεται για αυτόν τον σκοπό (στα πρότυπα του ΚΕΑ), ενώ τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια θα είναι κοινά για όλους.

Η κλιμάκωση που περιλαμβάνει η ΚΥΑ του περασμένου Ιουνίου δίνει έμφαση στο παιδί, το οποίο αντιμετωπίζεται ως ενήλικας, και προβλέπει για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό 70 ευρώ τον μήνα και για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού, ενήλικο ή ανήλικο, προσαύξηση κατά 1/2, δηλαδή κατά 35 ευρώ τον μήνα.

Ειδική μέριμνα υπάρχει για τις μονογονεϊκές οικογένειες και τα νοικοκυριά με απροστάτευτα τέκνα, αφού για το πρώτο ανήλικο μέλος του νοικοκυριού ορίζεται προσαύξηση 70 ευρώ τον μήνα.

Η αρχική πρόβλεψη έκανε λόγο για συνολική φορολογητέα αξία ακίνητης περιουσίας από 120.000 έως 180.000 ευρώ, ανάλογα με τα μέλη του νοικοκυριού.

Οσον αφορά το εισοδηματικό κριτήριο, πληροφορίες αναφέρουν πως στο κυρίαρχο σενάριο το ποσό βάσης δεν αποκλείεται να κυμαίνεται κοντά στην περιοχή των περίπου 7.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό, με «οροφή» τα 21.000 ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider