«Beauty contest» από την Alpha Bank για το Project Galaxy

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Beauty contest» από την Alpha Bank για το Project Galaxy
Στους ενδιαφερόμενους επενδυτές περιλαμβάνονται διεθνείς κολοσσοί με εμπειρία σε σύνθετες συναλλαγές, γεγονός που αποτελεί εγγύηση για την έγκαιρη υλοποίηση της συναλλαγής-μαμούθ.

Εντός Σεπτεμβρίου αναμένεται να κατατεθούν οι δεσμευτικές προσφορές από τους ενδιαφερόμενους επενδυτές για το Project Galaxy της Alpha Bank και ήδη έχει εκδηλωθεί ιδιαίτερα έντονο ενδιαφέρον.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η τράπεζα έχει ήδη επιλέξει τα funds που θα καλέσει να καταθέσουν προσφορά μέσα από μια διαδικασία «beauty contest». Στα διεθνή σχήματα που έχουν ενδιαφερθεί περιλαμβάνονται οι κολοσσοί Pimco, Elliot-Credito Fondiario και Cerved.

Ενδεικτικό του υψηλού ανταγωνισμού είναι και το γεγονός ότι μεγάλα ονόματα, όπως η Bain Capital, τέθηκαν εκτός του δεύτερου γύρου. Το ζητούμενο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, είναι στους ενδιαφερόμενους επενδυτές περιλαμβάνονται διεθνείς κολοσσοί με ευρεία εμπειρία σε σύνθετες και απαιτητικές συναλλαγές ανάλογου μεγέθους, γεγονός που αποτελεί εγγύηση για την έγκαιρη υλοποίηση της συναλλαγής-μαμούθ.

Η Fortress δεν κατέθεσε τελικώς προσφορά, ωστόσο, αγόρασε από την Alpha Bank προσφάτως το χαρτοφυλάκιο κόκκινων δανείων ΜμΕ «Neptune», με τη διαχείρισή του να ανατίθεται στη Cepal.

Πατάει «γκάζι» το Galaxy

Σημειώνεται ότι το Project Galaxy, το οποίο δρομολογείται με επιταχυνόμενους ρυθμούς, περιλαμβάνει την πώληση ποσοστού έως 100% των μετοχών της Cepal καθώς και ποσοστό από τα mezzanine και junior notes της τιτλοποίησης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, συνολικής αξίας 10,5 δισ. ευρώ.

Θυμίζεται ότι η Alpha Bank ανακοίνωσε εχθές, Τετάρτη, την απόκτηση του 100% της Cepal, η οποία θα διατεθεί προς πώληση σε ποσοστό έως το 100% στον επενδυτή που θα αναδειχθεί από την διαγωνιστική διαδικασία του Galaxy. Προϋπόθεση για να γίνει αυτό είναι να ολοκληρωθεί πρώτα η ενοποίηση των διευθύνσεων διαχείρισης NPEs της Alpha Bank με την υφιστάμενη δραστηριότητα της Cepal.

Η πορεία ταχείας υλοποίησης του Galaxy, παρά τις αντιξοότητες της πανδημίας, επιβεβαιώνει την αποφασιστικότητα της Alpha Bank να εκπληρώσει τους φιλόδοξους και απαιτητικούς στόχους του business plan που παρουσίασε τον Νοέμβριο του 2019, σημειώνουν οι ίδιες πηγές.

Το υψηλό επενδυτικό ενδιαφέρον, το διεθνές κύρος των υποψήφιων επενδυτών και η ποιότητα των προσφορών που κατατέθηκαν αναδεικνύουν την εμπιστοσύνη της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας στην Alpha Bank και την ορθότητα της στρατηγικής επιλογής της Διοίκησης να επανεκκινήσει τη διαδικασία.
Παράλληλα, δρομολογείται η διαδικασία του εταιρικού μετασχηματισμού αλλά και η υποβολή αίτησης υπαγωγής των τιτλοποιήσεων του Project Galaxy στο πρόγραμμα εγγυήσεων «Ηρακλής».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider