Τι προβλέπει το deal της  Πειραιώς για την πώληση της RBU

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τι προβλέπει το deal της  Πειραιώς για την πώληση της RBU
Σε μια λύση που διασφαλίζει ομαλή μετάβαση και διατηρεί τα κεκτημένα των εργαζομένων, όπως προϋπηρεσία και κλιμάκια, έχει καταλήξει η τράπεζα. Τι προβλέπει η συμφωνία με την Intrum.

Σε μια συμβιβαστική λύση που διασφαλίζει πολλά από τα δικαιώματα των εργαζομένων στη Διεύθυνση Επισφαλών Απαιτήσεων (RBU) προσανατολίζεται η Τράπεζα Πειραιώς ενόψει της πώλησης της εν λόγω μονάδας σε στρατηγικό επενδυτή.

Πηγές με γνώση των διαδικασιών αναφέρουν στο insider.gr ότι η διοίκηση σχεδιάζει τη σύσταση θυγατρικής εταιρείας βάσει του νόμου περί εταιρικών μετασχηματισμών (4601/2019), ο οποίος ψηφίστηκε τον περασμένο Μάρτιο. Η νέα νομοθεσία προβλέπει τη διαδικασία της «απόσχισης κλάδου», της διάσπασης δηλαδή μιας υφιστάμενης εταιρείας (Τράπεζα Πειραιώς) και τη δημιουργία μιας νέας (θυγατρική) στην οποία θα μεταφερθούν 1.200 περίπου εργαζόμενοι που ασχολούνται με τη διαχείριση των κόκκινων δανείων.

Με τη λύση αυτή θα διατηρηθούν τα δικαιώματα των εργαζομένων (προϋπηρεσία, κλιμάκια κ.λπ.) ώστε να είναι η μετάβαση στο νέο καθεστώς όσο το δυνατόν πιο ομαλή. Το 80% της νέας εταιρείας θα πωληθεί στην Intrum, με την οποία η Τράπεζα Πειραιώς έχει κλείσει το deal της πώλησης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες. Ταυτόχρονα, οι μεταφερόμενοι εργαζόμενοι δεν χάνουν τα κεκτημένα δικαιώματά τους, αφού δεν ξεκινούν με νέες συμβάσεις «από το μηδέν» όπως συνέβη σε συναλλαγές άλλων κλάδων (βλέπε ΔΟΛ).

Είναι σαφές, βέβαια, ότι παύουν να είναι τραπεζοϋπάλληλοι και να υπάγονται στην κλαδική σύμβαση της ΟΤΟΕ, αφού πλέον θα απασχολούνται σε ανώνυμη εταιρεία. Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στους κόλπους της τράπεζας και μεγάλη αγωνία στο σύνολο του κλάδου. Στο πλαίσιο αυτό, η ΟΤΟΕ προκήρυξε απεργία για τους εργαζόμενους του RBU εχθές, Τρίτη, και αναμένονται νέες κινητοποιήσεις, σύμφωνα με πληροφορίες.

Πάντως, η συμφωνία με την Intrum προβλέπει την ανάθεση της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPEs) αποκλειστικά από τη νέα εταιρεία που θα συσταθεί βάσει 10ετούς σύμβασης. Η συμφωνία αυτή εξασφαλίζει και την εργασία του μεταφερόμενου προσωπικού για τα επόμενα χρόνια, ενώ η νέα εταιρεία σκοπεύει να αναλάβει τη διαχείριση NPEs και από την υπόλοιπη αγορά. Σύμφωνα με πληροφορίες, την Παρασκευή αναμένεται να ανακοινωθεί το νέο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου από την τράπεζα, στο οποίο όμως δεν θα έχουν δικαίωμα να συμμετέχουν οι εργαζόμενοι της RBU.

Αλλαγή σελίδας για την τράπεζα

Όπως έχει αναφέρει το insider.gr, με τη συναλλαγή αυτή, η κεφαλαιακή επάρκεια CET1 της τράπεζας αναμένεται να ενισχυθεί κατά 250-300 εκατ. ευρώ περίπου. Ταυτόχρονα, θα προβεί και σε ομολογιακή έκδοση ύψους 300 έως 500 εκατ. ευρώ, η οποία αναμένεται πολύ σύντομα μετά και τη δραστική βελτίωση των συνθηκών στις χρηματαγορές για τα ελληνικά ομόλογα λόγω της προκήρυξης πρόωρων εκλογών. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι μια απόδοση της τάξεως του 7-8% είναι εφικτή και, σε κάθε περίπτωση, μια έκδοση με απόδοση κάτω από 7% θα σηματοδοτήσει επιτυχημένη επιστροφή στις αγορές.

Σημειώνεται ότι τα NPEs ύψους 26 δισ. ευρώ περίπου, τα οποία θα διαχειρίζεται η νέα εταιρεία που θα εξαγοράσει η Intrum, δεν θα μεταφερθούν εκτός του ισολογισμού της τράπεζας. Αυτό που θα επιτευχθεί με τη συναλλαγή είναι, αφενός να εξασφαλιστούν κεφάλαια τα 500-800 εκατ. ευρώ που έχει απαιτήσει η Τραπεζική Εποπτεία της ΕΚΤ (SSM) από την Τράπεζα Πειραιώς, και αφετέρου να καταστεί πολύ πιο αποτελεσματική η διαχείριση των κόκκινων δανείων χάρη στην τεχνογνωσία και τους πόρους που θα διαθέσει ο επενδυτής, δηλαδή η Intrum. Τα κέρδη που θα προκύψουν από την αποτελεσματικότερη διαχείριση των NPEs θα τα καρπώνεται κατά 80% η Intrum και κατά 20% η τράπεζα, η οποία όμως θα καταβάλλει προμήθειες διαχείρισης στη νέα εταιρεία.

Σημειώνεται ότι, όπως έχουν αναφέρει στο insider.gr πηγές με γνώση των διεργασιών, η νέα εταιρεία -εκτός από το προσωπικό που θα μεταφερθεί- θα προσελκύσει και ταλέντα από την αγορά για κάλυψη διοικητικών θέσεων, ενώ θα προσφέρει ελκυστικά μπόνους απόδοσης στους εργαζομένους με βάση την παραγωγικότητά τους. Εξετάζεται, επίσης, το ενδεχόμενο να δοθούν κάποια επιπλέον κίνητρα για μετάβαση στο νέο καθεστώς, είτε στη μορφή εφάπαξ αποδοχών είτε να ενσωματωθούν στη νέα μισθοδοσία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider