Διεθνείς αναταράξεις από την πτώχευση της Thomas Cook

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Διεθνείς αναταράξεις από την πτώχευση της Thomas Cook
Επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι για την κατάρρευση της Thomas Cook - Ξεκίνησε η επιχείρηση για τον επαναπατρισμό των τουριστών που βρίσκονται στην Ελλάδα.

Πτώχευση κήρυξε τα ξημερώματα της Δευτέρας «το αρχαιότερο ταξιδιωτικό γραφείο» του κόσμου, Thomas Cook, το οποίο απέτυχε να βρει τα απαραίτητα κεφάλαια για την επιβίωσή του, μέσα στο Σαββατοκύριακο, γνωστοποιώντας ότι οδεύει σε «άμεση εκκαθάριση».

Η εταιρεία ανέφερε ότι υπέβαλε αίτηση αναγκαστικής εκκαθάρισης και πως δόθηκε εντολή για να οριστεί σύνδικος για την εκκαθάριση της εταιρείας.

Ο διευθύνων σύμβουλος της βρετανικής εταιρείας, Πίτερ Φανκχάουζερ, εξέφρασε τη βαθιά του λύπη για την πτώχευση της εταιρείας καθώς το διοικητικό συμβούλιο δεν κατόρθωσε να επιτύχει ένα πακέτο διάσωσης από τους δανειστές της εταιρείας για να αποφύγει μια χαοτική κατάρρευση.

Παράλληλα, η βρετανική υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας ανακοίνωσε ότι η Thomas Cook έπαυσε τις εργασίες της και πως η υπηρεσία και η κυβέρνηση θα συνεργαστούν για να επαναπατριστούν πάνω από 150.000 Βρετανούς τουρίστες, πελάτες της εταιρείας, μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες.

«Θα ήθελα να ζητήσω συγγνώμη στους εκατομμύρια πελάτες μας και τους χιλιάδες εργαζομένους μας, προμηθευτές και συνεργάτες μας, που μας στήριξαν επί πολλά χρόνια», είπε ο Φανκχάουζερ με ανακοίνωση που εκδόθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες.

«Η Thomas Cook έπαυσε τις εμπορικές συναλλαγές, οπότε οι πτήσεις της εταιρείας έχουν πλέον ακυρωθεί», τόνισε η βρετανική υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.

Η εταιρεία διαχειρίζεται σήμερα ξενοδοχεία και τουριστικά θέρετρα, αεροπορικές εταιρείες και κρουαζιερόπλοια και έχει 600.000 πελάτες που βρίσκονται σε διακοπές Και αυτή τη στιγμή παραμένουν «αποκλεισμένοι» χωρίς να γνωρίζουν πως θα επιστρέψουν στις χώρες τους. Επίσης απασχολεί 22.000 εργαζομένους σε όλον τον κόσμο και από αυτούς οι 9.000 στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Τον περασμένο μήνα, η Thomas Cook κατέληξε στους βασικούς όρους ενός σχεδίου ανακεφαλαιοποίησης ύψους 900 εκατ. στρερλίνων με την κινεζική Fosun, που είναι μέτοχος της εταιρίας, καθώς και με τις τράπεζες. Ωστόσο, οι δανειστές υποστήριξαν πως τα χρήματα αυτά δεν αρκούν και ζητήθηκε επιπλέον κεφάλαιο 200 εκατ. στερλίνων, προκειμένου να υπάρξει μέλλον με τις συνομιλίες με την Fosun και να συνεχίσει τις δραστηριότητές της.

Απογοήτευση εκφράζει η Fosun

Την απογοήτευσή της για την τροπή που πήρε η υπόθεση της Thomas Cook εκφράζει η Fosun Tourism Group, μέτοχος μειοψηφίας στον βρετανικό ταξιδιωτικό όμιλο.

Όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Fosun, η ίδια δεν είχε εκπροσώπηση στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας.

|Η Fosun είναι απογοητευμένη από το γεγονός ότι η Thomas Cook Group δεν κατάφερε να βρει βιώσιμη λύση για την ανακεφαλαιοποίησή της με τις θυγατρικές της, τις βασικές δανείστριες τράπεζες, τους βασικούς ομολογιούχους και όλα τα υπόλοιπα εμπλεκόμενα μέρη. Η Fosun επιβεβαιώνει ότι η θέση της παρέμεινε αμετάβλητη καθ' όλη τη διάρκεια της διαδικασίας, ωστόσο δυστυχώς άλλοι παράγοντες άλλαξαν. Εκφράζουμε την βαθύτατη συμπάθειά μας σε όλους όσοι επηρεάζονται από αυτή την εξέλιξη».

H βρετανική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας ξεκινά πρόγραμμα επαναπατρισμού

Η βρετανική κυβέρνηση ανέθεσε στη βρετανική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας να ξεκινήσει πρόγραμμα επαναπατρισμού των πελατών της Thomas Cook στη Βρετανία από τις 23 Σεπτεμβρίου έως και τις 4 Οκτωβρίου, μετά την ανακοίνωση του Ομίλου, συμπεριλαμβανομένου του βρετανικού ταξιδιωτικού πρακτορείου και της αεροπορικής εταιρίας, για παύση της λειτουργίας του.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η βρετανική πρεσβεία στην Ελλάδα, η βρετανική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας έχει εξασφαλίσει τα αεροσκάφη που χρειάζονται για την επιχείρηση και έχει ήδη ξεκινήσει επικοινωνία με τα ξενοδοχεία με τα οποία συνεργάζεται η Thomas Cook,ώστε να τους ενημερώσει ότι το κόστος της παραμονής καλύπτεται από το σχήμα ATOL.

«Οι πελάτες της Thomas Cook που βρίσκονται στην Ελλάδα παρακαλούνται να επιβεβαιώνουν τις λεπτομέρειες της πτήσης τους στην ειδική ιστοσελίδα, www.thomascook.caa.co.uk προτού μεταβούν στο αεροδρόμιο».

Στην εν λόγω ιστοσελίδα, την οποία διαχειρίζεται και ενημερώνει η βρετανική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, είναι διαθέσιμες πληροφορίες και λεπτομέρειες για τις πτήσεις επαναπατρισμού, καθώς επίσης και πληροφορίες σχετικά με την κάλυψη των εξόδων παραμονής που αφορούν και όσους καλύπτονται από το σχήμα ATOL και όσους δεν καλύπτονται.

Περίπου 150.000 πελάτες της Thomas Cook βρίσκονται στο εξωτερικό αυτή τη στιγμή και όλες οι κρατήσεις, οι πτήσεις και τα πακέτα διακοπών έχουν ακυρωθεί, σύμφωνα με την ανακοίνωση της βρετανικής πρεσβείας στην Ελλάδα.

Η βρετανική κυβέρνηση, προσθέτει η ανακοίνωση, «κατανοεί την ανησυχία που δημιουργείται σε πελάτες, εργαζομένους, ξενοδόχους και άλλους συνεργάτες, την οποία αναγνωρίζει και λαμβάνει σοβαρά υπόψη της» γι΄ αυτό και η βρετανική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας στοχεύει στην πραγματοποίηση των πτήσεων επαναπατρισμού με την μικρότερη δυνατή απόκλιση από τις αρχικές πτήσεις.

Κανονικά συνεχίζονται οι πτήσεις της Condor, θυγατρικής της Thomas Cook

Οι πτήσεις της Condor, της γερμανικής θυγατρικής του ταξιδιωτικού ομίλου Thomas Cook που κατέρρευσε, πραγματοποιούνται κανονικά και δεν υπάρχει ανάγκη για μια μεγάλη επιχείρηση επαναπατρισμού ταξιδιωτών, όπως δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της γερμανικής ένωσης πολιτικής αεροπορίας BDL.

«Η Condor συνεχίζει τις πτητικές της δραστηριότητες κανονικά, το οποίο σημαίνει ότι δεν υπάρχει ανάγκη για μια επιχείρηση επαναπατρισμού.

Ο πρωθυπουργός Τζόνσον αμφισβήτησε αν δίδονται τα κατάλληλα κίνητρα στους διευθυντές για να αποφεύγουν τη χρεοκοπία.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον διερωτήθηκε σήμερα αν δίδονται τα κατάλληλα κίνητρα στους διευθυντές εταιρειών, όπως ο ταξιδιωτικός όμιλος Thomas Cook, για να αποφεύγουν τη χρεοκοπία.

Ο Τζόνσον πρόσθεσε ότι ο Thomas Cook είχε υποβάλει αίτημα στην κυβέρνηση για παροχή περίπου 150 εκατομμυρίων στερλινών, αλλά σημείωσε ότι η διάσωσή του θα έθετε «έναν ηθικό κίνδυνο στην περίπτωση μελλοντικών τέτοιων εμπορικών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες».

«Χρειάζεται να δούμε τους τρόπους με τους οποίους οι ταξιδιωτικοί όμιλοι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο μπορούν να προστατεύσουν τους εαυτούς τους από τέτοιες χρεοκοπίες στο μέλλον και σαφώς τα συστήματα που διαθέτουμε για να εξασφαλίσουμε ότι (αυτοί) στο τέλος δεν θα καταλήξουν στον φορολογούμενο για βοήθεια», δήλωσε σε δημοσιογράφους που επιβαίνουν στο αεροπλάνο που τον μεταφέρει στη Νέα Υόρκη όπου θα μετάσχει στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

«Οδηγούμαστε να αναλογιστούμε αν στους διευθυντές τέτοιων εταιρειών δίδονται τα κατάλληλα κίνητρα για να επιλύουν τα ζητήματα αυτά», σημείωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι η σκέψη του βρίσκεται με τους πελάτες του ταξιδιωτικού ομίλου.

«Είναι μια πολύ δύσκολη κατάσταση και προφανώς οι σκέψεις μας στρέφονται στους πελάτες της Thomas Cook, θα κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε από το δικό μας επίπεδο για να γυρίσουμε πίσω στο σπίτι τους αυτούς που έκαναν διακοπές και τώρα μπορεί να αντιμετωπίζουν δυσκολίες να επιστρέψουν», υπογράμμισε ο Τζόνσον.

«Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο το κράτος θα χρειαστεί να επέμβει για να βοηθήσει τους εγκλωβισμένους παραθεριστές», κατέληξε.

Η άνοδος και η πτώση του «αρχαιότερου» ταξιδιωτικού πρακτορείου

Ο ταξιδιωτικός όμιλος Thomas Cook, που ιδρύθηκε το 1841, ανακοίνωσε την πτώχευσή του τις πρώτες ώρες της Δευτέρας, ελλείψει συμφωνίας αναχρηματοδότησης, έπειτα από 178 χρόνια πλανητικής ακτινοβολίας.

Μέχρι την πτώχευση, ο Όμιλος είχε στην κατοχή του 200 ξενοδοχεία που φέρουν το όνομά του, που απευθύνονται το κάθε ένα σε ειδικό κοινό (οικογένειες, χαμηλές τιμές, trendy νεολαία, πολυτελή). Περιλαμβάνει την εταιρεία Jet Tours, την Neckerman στην ηπειρωτική Ευρώπη, μαζί με εκατό αεροσκάφη στο όνομά της ή υπό το εμπορικό σήμα Condor.

Οι οικονομικές δυσχέρειες του ομίλου διαρκούν εδώ και χρόνια, αλλά επιδεινώθηκαν τους τελευταίους μήνες: την άνοιξη, ο επικεφαλής του ομίλου ανακοίνωσε ζημίες ύψους 1,5 δισεκατομμυρίου λιρών για το πρώτο εξάμηνο εξαιτίας του άγριου ανταγωνισμού, αλλά και των συνεπειών του Brexit, που ωθεί μεγάλο αριθμό εν δυνάμει ταξιδιωτών να αναβάλλουν τα σχέδιά τους για διακοπές περιμένοντας να δουν προς τα πού θα φυσήξει ο άνεμος.

Η αδυναμία της στερλίνας, άλλη συνέπεια της μακρόσυρτης διαδικασίας του Brexit, επιδεινώνει επίσης την αγοραστική δύναμη των τουριστών στις μετακινήσεις τους στο εξωτερικό.

Τα προβλήματα των τελευταίων μηνών οδήγησαν στην κατάρρευση της μετοχής του ομίλου στο χρηματιστήριο. Η μετοχή του Thomas Cook δεν αξίζει πλέον παρά λίγες πένες.

Βασικός μέτοχος του Thomas Cook, με 17% του κεφαλαίου, ο κινεζικός όμιλος Fosun, ιδιοκτήτης του Club Med, είχε προγραμματίσει την εξαγορά του τομέα των οργανωμένων ταξιδιών του βρετανικού ομίλου στο πλαίσιο πακέτου αναχρηματοδότησης ύψους 900 εκατ. στερλίνων, από το οποίο είχε καταβάλει το ήμισυ.

Ομως, τις τελευταίες ημέρες, ορισμένοι πιστωτές απαίτησαν επιπλέον 200 εκατ. στερλίνες για να δεχθούν να αναχρηματοδοτήσουν τον Thomas Cook, με το επιχείρημα ότι, διαφορετικά, η εταιρεία δεν θα ήταν βιώσιμη. Από την Παρασκευή, οι συσκέψεις διαδέχονταν η μία την άλλη για την εξεύρεση πόρων ή για την διατύπωση αιτημάτων μείωσης των απαιτήσεων για επιπλέον πόρους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider