Η μεγάλη επιστροφή της Creta Farms

Ρομίνα Νικηφόρου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η μεγάλη επιστροφή της Creta Farms
Από το χείλος της καταστροφής το καλοκαίρι, στη νέα εποχή.

Η νέα εποχή για την πολύπαθη Creta Farms άρχισε και επίσημα μετά το «πράσινο φως» τις προηγούμενες μέρες, από την Επιτροπή Ανταγωνισμού για την απόκτηση του αποκλειστικού ελέγχου της εταιρείας από την Impalla Hellas.

Η κρητική αλλαντοβιομηχανία έπειτα από ένα πολύμηνο θρίλερ και αφού έφτασε στο χείλος της καταστροφής το περασμένο καλοκαίρι εν μέσω της ενδοοικογενειακής διαμάχης των αδελφών Δομαζάκη, πέρασε από τις αρχές του 2020 στην Impala Hellas του Δημήτρη Βιτζηλαίου.

Από το χείλος της καταστροφής στη νέα σελίδα

Το καλοκαίρι του 2019 η κατάσταση στην εταιρεία έμοιαζε αδιέξοδη με τα χρέη να ξεπερνούν τα 153,054 εκατ. ευρώ ενώ την ίδια ώρα οι δύο βασικοί μέτοχοι, Μάνος και Κωνσταντίνος Δομαζάκης, αντάλλασσαν «πυρά» και αιχμηρές ανακοινώσεις.

H παραγωγή είχε σταματήσει και τα προϊόντα Creta Farms βρίσκονταν σε έλλειψη από την αγορά. Η άλλοτε κραταιά αλλαντοβιομηχανία, η οποία μαζί με την Υφαντής και τη Νίκας κατείχαν αθροιστικά το μεγαλύτερο μέρος της αξίας της αγοράς, σε ποσοστό πάνω από 60%, έφτασε στο τέλος του 2019 σχεδόν να έχει εξαφανιστεί από τα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Στελέχη της αγοράς έκαναν λόγο τότε για μία εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση που φαινόταν δύσκολο να ανατραπεί και οι καταναλωτές βρίσκονταν εν μέσω φημών ότι η εταιρεία κλείνει και δεν θα βρουν τα προϊόντα της στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Με την παρέμβαση του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη που μόλις είχε αναλάβει, υπογράφεται τον Ιούλιο συμφωνία Standstill/Mou μεταξύ της εταιρείας, των μετόχων και των εκπροσώπων των τεσσάρων πιστωτριών τραπεζών.

To φθινόπωρο η εταιρεία περνά στα χέρια των τραπεζών, τοποθετείται προσωρινή διοίκηση ενώ την ίδια περίοδο ξεκινά η διαδικασία εξεύρεσης επενδυτή. Στα τέλη Δεκεμβρίου γίνεται γνωστό ότι οι τράπεζες καταλήγουν στην Impala του Δημήτρη Βιτζηλαίου για να αναλάβει τις τύχες της αλλαντοβιομηχανίας.

H νέα εποχή

Με βάση το σχέδιο εξυγίανσης που έχει εκπονήσει ο καινούριος επενδυτής, η νέα Creta Farms εκτιμάται ότι θα επιτύχει ετήσιο ρυθμό αύξησης πωλήσεων άνω του 10% με στόχο τον τριπλασιασμό του κύκλου εργασιών της εταιρείας μέσα στην επόμενη δεκαετία.

«Ο χαρακτήρας της Creta Farms δεν θα αλλοιωθεί. Έχουμε ένα συγκεκριμένο επιχειρηματικό σχέδιο, το οποίο με σεβασμό στην παράδοση, την ιστορία και τα μοναδικά χαρακτηριστικά των προϊόντων της αλλαντοβιομηχανίας, θα καταστήσει την Creta Farms και πάλι ισχυρή» δήλωνε τον Φεβρουάριο ο νέος στρατηγικός επενδυτής Δημήτρης Βιτζηλαίος.

Ήδη πάντως, λίγους μήνες μετά, η πορεία της εταιρείας το τελευταίο διάστημα εμφανίζεται ανοδική και η αλλαντοβιομηχανία φαίνεται να ανακτά σιγά σιγά έδαφος, με τα προϊόντα της να παραμένουν αποτυπωμένα στη συνείδηση των καταναλωτών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή τη στιγμή το μερίδιο αγοράς της κρητικής αλλαντοβιομηχανίας κυμαίνεται γύρω στο 10% ενώ στο τέλος το 2019 ήταν σχεδόν μηδενικό. Υπενθυμίζεται ότι το 2018, σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας, το μερίδιο της ήταν περίπου στο 25,5%.

Στο πλαίσιο της δυναμικής επιστροφής της εταιρείας στα ράφια, όπως έχουν επισημάνει πηγές της εταιρείας, εντάσσονται και οι συμφωνίες με όλους τους μεγάλους retailers με σκοπό όλοι οι κωδικοί των προϊόντων να επανέλθουν σε όλες τις αλυσίδες και σημεία horeca μέχρι το καλοκαίρι.

Η επόμενη ημερομηνία- σταθμός για την κρητική αλλαντοβιομηχανία είναι πλέον εκείνη της συζήτησης στο Πρωτοδικείο Ρεθύμνου για την υπαγωγή της εταιρείας στο άρθρο 106 β&δ του πτωχευτικού κώδικα. Η συγκεκριμένη συζήτηση τοποθετείται χρονικά περί τις αρχές του καλοκαιριού και μόλις αρθούν οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν στη λειτουργία των δικαστηρίων λόγω του κορονοϊού.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider