Intrakat: Ρουμανία, ΑΠΕ, ΣΔΙΤ/Παραχωρήσεις οι στρατηγικοί πυλώνες ανάπτυξης –Εξαγορές, μεγέθη, στόχοι και μετασχηματισμός

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Intrakat: Ρουμανία, ΑΠΕ, ΣΔΙΤ/Παραχωρήσεις οι στρατηγικοί πυλώνες ανάπτυξης –Εξαγορές, μεγέθη, στόχοι και μετασχηματισμός
Στα επόμενα βήματα της στρατηγικής του ομίλου Intrakat, που δίνει έμφαση στην ανάπτυξη των κατασκευών, των ΣΔΙΤ – παραχωρήσεων, των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας όπως και στην παρουσία στην Ρουμανία, αναφέρθηκε ο Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. και Διευθύνων Σύμβουλος της Intrakat, κ. Αλέξανδρος Εξάρχου.

Στα επόμενα βήματα της στρατηγικής του Ομίλου Intrakat, που επικεντρώνεται στη διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου του με έμφαση στην ανάπτυξη των κατασκευών, των έργων ΣΔΙΤ – παραχωρήσεων και των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), όπως και της παρουσίας στην Ρουμανία, αναφέρθηκε ο Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. και Διευθύνων Σύμβουλος της Intrakat, κ. Αλέξανδρος Εξάρχου, μιλώντας κατά τη διάρκεια της χτεσινής Ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσης της εταιρείας.

Ο εταιρικός μετασχηματισμός του ομίλου αναμένεται να παρουσιαστεί τον προσεχή Νοέμβριο και, εκτός της «επόμενης ημέρας» της ΑΚΤΩΡ (αν παραμείνει ως έχει, αν απορροφηθεί κ.α.), θα περιλαμβάνει και νέες δραστηριότητες, εξαγορές – κινήσεις σε κατασκευές (μικρότερες εξειδικευμένες εταιρείες), ΑΠΕ ή και ΣΔΙΤ/Παραχωρήσεις, αλλά και επέκταση στη Ρουμανία που αποτελεί στρατηγικό στόχο της εισηγμένης και το «μεγαλύτερο στοίχημα» στο εξωτερικό, όπως και χτες ανέφερε το insider.gr.

Όπως τόνισε ο κ. Εξάρχου, η εταιρεία επιδιώκει ισορροπημένη ανάπτυξη στις δραστηριότητές της, έχοντας ως βάση την Ελλάδα και την Ρουμανία, και στοχεύοντας τα επόμενα χρόνια σε ένα βέλτιστο μείγμα χαρτοφυλακίου έργων (κατασκευές 40%, ΑΠΕ 30% και ΣΔΙΤ 30%, αντίστοιχα), σε όρους EBITDA.

Να προσθέσουμε, επίσης, ότι σύμφωνα με πληροφορίες μέσα στην επόμενη εβδομάδα η Intrakat θα υπογράψει τη σύμβαση για τα «Εγγειοβελτιωτικά έργα παραλίμνιων περιοχών Αμβρακίας - Αμφιλοχία και Βάλτου Α’ Φάση Ν. Αιτωλοακαρνανίας» (αρχικού ύψους 64,5 εκατ. ευρώ), ενώ ενδεχομένως μέσα στον Ιούλιο ακολουθήσει και αυτή για το Φράγμα Τσικνιά στη Λέσβο (άνω των 103 εκατ. με ΦΠΑ, ανάδοχος η ΑΚΤΩΡ).

Στρατηγικός στόχος η Ρουμανία

Παράλληλα, ο επικεφαλής του Ομίλου έκανε ευρεία αναφορά στις προσπάθειες που καταβλήθηκαν ώστε να αναταχθούν τα εργοτάξια της ΑΚΤΩΡ σε Ρουμανία και Ελλάδα, η οποία κατέστη εφικτή σε πολύ γρήγορο χρονικό διάστημα και οδήγησε στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης της θυγατρικής έναντι των αρχών, κυρίως στην Ρουμανία.

Αναφερόμενος στη Ρουμανία, τόνισε ότι η ανάπτυξη της αγοράς αυτής είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς προσφέρεται για ταχύτερη επιχειρηματική μεγέθυνση σε σχέση με την ελληνική, ενώ πρόσθεσε ότι η κατοχή 4 μηχανημάτων διάτρησης σηράγγων (ΤΒΜ) από την ΑΚΤΩΡ εκεί, αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα έναντι του ανταγωνισμού, καθώς η πλειονότητα των προς δημοπράτηση έργων στη Ρουμανία θα αφορά τις Βορειοανατολικές περιοχές της χώρας, που είναι στην πλειονότητά τους ορεινές.

Να σημειωθεί ότι ο ανταγωνισμός στη Ρουμανία προέρχεται από μόλις λίγες ευρωπαϊκές εταιρείες και κυρίως τουρκικούς και κινεζικούς ομίλους, άρα η Intrakat έχει πλεονεκτήματα. Επίσης, συμπλήρωσε ότι η Ρουμανία όχι μόνο θα συνεχίσει να έχει πρόσβαση σε σημαντικούς πόρους, αλλά και αποκτά βαρύνουσα γεωπολιτική σημασία για τη Δύση λόγω του επικείμενου ρόλου που θα αποκτήσει ως γέφυρα προς την Ουκρανία (με τη σύμφωνη γνώμη ΝΑΤΟ – Αμερικάνων), όταν ο πόλεμος λήξει.

Έτσι, ο κ. Εξάρχου ανέφερε ότι θα υπάρχουν πολύ σημαντικές ευκαιρίες στην αγορά των υποδομών, όπως για παράδειγμα ο κάθετος άξονας Αλεξανδρούπολης – Κωστάντζας και άλλες, και η Intrakat θα είναι σωστά τοποθετημένη ώστε να αποκτήσει μερίδια σε αυτήν. Επίσης, θεωρεί ότι στην χώρα αργά ή γρήγορα θα βγούνε παραχωρήσεις που θα διεκδικήσει, όπως του λιμένα Κωστάντζας.

Για την ώρα το ανεκτέλεστο στην χώρα είναι στα 1,2 δις ευρώ και ο όμιλος στοχεύει μελλοντικά το 50% του συνόλου να προέρχεται από τη Ρουμανία. Στην οποία βγαίνουν μεγάλα έργα (ύψους έως και 1 με 1,5 δις έκαστο), για την ώρα με χρηματοδότηση από την Ε.Ε., αλλά σταδιακά θα περάσει και η Ρουμανία στον «αστερισμό» των ΣΔΙΤ/Παραχωρήσεων. Για τις οποίες, δεν απέκλεισε και συνεργασία με ελληνικούς ομίλους που έχουν τις ίδιες βλέψεις (π.χ. το έχει αναφέρει η διοίκηση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ).

Πρόσθεσε επίσης ότι στη Ρουμανία θα ολοκληρωθούν προσεχώς έργα που εκκρεμούσαν από το παρελθόν, σημειώνοντας ότι δεν υπήρχαν εισπράξεις τα τελευταία 2,5 χρόνια λόγω της εικόνας και της αναξιοπιστίας –τότε- της ΑΚΤΩΡ στην χώρα, με την εταιρεία πλέον να περιμένει πληρωμές από την τοπική κυβέρνηση 100 εκατ. ευρώ καθώς θα εκκινήσουν και πάλι οι TBM.

Δυνατό χαρτί οι ΑΠΕ

Επιπλέον, επισήμανε την σημαντική αξία της στρατηγικής συνεργασίας με τον Όμιλο της ΔΕΗ, με την οποία η Intrakat αποκτά έναν ισχυρό εταίρο για την ανάπτυξη των έργων ΑΠΕ. Μάλιστα, σημείωσε ότι η συμφωνία με τη ΔΕΗ (1,7 GW) θα προσφέρει στον Όμιλο ένα σημαντικό ανεκτέλεστο άνω του 1 δισ., αλλά και έργα ΑΠΕ τα οποία θα λειτουργήσουν ως πυλώνας για την επιχειρηματική ανάπτυξη στο μέλλον. «Η συμφωνία με τη ΔΕΗ ενδεχομένως να είναι μεγαλύτερης σημασίας από την εξαγορά της ΑΚΤΩΡ» τόνισε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας «ότι μας δίνει ασφάλεια στις τιμές, πρώτα θα αγοράζει από εμάς ρεύμα η ΔΕΗ».

Όπως επίσης σημείωσε, η Intrakat κοιτάζει και άλλες ευκαιρίες στην αγορά, όπως την απόκτηση 1-2 έτοιμων «πάρκων», με καλές «ταρίφες» και EBITDA, που εξυπηρετούν τον δανεισμό τους, ωστόσο, όπως ανέφερε, αυτές οι περιπτώσεις είναι ακριβές και δεν υπάρχουν πολλές. Πάντως, δεδομένων και των ελλείψεων στα δίκτυα μεταφοράς, ο κ. Εξάρχου πρόσθεσε ότι ο όμιλος κοιτάζει και προς τον τομέα αποθήκευσης (μπαταρία, αντλησιοταμίευση κ.α.).

Κατασκευές, ΣΔΙΤ και Παραχωρήσεις

Στον τομέα των κατασκευών η Intrakat σχεδιάζει προφανώς να διεκδικήσει όσα έργα βγούνε σε αυτόν, όπως και σε ΣΔΙΤ/Παραχωρήσεις, στοχεύοντας σε ανεκτέλεστο ύψους 5 έως 7 δισ. (ετησίως, ήτοι να ανακυκλώνεται και ενισχύεται) την επόμενη πενταετία, ώστε να ενισχυθεί η κερδοφορία από τις κατασκευές και να δοθεί χρόνος για την ανάπτυξη των κλάδων ΑΠΕ και ΣΔΙΤ – παραχωρήσεων, και «ο όμιλος να είναι διασφαλισμένος για εποχές που είναι δύσκολο να εξασφαλιστεί το 10% περιθώριο κέρδους». Βέβαια, ρόλο θα παίξουν στο ανεκτέλεστο και οι ΑΠΕ. Όπως και χτες αναφέραμε, με την εξαγορά της ΑΚΤΩΡ , το 2023 έγινε η ιστορικότερη χρήση του ομίλου Intrakat, καθώς αυτή τη χρονιά διπλασίασε τον κύκλο εργασιών της στα 412 εκατ. ευρώ το 2023, τριπλασίασε το ανεκτέλεστο έργων που σήμερα φτάνουν στα 4,9 δισ. ευρώ και υπερτριπλασίασε την κεφαλαιοποίηση της στα 800 εκ. ευρώ φέτος από 234 εκ. πέρσι.

Η εταιρεία σχεδιάζει εξαγορές στον τομέα, όχι όμως μεγάλων εταιρειών, αλλά μικρότερων που έχουν π.χ. ειδικό μηχανολογικό εξοπλισμό. Για εξαγορές εταιρειών κοίταξε και στη Ρουμανία, ωστόσο, το due diligence σε 2-3 περιπτώσεις έκανε επιφυλακτική τη διοίκηση Εξάρχου, που προχωρά με ίδιες δυνάμεις, την ανάκτηση της αξιοπιστίας της ΑΚΤΩΡ στην βαλκανική χώρα και με στόχο να «χτίσει» τοπική θυγατρική και όχι να μείνει ως υποκατάστημα. Αν, όμως, προκύψει ευκαιρία, τότε ίσως αξιοποιηθεί, πάντως, στην χώρα αυτή το ανεκτέλεστο μπορεί να ανέβει γρηγορότερα από την Ελλάδα.

Ο ΒΟΑΚ και τα κτηριακά

Να τονίσουμε ότι κατά τον κ. Εξάρχου η εταιρεία διεκδικεί μερίδια σε συμβάσεις παραχώρησης στις οποίες δεν είχε παρουσία, όπως ο ΒΟΑΚ για παράδειγμα (υπάρχουν σενάρια και για είσοδο της Metlen), και όχι μόνο, ενώ σίγουρα ο όμιλος θα διεκδικήσει όσα έργα ΣΔΙΤ/Παραχωρήσεις μπορεί, αλλά και μερίδια τέτοιων συμβάσεων που τυχόν «βγούνε» προς πώληση στη δευτερογενή αγορά.

Μια και ο λόγος για ΣΔΙΤ, κατά τον κ. Εξάρχου οι καθυστερήσεις σχετικά με την ολοκλήρωση διαγωνισμών που έχει ο όμιλος βγει ανάδοχος (φοιτητικές εστίες Παν. Κρήτης ύψους 200 εκατ. αλλά και Θεσσαλίας σχεδόν 90 εκατ.) οφείλονται σε γραφειοκρατικά θέματα και από την πλευρά των δανειστών (τράπεζες, EBI, EBRD) αλλά οι συμβάσεις θα υπογραφούν εντός του 2024.

Αναφορικά με το ΣΔΙΤ του νέου κτηρίου της Γ.Γ. Υποδομών (αξίας 140 εκατ.), ο κ. Εξάρχου σημείωσε ότι το μερίδιο της REDEX (Κοπελούζος) που αποχωρεί θα το πάρει η ίδια η Intrakat.

Στόχος η βελτίωση μεγεθών

Στρατηγική του Ομίλου Intrakat, συνέχισε ο κ. Εξάρχου, είναι να αξιοποιήσει την σημερινή ευνοϊκή συγκυρία και να ωθήσει τις επιδόσεις του Ομίλου στο επόμενο επίπεδο, με σκοπό να έχει πολλαπλασιάσει την οικονομική του απόδοση το 2026, στοχεύοντας σε κύκλο εργασιών 2,5 δισ., ενοποιημένο μικτό κέρδος της τάξης του 10% και ενοποιημένα έσοδα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBTIDA), ύψους 7,5%.

«Δεν είναι εύκολο, αλλά θεωρούμε ότι έως τότε, θα έχουμε ενισχύσει την κατασκευαστική μας δυνατότητα με εξαγορές που σκοπεύουμε να κάνουμε» είπε ο κ. Εξάρχου και διευκρίνισε ότι αυτές θα αφορούν συμπληρωματικές, μικρότερες εταιρείες που θα προσφέρουν πρόσβαση σε προσωπικό και εξοπλισμό και θα συμβάλλουν στην υλοποίηση του ανεκτέλεστου.

Ο επικεφαλής του ομίλου αναφέρθηκε στη στρατηγική που πρόκειται να ακολουθήσει η Ιntrakat, τονίζοντας πως ο όμιλος «θα λάβει τα μέτρα του, ώστε όταν μειωθεί η δυνατότητα διακράτησης υψηλού ανεκτέλεστου, να αναπτυχθεί στον χώρο των ΑΠΕ, αλλά και μέσω επιθετικής συμμετοχής στα έργα ΣΔΙΤ και στις παραχωρήσεις».

«Ήρθαμε για να μείνουμε» είπε ο επικεφαλής του Ομίλου. «Χτίζουμε για το μέλλον» συμπλήρωσε και υπενθύμισε ότι όσοι είχαν επενδύσει στη μετοχή της Intrakat στην αρχή της προσπάθειας, σήμερα έχουν αυξήσει σημαντικά το κέρδος τους.

Ο επικεφαλής της Intrakat έκανε, επίσης, ευρεία αναφορά στις επιδόσεις του Ομίλου το 2023, που τον έφεραν σε μία κορυφαία θέση του κατασκευαστικού κλάδου σε Ελλάδα και Νοτιοανατολική Ευρώπη, σηματοδοτώντας μία χρονιά - ορόσημο και μία νέα εποχή για τη λειτουργία του. Σημειωτέον ότι το 2023 ο Όμιλος πέτυχε αξιοσημείωτη ενίσχυση του κύκλου εργασιών και του μικτού κέρδους, ιστορικό υψηλό στο ανεκτέλεστο (4,9 δισ.), κερδοφορία και μεγάλη βελτίωση στην κεφαλαιακή διάρθρωση με σημαντική αύξηση των ίδιων κεφαλαίων, μείωση του καθαρού δανεισμού κι ενίσχυση των ταμειακών ροών.

Νοέμβριο ο μετασχηματισμός

Ο κ. Εξάρχου πρόσθεσε επίσης ότι σύντομα αναμένονται οι προσκλήσεις για τα έργα αποκατάστασης ζημιών στη Θεσσαλία, ο όμιλος θα κάνει κινήσεις εξαγοράς – ενίσχυσης του τομέα facilities management για να «προικίσει» την εταιρεία που βρήκε από την ΑΚΤΩΡ, ωστόσο, και για αυτό σημείωσε ότι νεότερα θα υπάρχουν από Νοέμβριο, όταν ανακοινωθεί ο νέος εταιρικός μετασχηματισμός (τον «τρέχει» σύμβουλος).

Σε κάθε περίπτωση, όμως, η μεγάλη «εικόνα» θα προέρχεται από Ρουμανία, ΑΠΕ, ΣΔΙΤ/Παραχωρήσεις, Κατασκευές. Για το δε θέμα των καθυστερήσεων των πληρωμών για έργα από το Δημόσιο, αναγνώρισε ότι υπάρχει, μίλησε όμως για συνηθισμένες διαφορές και διαφωνίες με τους «πελάτες», ενώ πρόσθεσε ότι αν και υπάρχουν προβλήματα, η κατάσταση είναι κάπως καλύτερη σε σχέση με προηγούμενα εξάμηνα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Intrakat - Εξάρχου: Στόχος 2,5 δισ. το 2026, ανεκτέλεστο έως 7 δισ. - Πυλώνες ΑΠΕ/ΣΔΙΤ

Έρχεται αποτιμητής για το mega τουριστικό ακίνητο «Καραθώνα» των 1.900 στρεμμάτων στο Ναύπλιο

Διπλή Ανάπλαση: Ποια εταιρεία θα κάνει (τελικά) τα έργα πρασίνου σε Βοτανικό – Ελαιώνα

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider