Μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου το «Εξοικονομώ» για επιχειρήσεις - Οι επιδοτήσεις και οι δικαιούχοι

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου το «Εξοικονομώ» για επιχειρήσεις - Οι επιδοτήσεις και οι δικαιούχοι
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το «Εξοικονομώ-Επιχειρώ». Προ των πυλών και τα «Αλλάζω συσκευή για επιχειρήσεις» και «Φωτοβολταϊκά και συστήματα αποθήκευσης για επιχειρήσεις». Τα ποσά των επιδοτήσεων και οι παρεμβάσεις.

Μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου αναμένεται να τρέξει το «Εξοικονομώ-Επιχειρώ», το πολυαναμενόμενο πρόγραμμα στήριξης των ελληνικών επιχειρήσεων για δράσεις ενεργειακής αναβάθμισης συνολικού προϋπολογισμού 200 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή την στιγμή μπαίνουν οι τελευταίες «πινελιές» με στόχο να ανοίξει το πρόγραμμα το συντομότερο δυνατόν.

Το «Εξοικονομώ-Επιχειρώ» εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο των έργων που αναμένεται να υλοποιηθούν από τις ελληνικές επιχειρήσεις μέχρι το 2026 με συνολικούς πόρους 30,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 38% θα κατευθυνθεί σε έργα πράσινης μετάβασης. Από τα 200 εκατ. ευρώ που θα διατεθούν συνολικά, τα 100 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν προς τους κλάδους Εμπορίου και Υπηρεσιών και τα 100 εκατ. ευρώ προς τον κλάδο του Τουρισμού.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε πολύ μικρές επιχειρήσεις (οι οποίες απασχολούν λιγότερους από 10 εργαζομένους και των οποίων ο ετήσιος κύκλος εργασιών δεν υπερβαίνει τα 2 εκατομμύρια ευρώ), σε μικρές επιχειρήσεις (οι οποίες απασχολούν λιγότερους από 50 εργαζομένους και των οποίων ο ετήσιος κύκλος εργασιών δεν υπερβαίνει τα 10 εκατ. ευρώ) και σε μεσαίες επιχειρήσεις (οι οποίες απασχολούν λιγότερους από 250 εργαζομένους και των οποίων ο κύκλος εργασιών δεν υπερβαίνει τα 50 εκατ. ευρώ).

Οι επιδοτήσεις θα καλύπτουν ενεργειακές αναβαθμίσεις κτιρίων, ενεργειακή αναβάθμιση παραγωγικών διαδικασιών, συστήματα ανάκτησης θερμότητας στο πλαίσιο παραγωγικών διαδικασιών, εγκατάσταση «έξυπνων» ενεργειακών συστημάτων, ηλεκτρικά οχήματα διανομής κλπ. Δικαίωμα για επιδότηση θα έχουν μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις όπως είναι φούρνοι, ζαχαροπλαστεία, μικροβιοτέχνες αλλά και μεγαλύτεροι καταναλωτές ενώ στόχος είναι η υλοποίηση των συγκεκριμένων επενδύσεων να ολοκληρωθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025 (με δυνατότητα παράτασης).

Για κάθε έργο που θα λάβει επιδότηση θα πρέπει να επιτυγχάνεται μείωση εκπεμπόμενων ρύπων (CO2) τουλάχιστον κατά 35%, εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας τουλάχιστον κατά 35% και αναβάθμιση της ενεργειακής κατηγορίας βάσει ΠΕΑ τουλάχιστον κατά τρεις ενεργειακές τάξεις σε σχέση με την υπάρχουσα κατάταξη (ή υποχρεωτικά Β’ κλάση όταν πρόκειται για ριζική ανακαίνιση).

Προ των πυλών και τα «Αλλάζω συσκευή για επιχειρήσεις» και «Φωτοβολταϊκά και συστήματα αποθήκευσης για επιχειρήσεις»

Εκτός από το «Εξοικονομώ-Επιχειρώ», μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται να ξεκινήσουν και τα άλλα δύο προγράμματα που εντάσσονται στο ίδιο πλαίσιο ενίσχυσης των επιχειρήσεων για βελτίωση της ενεργειακής τους απόδοσης. Τα προγράμματα «Αλλάζω συσκευή για επιχειρήσεις» και «Φωτοβολταϊκά και συστήματα αποθήκευσης για επιχειρήσεις» θα προσθέσουν επιπλέον 250 εκατ. ευρώ στον συνολικό προϋπολογισμό των επιδοτήσεων ανεβάζοντάς τον στα 450 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα, το «Ανακυκλώνω-Αλλάζω συσκευή» για επιχειρήσεις με προϋπολογισμό 190.000.000 ευρώ αναμένεται να λειτουργήσει κατά το πρότυπο του αντίστοιχου προγράμματος που έτρεξε για τους ιδιώτες και η επιδότηση των επιχειρήσεων για την εγκατάσταση ενεργειακά αποδοτικού εξοπλισμού (θέρμανσης, ψύξης κλπ) θα κυμαίνεται από 30% έως 50%.

Όσον αφορά στο πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά και συστήματα αποθήκευσης για επιχειρήσεις» (με προϋπολογισμό 160 εκατ. ευρώ), αυτό θα προσφέρει την δυνατότητα σε εταιρείες και βιομηχανίες να παράγουν την ενέργεια που καταναλώνουν και να μειώσουν ορατά το ενεργειακό κόστος. Στόχος είναι οι επιχειρήσεις που θα λάβουν την επιδότηση να μειώσουν τουλάχιστον κατά 35% την ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνει από το δίκτυο και τουλάχιστον κατά 30% τις εκπομπές τους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Με υψηλές ταχύτητες το «Εξοικονομώ-Επιχειρώ» - Πότε βγαίνει, ποιοι θα ωφεληθούν περισσότερο

Εξοικονομώ για επιχειρήσεις: Ποιοι δικαιούνται επιδότηση για παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης

Εξοικονομώ: Οι παρατάσεις, τα νέα προγράμματα και οι δράσεις που "τρέχουν"

gazzetta
gazzetta reader insider insider