«Ανανεωμένα» Εξοικονομώ προ των πυλών για επιχειρήσεις και νοικοκυριά

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Ανανεωμένα» Εξοικονομώ προ των πυλών για επιχειρήσεις και νοικοκυριά
Με μεγαλύτερες προσδοκίες σε σχέση με αντίστοιχα προγράμματα του παρελθόντος αναμένεται να βγουν «στον αέρα»  τα νέα «Εξοικονομώ» για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.

Με μεγαλύτερες προσδοκίες σε σχέση με αντίστοιχα προγράμματα του παρελθόντος αναμένεται να βγουν «στον αέρα» τα νέα «Εξοικονομώ» για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Σύμφωνα με πληροφορίες για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Επιχειρώ» αρχικού προϋπολογισμού 200 εκατ. ευρώ έχουν εξασφαλιστεί επιπλέον 100 εκατ. ευρώ ενώ το «Εξοικονομώ 2023» για τα νοικοκυριά αναμένεται να ακολουθήσει τα χνάρια του προηγούμενου κύκλου, ο οποίος προχωρά με μεγαλύτερη επιτυχία σε σχέση με το «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» που είχε προηγηθεί.

Όπως ανέφερε σε σχετική ενημέρωση των δημοσιογράφων τη Δευτέρα ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιώργος Στασινός, ο οδηγός για το νέο «Εξοικονομώ» για επιχειρήσεις είναι σχεδόν έτοιμος και αναμένεται να βγει σύντομα ενώ το νέο «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» προϋπολογισμού 300 εκατ. ευρώ θα μπορούσε να αρχίσει να τρέχει μέχρι τις εκλογές.

Όπως είναι γνωστό, το πρόγραμμα για τις επιχειρήσεις χρηματοδοτείται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και ο προϋπολογισμός του προέβλεπε σε πρώτη φάση 100 εκατ. ευρώ για τους κλάδους Εμπορίου και Υπηρεσιών και 100 εκατ. ευρώ για τον Κλάδο του Τουρισμού αλλά το συνολικό ποσόν αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες να αυξηθεί.

Στο νέο πρόγραμμα για τα νοικοκυριά, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, κριτήριο υπαγωγής στη δράση θα είναι, οι βαθμοημέρες (ακραίες καιρικές συνθήκες ανά περιοχή), ενώ στόχος είναι να ενισχυθούν τα νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα και οι παλαιότερες κατοικίες. Όπως και στον προηγούμενο κύκλο (για τον οποίο τις επόμενες ημέρες αναμένεται να διανεμηθούν προκαταβολές),αναμένεται να διατηρηθεί ο στόχος για εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας πάνω από 30% για κάθε κατοικία και για την άνοδο τριών ενεργειακών κλάσεων μετά τις παρεμβάσεις του προγράμματος.

Μάλιστα, κάνοντας έναν απολογισμό για την πορεία των μέχρι τώρα κύκλων του Εξοικονομώ κατ’ οίκον, ο πρόεδρος του ΤΕΕ σημείωσε ότι ο προηγούμενος κύκλος πάει πολύ καλά, έχουν εκδοθεί περί τις 80.000 ηλεκτρονικές ταυτότητες και μέσα στον Απρίλιο θα έχει ξεπεράσει σε απορρόφηση το Εξοικονομώ-Αυτονομώ, το πρόγραμμα δηλαδή που είχε προηγηθεί και το οποίο είχε παρουσιάσει και παρουσιάζει ακόμη πολλά προβλήματα, τα οποία εντοπίζονταν κυρίως σε καθυστερήσεις από την πλευρά των τραπεζών, όπως σημείωσε ο κ. Στασινός.

Σημειώνεται ότι εκτός των επιδοτούμενων προγραμμάτων για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, σειρά παίρνει και το «Εξοικονομώ-Ανακαινίζω» για νέους με προϋπολογισμό 350 εκατ. ευρώ, το οποίο θα αρχίσει επίσης να τρέχει στο επόμενο διάστημα. Προβλέπει επιδοτήσεις μέχρι 90% για παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης και 30% για εργασίες ανακαίνισης. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν φυσικά πρόσωπα 18 έως 39 ετών, δηλαδή άτομα που έχουν γεννηθεί από 01/01/1984 έως και 31/12/2005 με εμπράγματο δικαίωμα σε επιλέξιμη κατοικία (μονοκατοικίες και μεμονωμένα διαμερίσματα που χρησιμοποιούνται ως κύρια κατοικία).

Άλλα επιδοτούμενα προγράμματα

Μέσα στο επόμενο διάστημα θα τρέξουν, σύμφωνα με όσα ανέφερε στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, και άλλα δύο επιδοτούμενα προγράμματα τα οποία δεν εντάσσονται αμιγώς στον κύκλο των «Εξοικονομώ», το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα», ύψους 100 εκατ. ευρώ, από το οποίο θα επωφεληθούν 120.000 νοικοκυριά και πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη», ύψους 200 εκατ. ευρώ, με επιδοτήσεις, έως 75% για νοικοκυριά και 60% για αγρότες.

Με όλες αυτές τις παρεμβάσεις ο προϋπολογισμός επιδότησης των προγραμμάτων ανέρχεται στα 1,2 δισ ευρώ και όπως επεσήμανε ο κ. Σκρέκας, αυτά τα χρήματα, θα κινητοποιήσουν επενδύσεις άνω των 2 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

"Ανοιξιάτικα" θα είναι τα νέα εξοικονομώ - Τα χρονοδιαγράμματα και ο προϋπολογισμός

Πότε «ανοίγουν» τα νέα Εξοικονομώ – Οι επιδοτήσεις των 1,5 δισ. για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά

Καταγγελίες για μπλόκο στις εκταμιεύσεις του «Εξοικονομώ – Αυτονομώ»

gazzetta
gazzetta reader insider insider