Τράπεζες: Κέρδη προ φόρων στα 4,1 – 4,2 δισ. ευρώ για το 2023 – Πρωταγωνιστούν στο συνέδριο της JP Morgan στη Ν. Υόρκη

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τράπεζες: Κέρδη προ φόρων στα 4,1 – 4,2 δισ. ευρώ για το 2023 – Πρωταγωνιστούν στο συνέδριο της JP Morgan στη Ν. Υόρκη
Στην επενδυτική εκδήλωση της JP Morgan για την Ελλάδα, οι CEOs της Alpha Bank, Βασίλης Ψάλτης, της Eurobank, Φωκίων Καραβίας, της Εθνικής Τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς και της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου θα παρουσιάζουν σήμερα το μεσημέρι (ώρα ΝΥ) τις προοπτικές του ελληνικού τραπεζικού κλάδου. Με discount, της τάξεως του 26% έναντι των ευρωπαϊκών τραπεζών, οι ελληνικές παραμένουν υποτιμημένες.

Κέρδη προ φόρων που υπολογίζονται στα 4,1 – 4,2 δισ. ευρώ αναμένεται να παρουσιάσουν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες και η Attica Bank για τη χρήση 2023, σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζικών στελεχών στο insider.gr.

Η υψηλή κερδοφορία και η επιστροφή στη διανομή μερισμάτων, ύστερα από 15 χρόνια, θα βρεθούν σήμερα στο επίκεντρο των διεθνών επενδυτών κατά την παρουσίαση των προοπτικών του ελληνικού τραπεζικού συστήματος στην επενδυτική εκδήλωση της JP Morgan για την Ελλάδα, στη Νέα Υόρκη, από τους CEOs της Alpha Bank, Βασίλη Ψάλτη, της Eurobank, Φωκίωνα Καραβία, της Εθνικής Τράπεζας, Παύλο Μυλωνά και της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστο Μεγάλου. Στο επενδυτικό event της JP Morgan θα συμμετέχει και η CEO της Attica Bank, Ελένη Βρεττού, με στελέχη της Τράπεζας. Το παρών θα δώσει και το ΤΧΣ εκπροσωπούμενο από τον CEO, Ηλία Ξηρουχάκη και τον αναπληρωτή CEO, Νικόλαο Βαλαντάση, οι οποίοι – ενόψει της αποεπένδυσης από την Τρ. Πειραιώς - θα συναντηθούν με περισσότερους από 15 επενδυτές, μεταξύ των οποίων οι BoFa, BlackRock, Barclays και Morgan Stanley.

Στο roadshow της JP Morgan θα συμμετέχουν συνολικά 24 ελληνικές εταιρείες. Πρόκειται για τις, Aegean, Alpha Bank, Attica Bank, ΔΕΗ, ΕΧΑΕ, Τράπεζα Κύπρου, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Ελλάκτωρ, Εθνική Τράπεζα, Eurobank, HELLENiQ ENERGY, Intrakat, Lamda Development, Mytilineos, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Τράπεζα Πειραιώς, Titan, CVC Greece, Grivalia Properties, Olympia Group και Peoplecert. Παράλληλα θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι του ΤΑΙΠΕΔ και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

Το ενδιαφέρον για τις ελληνικές τράπεζες παραμένει σταθερά ζωηρό και αναμένεται να επιβεβαιωθεί στα πάνω από 25 ραντεβού με επενδυτές που έχει κανονίσει η καθεμία από τις τέσσερις μεγάλες τράπεζες. Στις συναντήσεις αυτές οι ελληνικές τράπεζες θα παρουσιάσουν τα δεδομένα και τις προοπτικές τους για την κερδοφορία, τη διανομή μερισμάτων, την πορεία των εσόδων, τα κεφάλαια, τη ρευστότητα, την αναμενόμενη πιστωτική επέκταση, την πρόοδο του μετασχηματισμού, αλλά και την πορεία της μείωσης των κόκκινων δανείων με στόχο τη σύγκλιση στον μέσο ευρωπαϊκό όρο.

Οι θετικές επιδόσεις σε όλα τα παραπάνω δημιουργούν περιθώρια περαιτέρω ανόδου των τραπεζικών μετοχών, παρά το ράλι που έχουν καταγράψει οι στο χρηματιστήριο. Ενδεικτικά, σε χθεσινή έκθεσή της, η Optima bank επεσήμανε ότι οι ελληνικές τράπεζες διαπραγματεύονται με εκτιμώμενο δείκτη P/TBV στο 0,75x, κάτι που συνεπάγεται ένα σημαντικό discount, της τάξεως του 26% έναντι των ευρωπαϊκών τραπεζών. Όπως προσθέτει, οι ελληνικές τράπεζες θα δημιουργήσουν μέσο δείκτη ενσώματων ιδίων κεφαλαίων, RoaTBV στο 14% φέτος, το οποίο θα είναι κατά 130 μονάδες βάσης υψηλότερο από τις αντίστοιχες στην ΕΕ (12,7%).

Σύμφωνα με την Optima bank, αυτό δεν δικαιολογεί τα τρέχοντα discounts για τις ελληνικές τράπεζες. «Κατά την άποψή μας, οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να διαπραγματεύονται τουλάχιστον στο ίδιο επίπεδο με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές, και εκτιμούμε πως η Εθνική (15%) και η Eurobank (14%) θα δημιουργήσουν το υψηλότερο RoaTBV, με την Πειραιώς (13,5%) και την Alpha (11,2%) να ακολουθούν. Με βάση τις τιμές στόχους μας οι ελληνικές τράπεζες θα διαπραγματεύονται με P/TBV στο 1x, ευθυγραμμιζόμενες με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές», αναφέρει η Optima.

Όσον αφορά στα μερίσματα που θα διανείμουν οι τράπεζες, η Optima εκτιμά ότι το payout ratio θα διαμορφωθεί στο 23% επί της καθαρής κερδοφορίας, προσφέροντας μια μέση ακαθάριστη μερισματική απόδοση της τάξεως του 3,7%. Η Εθνική (4%) και η Eurobank (3,9%) αναμένεται να προσφέρουν την υψηλότερη ακαθαριστή μερισματική απόδοση με την Πειραιώς να βρίσκεται στο χαμηλότερο εύρος (2%).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Καλπάζει η αποδοχή της υπηρεσίας πληρωμών IRIS - Ρυθμοί ανάπτυξης ρεκόρ για τη ΔΙΑΣ ΑΕ

Τρ. Πειραιώς: Πώς στηρίζει τους αγρότες και την πρωτογενή παραγωγή – Νέες εκταμιεύσεις άνω των 400 εκατ. ευρώ φέτος

Τράπεζες: Αναμένουν έσοδα από τόκους άνω των 6,5 δισ. ευρώ φέτος – Περιμένουν την πρώτη μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ τον Ιούλιο 

gazzetta
gazzetta reader insider insider