Τράπεζες: Στους προβολείς των διεθνών επενδυτών στη Νέα Υόρκη, μια «ανάσα» από το placement της Τρ. Πειραιώς  

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τράπεζες: Στους προβολείς των διεθνών επενδυτών στη Νέα Υόρκη, μια «ανάσα» από το placement της Τρ. Πειραιώς  
Την Πέμπτη 25 Ιανουαρίου, οι CEO Eurobank, Alpha Bank, Εθνικής Τράπεζας, Τράπεζα Πειραιώς και Attica Bank θα παρουσιάσουν στο ελληνικό επενδυτικό φόρουμ της JP Morgan τις προοπτικές του ελληνικού τραπεζικού τομέα. Παρών και ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης που θα συζητήσει με τον CEO της JP Morgan, Τζέιμι Ντάιμον για τις θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας στο διεθνές δύσκολο περιβάλλον.

Μετά την πλήρη ιδιωτικοποίηση της Eurobank και της Alpha Bank, τη μεγάλη επιτυχία της διάθεσης του 22% των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας και ενόψει της αποεπένδυσης του ΤΧΣ από την Τράπεζα Πειραιώς, οι ελληνικές τράπεζες θα βρεθούν αυτή την εβδομάδα στο επίκεντρο της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας στο ελληνικό επενδυτικό φόρουμ που διοργανώνει η JP Morgan στη Νέα Υόρκη, με τη συμμετοχή και του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Την Πέμπτη 25 Ιανουαρίου, οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, Φωκίων Καραβίας (Eurobank), Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank), Παύλος Μυλωνάς (Εθνική Τράπεζα) και Χρήστος Μεγάλου (Τράπεζα Πειραιώς) θα παρουσιάσουν σε κορυφαίους διεθνείς επενδυτές και funds με υπό διαχείριση κεφάλαια της τάξεως των 10 τρισ. δολ., τις προοπτικές του ελληνικού τραπεζικού τομέα μετά την πρόοδο των τελευταίων ετών και την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας για τη χώρα την περασμένη χρονιά. Στο επενδυτικό event της JP Morgan θα συμμετέχει και η CEO της Attica Bank, Ελένη Βρεττού, με στελέχη της Τράπεζας. Η συμμετοχή αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς προβάλλει για πρώτη φορά μία μικρότερη τράπεζα σε διεθνές επενδυτικό κοινό, σηματοδοτώντας τη διεύρυνση του επενδυτικού ορίζοντα των ξένων για ελληνικά assets, αλλά και την αλλαγή σελίδας για την Attica Bank. Η Τράπεζα επέστρεψε το 2023 σε επαναλαμβανόμενη λειτουργική κερδοφορία, ενώ επόμενο βήμα, μέσα στο 2024, είναι η αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, η συγχώνευση με την Παγκρήτια Τράπεζα και η σημαντική μείωση της συμμετοχής του ΤΧΣ.

Τα «φώτα» στη Νέα Υόρκη θα τραβήξει και η συνάντηση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον CEO της JP Morgan, Τζέιμι Ντάιμον. Η προγραμματισμένη συζήτηση των δύο ανδρών θα γίνει στα εντυπωσιακά κεντρικά γραφεία της JP Morgan στο Μανχάταν, όπου θα πραγματοποιηθεί και το ελληνικό επενδυτικό συνέδριο. Σημειώνεται ότι η JP Morgan είναι η μεγαλύτερη αμερικανική τράπεζα, με κεφάλαια 4 τρισ. δολ., μεγαλύτερη τράπεζα στον κόσμο από πλευράς κεφαλαιοποίησης και 24η στη λίστα του Fortune 500 με τις μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο, ενώ ο CEO της, Τζέιμι Ντάιμον, από τις επιδραστικότερες προσωπικότητες στον διεθνή χρηματοοικονομικό τομέα.

Στην «επενδυτική σκηνή» της Νέας Υόρκης και με ζεστό το ενδιαφέρον των επενδυτών, οι ελληνικές τράπεζες θα παρουσιάσουν τα δεδομένα και τις προοπτικές τους για την κερδοφορία (σ.σ. το 2024 θα είναι η χρονιά επιστροφής στη διανομή μερισμάτων), την πορεία των εσόδων, τα κεφάλαια, τη ρευστότητα, την πρόοδο του μετασχηματισμού, αλλά και την πορεία της μείωσης των κόκκινων δανείων (σ.σ. το θέμα που ήταν πρώτο στην ατζέντα των επενδυτών τα προηγούμενα χρόνια, πλέον σχεδόν δεν αναφέρεται, καθώς με τον «Ηρακλή» επήλθε δραστική εξυγίανση των ισολογισμών και ο δείκτης Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων αναμένεται στο 3,7% το 2025. Κορυφαία θέση στις παρουσιάσεις των ελληνικών τραπεζών θα έχει η προοπτική των επιτοκιακών τους εσόδων. Σημειώνεται ότι στην προ ημερών έκθεσή της για τις ελληνικές τράπεζες, η JP Morgan προέβλεψε συνέχιση των υψηλών επιτοκιακών εσόδων και συγκεκριμένα: για την Alpha Bank 1,635 δισ. ευρώ το 2024 και 1,556 δισ. το 2025, για τη Eurobank 2,107 και 2,463 δισ. ευρώ αντίστοιχα, για την Εθνική Τράπεζα 2,181 και 1,972 δισ. ευρώ και για την Τράπεζα Πειραιώς 1,911 και 1,733 δισ. ευρώ το 2024 και το 2025.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Προχωράει ο Ηρακλής – Βαλίτσες για τη Νέα Υόρκη – Μάρτιο τα αποτελέσματα

BofA: Πρέπει να τροποποιηθούν οι προτεινόμενες ρυθμιστικές αλλαγές για τις τράπεζες

Τράπεζες: Σχεδόν το 80% των εσόδων τους προήλθε από τα υψηλά επιτόκια και την «ψαλίδα» δανείων - καταθέσεων

gazzetta
gazzetta reader insider insider