«Όποιος δισεκατομμυριούχος λέει ότι θα τα ξανάκανε όλα από το μηδέν, ψεύδεται ασύστολα»

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Όποιος δισεκατομμυριούχος λέει ότι θα τα ξανάκανε όλα από το μηδέν, ψεύδεται ασύστολα»
Mark Cub an Φώτο: Getty Images
Τα κοινά στον χαρακτήρα των τυχερών ανθρώπων.

Ο Mark Cuban εργάστηκε σκληρά για να συγκεντρώσει την περιουσία του - που αυτή τη στιγμή εκτιμάται στα 6,2 δισεκατομμύρια δολάρια- δημιουργώντας πολλές επιτυχημένες επιχειρήσεις και επενδύοντας σε πολλά υποσχόμενες startups.

Αν έπρεπε να ξεκινήσει από την αρχή, πιθανότατα δεν θα ήταν τόσο επιτυχημένος τη δεύτερη φορά - και το ίδιο ισχύει για κάθε δισεκατομμυριούχο στον πλανήτη, δήλωσε πρόσφατα ο Cuban στο GQ.

«Όποιος έχει ένα 'ΔΙΣ' δίπλα στο όνομά του και σας λέει ότι θα μπορούσε να τα κάνει όλα από την αρχή, ψεύδεται ασύστολα», είπε ο 65χρονος Cuban.

Με αυτό βέβαια ο Cuban δεν εννοεί ότι δεν θα ήταν και πάλι επιτυχημένος: Τα τελευταία χρόνια, έχει πει μετά βεβαιότητας ότι σε αυτό το υποθετικό σενάριο, θα έχτιζε και πάλι αρκετή περιουσία για να ζήσει μια άνετη ζωή. Αλλά το να γίνεις δισεκατομμυριούχος δεν εξαρτάται μόνο από το ταλέντο σου στις πωλήσεις ή την ικανότητά σου να δημιουργήσεις μια εξαιρετική επιχειρηματική ιδέα, εξηγεί ο Cuban.

«Πρέπει να έχεις τύχη», λέει. «Πρέπει να έχεις καλό timing».

Στην περίπτωση του Κουβανού, το timing ήταν κρίσιμο. Ξεκίνησε την εταιρεία λογισμικού του MicroSolutions το 1982, λίγο πριν από την ψηφιακή επανάσταση, και την πούλησε στην CompuServe για 6 εκατομμύρια δολάρια το 1990.

Στη συνέχεια, όταν η υπηρεσία του audio streaming Broadcast.com πουλήθηκε στη Yahoo το 1999 για 5,7 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετοχές, ο Cuban ξεφορτώθηκε γρήγορα τις περισσότερες από τις μετοχές του - λίγο πριν σκάσει η φούσκα dotcom.

Αυτό ήταν σκόπιμο, είπε στη Real Vision το 2020: «Στη δεκαετία του ’80, έβλεπα εταιρείες υπολογιστών να ανατινάζονται, να ανεβαίνουν απότομα και μετά να βυθίζονται απότομα. Σκεφτόμουν ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί ξανά».

Τι κοινό έχουν οι τυχεροί άνθρωποι

Το να φέρνεις τον εαυτό σου σε θέση να είσαι τυχερός -και να το αξιοποιείς στο έπακρο- είναι αυτό που κάνει τους ανθρώπους ιδιαίτερα επιτυχημένους, σύμφωνα με τον Richard Wiseman, συγγραφέα του «The Luck Factor» και καθηγητή ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Hertfordshire.

Οι τυχεροί άνθρωποι έχουν μερικά κοινά χαρακτηριστικά στον χαρακτήρα τους, έγραφε ο Wiseman:

Ακούν τη διαίσθησή τους
Παραμένουν αισιόδοξοι
Είναι ανθεκτικοί
Αδράττουν τις νέες ευκαιρίες

«Είναι εύκολο για τους ανθρώπους με εξαντλούν τις ευκαιρίες στη ζωή τους. Να συνεχίζουν να μιλάνε στους ίδιους ανθρώπους με τον ίδιο τρόπο. Να συνεχίζουν να παίρνουν την ίδια διαδρομή προς τη δουλειά τους. Να συνεχίζουν να πηγαίνουν στα ίδια μέρη διακοπές» έγραψε ο Wiseman στην δεκαετή του έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2003. «Ωστόσο οι καινούργιες ή ακόμα οι τυχαίες εμπειρίες παρουσιάζουν την δυνατότητα για καινούργιες ευκαιρίες».

Ο Cuban ενστερνίστηκε την ίδια άποψη στη συνέντευξή του στο GQ.

«Ήμουν πραγματικά τυχερός γιατί ήμουν άνθρωπος της τεχνολογίας που καταλάβαινε τη δικτύωση όταν οι μετοχές του ίντερνετ εκτινάχτθηκαν», είπε. «Και ήμουν ένας επιχειρηματίας που ήταν πρόθυμος να επενδύσει τα προσωπικά του κεφάλαια για να προσπαθήσει να πάρει αυτό το νέο πράγμα που ονομάζεται διαδίκτυο και να του βάλει ήχο και μετά βίντεο».

«Αν είχα γεννηθεί τρία χρόνια νωρίτερα ή τρία χρόνια αργότερα, πιθανότατα δεν θα κάναμε αυτή τη συζήτηση», πρόσθεσε ο Cuban.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Καύσιμα: Μειώνονται οι τιμές – Αυξάνεται η ζήτηση για το πετρέλαιο θέρμανσης

Ο τουρισμός κρατάει τα κλειδιά για νέο «κουμπαρά» Χριστουγέννων - Ο στόχος των 20 δισ. και η καλή πορεία τον Οκτώβριο

gazzetta
gazzetta reader insider insider