Τα νέα ρεκόρ της Cenergy – «Βλέπει» EBITDA έως 200 εκατ. ευρώ στο τέλος 2023

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα νέα ρεκόρ της Cenergy – «Βλέπει» EBITDA έως 200 εκατ. ευρώ στο τέλος 2023
Αγωγός υδρογόνου
Το ιστορικό υψηλό ανεκτέλεστο των 3 δισ. ευρώ τροφοδοτεί νέα επενδυτικά σχέδια. Η επικαιροποίηση για το 2023 «δείχνει» λειτουργική κερδοφορία στα 190-200 εκατ. ευρώ. Στο 15% το περιθώριο κέρδους. Ποιες είναι οι προοπτικές για τη θυγατρική της Viohalco.

Συνεχίζεται η ανοδική πορεία των μεγεθών και του ανεκτέλεστου συμβάσεων της Cenergy, του ομίλου Viohalco, όπως προκύπτει και από τα οικονομικά μεγέθη 9μήνου 2023 που ανακοίνωσε χτες η εισηγμένη. Η λειτουργική κερδοφορία βελτιώθηκε σημαντικά με το αναπροσαρμοσμένο EBITDA να διαμορφώνεται στα 145 εκατ. ευρώ για το εννεάμηνο του 2023 (+53% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο). Τα a-EBITDA γ’ τριμήνου ανήλθαν σε 58,87 εκατ. ευρώ έναντι 43,12 εκατ. το γ΄ τρίμηνο 2022.

Τα περιθώρια κέρδους για το εννεάμηνο 2023 ξεπέρασαν το 15% λόγω του βελτιωμένου μείγματος προϊόντων και ενεργειακών έργων και στους δύο τομείς. Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελιών πέρασε το όριο των 3 δισ. ευρώ στις 30 Σεπτεμβρίου 2023 (από 2,5 δισ. ευρώ στις 30 Ιουνίου και 2 δισ. ευρώ εννέα μήνες νωρίτερα), φτάνοντας σε ιστορικό υψηλό. Η επέκταση της παραγωγικής δυναμικότητας υποβρυχίων καλωδίων συνεχίζεται βάσει προγράμματος, ενώ παράλληλα σχεδιάζονται στοχευμένες επενδύσεις στον τομέα των σωλήνων χάλυβα προκειμένου να εξυπηρετηθεί το αυξανόμενο ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελιών.

Υπό ποιες προϋποθέσεις τα αναπροσαρμοσμένο EBITDA θα «χτυπήσουν» 190-200 εκατ.

Πλέον, η εκτίμηση της εισηγμένης για το οικονομικό έτος 2023 επικαιροποιείται και το αναπροσαρμοσμένο EBITDA (a-EBITDA) αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 190 και 200 εκατ. ευρώ. Οι εν λόγω εκτιμήσεις υποθέτουν: (α) ομαλή εκτέλεση των ενεργειακών έργων και στους δύο τομείς και (β) περιορισμένο οικονομικό αντίκτυπο από ένα αβέβαιο παγκόσμιο γεωπολιτικό και μακροοικονομικό περιβάλλον, τις υψηλές πληθωριστικές πιέσεις ή/και τις προκλήσεις ή/και τις πιθανές διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Ανοδικά πωλήσεις και λειτουργικά κέρδη – Ποια είναι τα margins

Οι πωλήσεις ανήλθαν σε 1,17 δισ. ευρώ, 12% υψηλότερες σε σχέση με το αντίστοιχο εννεάμηνο του προηγούμενου έτους (9Μ 2022: 1,05 δισ. ευρώ), με τις πωλήσεις του τρίτου τριμήνου του 2023 να είναι ελαφρώς μειωμένες (-4%) σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο του 2022. Εντούτοις, το βελτιωμένο μείγμα προϊόντων σε συνδυασμό με το πλήρες πρόγραμμα παραγωγής σε όλα τα εργοστάσια του Ομίλου οδήγησαν σε σημαντικά υψηλότερα περιθώρια κέρδους. Τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων αυξήθηκαν κατά 13% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022 και ανήλθαν σε 60,1 εκατ. ευρώ (53,1 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο 2022) με τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους να διαμορφώνονται σε 47,2 εκατ. ευρώ (+7% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, 9Μ 2022: 44,1 εκατ. ευρώ), ενώ τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν σε 0,25 ευρώ.. Το περιθώριο μικτού κέρδους ανήλθε σε 13% από 9,7% πέρυσι στο 9μηνο, το περιθώριο a-EBITDA στο 12,4% από 9,1% πέρυσι, το περιθώριο a-EBIT στο 10,5% από 7,1% στο 9μηνο 2022. Στο γ΄ τρίμηνο τα αντίστοιχα περιθώρια ανήλθαν σε 16,2%, 15,9% και 13,9%.

Στο γ' τρίμηνο του 2023, το πλήρες πρόγραμμα παραγωγής σε συνδυασμό με τα βελτιωμένα περιθώρια κέρδους διαμόρφωσαν το αναπροσαρμοσμένο EBITDA σε 58,9 εκατ. ευρώ (+40% σε τριμηνιαία βάση, +37% σε ετήσια). Η σημαντική διαφορά σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο αποδίδεται στον τομέα των καλωδίων, ενώ οι σωλήνες χάλυβα διατήρησαν τις ικανοποιητικές τους επιδόσεις. Το αναπροσαρμοσμένο EBITDA εννεάμηνου ανήλθε σε 145 εκατ. ευρώ, 50 εκατ. ευρώ (+53%) υψηλότερο από την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Οι τομείς

Ο τομέας καλωδίων ολοκλήρωσε την παραγωγή των υποβρυχίων καλωδίων για τη διασύνδεση Λαύριο - Σέριφος / Σέριφος - Μήλος (4 η φάση της διασύνδεσης των Κυκλάδων στην Ελλάδα, με συνολικό μήκος καλωδίου 170χλμ.) και συνέχισε την παραγωγή για αρκετά έργα, όπως τα inter-array καλώδια για το υπεράκτιο αιολικό πάρκο Sofia στο Ηνωμένο Βασίλειο και τα υποβρύχια καλώδια υψηλής τάσης για τον Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς της Κροατίας (HOPS) στην Αδριατική Θάλασσα. Η κερδοφορία του τομέα ενισχύθηκε περαιτέρω λόγω τόσο της ισχυρής ζήτησης για προϊόντα καλωδίων - ιδίως χαμηλής και μέσης τάσης - σε όλες τις κύριες αγορές μας (δηλαδή στην Κεντρική και Δυτική Ευρώπη, στα Βαλκάνια και στη Μέση Ανατολή), όσο και λόγω των βελτιωμένων περιθωρίων κέρδους σε αυτά.

Ο τομέας σωλήνων χάλυβα παρουσίασε ισχυρές επιδόσεις ανάλογες με του πρώτου εξαμήνου του έτους, στηριζόμενος στη σθεναρή δυναμική που απέκτησε από τις πρόσφατες αναθέσεις και το ισχυρό ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελιών. Η Σωληνουργεία Κορίνθου ξεκίνησε την παραγωγή των αγωγών από τις Chevron, Shell και Equinor (έργο IRPA) ενώ, κατά τη διάρκεια του γ' τριμήνου, παρέδωσε σωλήνες χάλυβα μήκους 163χλμ.

Το κόστος

Το καθαρό χρηματοοικονομικό κόστος παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα και ανήλθε περίπου σε 55 εκατ. ευρώ για τους πρώτους εννέα μήνες του έτους, υπερδιπλάσιο της αντίστοιχης περσινής περιόδου. Όπως περιγράφεται και στα αποτελέσματα για το πρώτο εξάμηνο του 2023, η κλιμάκωση αυτή αποδίδεται στα σημαντικά υψηλότερα επιτόκια Euribor που χρεώθηκαν κατά τη διάρκεια του έτους, σε σύγκριση με τις αρνητικές τιμές κατά την περσινή αντίστοιχη περίοδο. Οι συνεχιζόμενες επενδύσεις στον τομέα καλωδίων σε συνδυασμό με τις αυξημένες ανάγκες σε κεφάλαιο κίνησης, δεν επέτρεψαν τη μείωση του καθαρού δανεισμού σε σχέση με την 30η Ιουνίου 2023, επιβαρύνοντας περαιτέρω τα χρηματοοικονομικά έξοδα.

Οι προοπτικές

Ο τομέας καλωδίων συνεχίζει δυναμικά τις επιδόσεις του τόσο στα προϊόντα, όσο και στα έργα, καθώς η ζήτηση για τα πρώτα παραμένει ισχυρή, ενώ το ανεκτέλεστο υπόλοιπο καλωδιακών έργων αυξάνεται. Ο εξηλεκτρισμός και η ανάγκη για ενεργειακή ασφάλεια που θα αποτελούν τις κύριες τάσεις (megatrends) τουλάχιστον για την επόμενη δεκαετία, οδηγούν άμεσα στην ανάγκη για παραγωγή περισσότερων καλωδίων όλων των τύπων και αναμένεται να τροφοδοτήσουν περαιτέρω το ανεκτέλεστο υπόλοιπο του τομέα. Συνεπώς, το σχέδιο επέκτασης της παραγωγικής δυναμικότητας του εργοστασίου υποβρυχίων καλωδίων στην Κόρινθο συνεχίζεται βάσει προγράμματος, ενώ το μεγαλύτερο μέρος αυτής της πρόσθετης δυναμικότητας έχει ήδη δεσμευτεί.

Ο τομέας σωλήνων χάλυβα ενισχύει τη θέση του και παράλληλα εδραιώνει την ανάπτυξη της κερδοφορίας του σε αυτή, βασιζόμενος στην υψηλή αξιοποίηση της παραγωγικής του ικανότητας τουλάχιστον για το επόμενο έτος. Κοιτώντας μπροστά, η Σωληνουργεία Κορίνθου αναμένει ότι η ζήτηση για αέρια καύσιμα θα συνεχίσει να αυξάνεται βραχυπρόθεσμα, ταυτόχρονα με τους άλλους δύο «πυλώνες της πράσινης ενέργειας» (υδρογόνο και έργα δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα (CCS), ενώ παράλληλα αναμένει την αύξηση της ζήτησης για σωλήνες χάλυβα μεγάλης διαμέτρου. Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελιών προβλέπεται να αυξηθεί περαιτέρω, με τα χερσαία δίκτυα φυσικού αερίου και υδρογόνου να μπαίνουν σταδιακά στο προσκήνιο και να τροφοδοτούν τις θετικές προοπτικές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Πράσινο φως» για την υλοποίηση της «Ψηφιακής Τράπεζας Γης» μέσω Ταμείου Ανάκαμψης

Νέο SOS από κατασκευαστές για υλικά, ελλείψεις εργατών, στάση πληρωμών – Άνοδος κόστους έως 100%

«Κλείδωσε» χρηματοδότηση 51 εκατ. ευρώ για τα 9 αμφίβια αεροσκάφη πυρόσβεσης στα νησιωτικά συμπλέγματα

gazzetta
gazzetta reader insider insider