Moody's: «Credit positive» για την Alpha Bank το deal με UniCredit

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Moody's: «Credit positive» για την Alpha Bank το deal με UniCredit
Ως «credit positive» (πιστωτικά θετική) για την Alpha Bank χαρακτηρίζει η Moody's την πολυεπίπεδη συμφωνία με τη UniCredit με «αιχμή» την εμπορική συνεργασία στην εγχώρια αγορά, τη συγχώνευση των θυγατρικών τους στη Ρουμανία αλλά και την απόκτηση από την ιταλική τράπεζα των μετοχών της Alpha Bank που κατέχει το ΤΧΣ.

Ως «credit positive» (πιστωτικά θετική) για την Alpha Bank χαρακτηρίζει η Moody's την πολυεπίπεδη συμφωνία με τη UniCredit με «αιχμή» την εμπορική συνεργασία στην εγχώρια αγορά, τη συγχώνευση των θυγατρικών τους στη Ρουμανία αλλά και την απόκτηση από την ιταλική τράπεζα των μετοχών της Alpha Bank που κατέχει το ΤΧΣ.

Όπως αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης, η κίνηση αυτή ενισχύει τα κεφάλαια και την κερδοφορία της εγχώριας συστημικής τράπεζας, αντισταθμίζοντας κάπως τη μειωμένη γεωγραφική διαφοροποίηση του ενεργητικού και των εσόδων του ομίλου της. Η συγχώνευση των δύο θυγατρικών στη Ρουμανία (Alpha Βank Romania - UniCredit Romania), θα δημιουργήσουν τον τρίτο μεγαλύτερο παίκτη στη χώρα, με την Alpha Βank να διατηρεί το 9,9% της νέας οντότητας λαμβάνοντας 300 εκατ. ευρώ σε μετρητά. Η συναλλαγή αναμένεται να κλείσει το 2024, εν αναμονή και της έγκρισης από τις ρυθμιστικές αρχές.

Οι δύο τράπεζες θα συνεργαστούν στην Ελλάδα και στο σκέλος του asset management, με UniCredit να διανέμει τα αμοιβαία κεφάλαια που διαθέτει, μέσω του δικτύου της Alpha Βank, το οποίο εξυπηρετεί περισσότερους από 3,5 εκατομμύρια πελάτες. Την ίδια στιγμή, στα προϊόντα unit link, η UniCredit θα αποκτήσει το 51% της AlphaLife Insurance, σε συνδυασμό με μακροπρόθεσμη συμφωνία διανομής προϊόντων.

Επιπλέον, η UniCredit υπέβαλε δεσμευτική προσφορά για το 9% της Alpha Βank που κατέχει το ΤΧΣ, κίνηση που αντικατοπτρίζει τη δέσμευσή της σε αυτή τη συνεργασία. Pro forma η κεφαλαιακή θέση της Alpha Βank θα βελτιωθεί κατά περίπου 100 μονάδες βάσης, λόγω της ελάφρυνσης κατά περίπου 2 δισ. ευρώ στο σταθμισμένο σε κίνδυνο ενεργητικό (RWAs) στη Ρουμανία και του κεφαλαιακού κέρδους από την πώληση του ποσοστού της στη ρουμανική θυγατρική της στο 1,2x περίπου της λογιστικής αξίας σε σύγκριση με την αποτίμηση της Alpha στο 0,4x περίπου σε λογιστική αξία στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Η Moody's εκτιμά ότι το πρόσθετο κεφάλαιο θα αυξήσει τον pro forma κεφαλαιακό δείκτη CET1 της Alpha Βank στο 14,6% από 13,6% στα τέλη Ιουνίου, πολύ υψηλότερα από την ελάχιστη κανονιστική απαίτηση του 9,9%. Το πλεονάζον κεφάλαιο είναι «credit positive» για τους κατόχους ομολόγων, επειδή ενισχύει το αποθεματικό απορρόφησης ζημιών της τράπεζας και πιθανότατα θα επιτρέψει στην τράπεζα να διανέμει μερίσματα για πρώτη φορά μετά από περισσότερο από μια δεκαετία.

Επιπλέον, η κερδοφορία της Alpha Βank είναι πιθανό να ωφεληθεί από τη συμφωνία, η οποία αντισταθμίζει την απώλεια κερδών από την υπάρχουσα θυγατρική της στη Ρουμανία. Η ελληνική τράπεζα θα λάβει μερίσματα για το μερίδιο 9,9% που διατηρεί στην κοινή οντότητα, η οποία θα έχει περίπου μερίδιο αγοράς 12% έναντι μεριδίου αγοράς περίπου 3% της Alpha Βank Romania, δίνοντάς της μια πλεονεκτική θέση στο αναπτυσσόμενο τραπεζικό σύστημα και οικονομία της χώρας. Επίσης, η UniCredit Romania και η Alpha Βank Romania έχουν ισχυρά και συμπληρωματικά ερείσματα στο εταιρικό και λιανικό τμήμα, προσφέροντας συνέργειες εσόδων και κόστους.

Οι χρηματοδοτικές ανάγκες και το κόστος της Alpha Βank για την κάλυψη της ελάχιστης απαίτησης για ίδια κεφάλαια και επιλέξιμες υποχρεώσεις (MREL) θα μειωθούν καθως τα RWAs θα μειωθούν και ο δείκτης CET1 της θα είναι υψηλότερος, γεγονός που θα μειώσει τον όγκο της υψηλού κόστους έκδοσης τίτλων επιλέξιμων για MREL που απαιτείται έως τα τέλη του 2025. Μπορεί επίσης να επανεπενδύσει τα 300 εκατ. ευρώ της συμφωνίας στο τρέχον περιβάλλον υψηλών επιτοκίων, εξασφαλίζοντας δυνητικά υψηλή απόδοση.

Δεδομένου του συνδυασμένου αναμενόμενου κόστους και των οφελών απόδοσης, η Alpha Bank αναμένει να ενισχύσει την απόδοση των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (ROTE) κατά περίπου 50 μονάδες βάσης πάνω από τον βασικό στόχο της για 12%. Παράλληλα, η Alpha Βank στην Ελλάδα θα συνεργαστεί με τη UniCredit, η οποία διαθέτει μεγάλη τεχνογνωσία σε τραπεζοασφαλιστικά προϊόντα, asset management και αμοιβαία κεφάλαια, ενισχύοντας την προσφορά προϊόντων. Η σχεδιαζόμενη εξαγορά από τη UniCredit του μεριδίου 9% στην Alpha από το ΤΧΣ θα ενσωματώσει έναν στρατηγικό μέτοχο που διαθέτει σημαντική τεχνογνωσία και ισχυρή παρουσία σε άλλες αγορές της ΕΕ. Η συμφωνία επιτρέπει επίσης στη UniCredit να κεφαλαιοποιήσει τις ευκαιρίες ανάπτυξης στην Ελλάδα, η οποία τοποθετείται ως σημαντικό σημείο σύνδεσης για τις δραστηριότητες της τράπεζας στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.

Το ενδιαφέρον μιας μεγάλης ευρωπαϊκής τράπεζας να επενδύσει στην Alpha Βank στηρίζει επίσης το θετικό κλίμα της αγοράς στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Alpha Bank: Το παρασκήνιο της συμφωνίας με την Unicredit – Αναμένεται ταχεία αποεπένδυση του ΤΧΣ

gazzetta
gazzetta reader insider insider