Lamda - Ελληνικό: Οι νέες «οικιστικές γειτονιές» και η ανύψωση του «Riviera Tower»

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Lamda - Ελληνικό: Οι νέες «οικιστικές γειτονιές» και η ανύψωση του «Riviera Tower»
Ποια projects συνθέτουν την «Little Athens» στο Ελληνικό με το μεγάλο ενδιαφέρον. Το  High-Rise κτήριο των 50 μέτρων και τα projects Mainstream Posidonos, Mainstream Alimos, Neighborhood Retail. Πρόκειται για συνολικά 1.230 ακίνητα, μεικτής πωλούμενης επιφάνειας άνω των 153.000 τ.μ., από τα οποία η Lamda αναμένει συνολικά μικτά έσοδα 1,171 δισ. ευρώ και μικτό κέρδος 447 εκατ. ευρώ. Πώς προχωρά ο «πράσινος» ουρανοξύστης.

Τρία συν ένα οικιστικά projects προωθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα η Lamda Development στην έκταση του Ελληνικού, σχηματίζοντας, όπως από καιρό έχουν αναδείξει το insider.gr και η στήλη BackStory, την περίφημη περιοχή κατοικιών με την ευρύτερη ονομασία «Little Athens», που όμως ήδη συγκεντρώνει… μεγάλο ενδιαφέρον.

H Lamda ενημέρωσε στις αρχές του καλοκαιριού για τη νέα οικιστική γειτονιά που δημιουργείται στο Ελληνικό με το ενδιαφέρον όνομα «Little Athens». Τα διαμερίσματα φαίνεται ότι θα είναι για όλα τα βαλάντια και η ζήτηση είναι ήδη μεγάλη. Στη νέα γειτονιά θα επικρατεί το πράσινο και τα διαμερίσματα θα έχουν θέα στο πάρκο ή στη θάλασσα. Η «γειτονιά» αυτή, με τους νέους πύργους ύψους 50 μ. ή τα projects με τις ονομασίες Mainstream Posidonos, Mainstream Alimos, Neighborhood Retail κ.α. εκ νέου φιγουράρουν και σε πρόσφατη εταιρική παρουσίαση της εισηγμένης (Οκτώβριος). Πρόκειται για συνολικά 1.230 ακίνητα, μεικτής πωλούμενης επιφάνειας άνω των 153.000 τ.μ., από τα οποία η Lamda αναμένει συνολικά μικτό έσοδο 1,171 δισ. ευρώ και μικτό κέρδος 447 εκατ. ευρώ.

Οι νέες κατοικίες

Όπως και παλιότερα έχουμε αναδείξει, πέραν των άλλων γνωστών οικιστικών πλάνων, στην πρώτη φάση της ανάπλασης (με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2027) προχωρούν τα οικιστικά συγκροτήματα Mainstream Posidonos με 432 διαμερίσματα (συνολικά 48,3 χιλ. τ.μ. μικτής πωλούμενης επιφάνειας) το Mainstream Alimos με 432 διαμερίσματα (συνολικά 50,2 χιλ. τ.μ.) και το Neighborhood Retail με 115 διαμερίσματα (συνολικά 11,6 χιλ. τ.μ. GSA). Τα οποία προφανώς προωθούνται κοντά στη Λ. Ποσειδώνος, προς τον Άλιμο και προς το τμήμα του commercial – retail hub αντίστοιχα.

Επίσης, όπως είχε ανακοινώσει η Lamda, τον Ιούλιο 2023 ξεκίνησε η προώθηση στο αγοραστικό κοινό του οικιστικού έργου στο Ελληνικό που φέρει την υπογραφή του διάσημου αρχιτεκτονικού γραφείου Bjarke Ingels Group (BIG) και αφορά κτίριο ύψους 50 μέτρων (High-Rise, περίπου 12 όροφοι). Τα διαμερίσματα, στο μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα έργο, ανέρχονται σε συνολικά σε 88 και διαθέτουν διάφορες τυπολογίες (από 1 Υ/Δ περίπου 70 τ.μ. έως 5 Υ/Δ 350 τ.μ.). Αναφορικά με τις κρατήσεις για τη μελλοντική απόκτηση των εν λόγω διαμερισμάτων, έχουν ήδη κατατεθεί προκαταβολές πελατών για 12 διαμερίσματα από τα 25 διαμερίσματα που έχουν διατεθεί, οι οποίες ανέρχονται σε περίπου 2 εκατ. ευρώ. Η υπογραφή των συμβολαιογραφικών πράξεων για την ολοκλήρωση της αγοραπωλησίας αναμένεται να ξεκινήσει το α' τρίμηνο 2024 (κατά την οποία θα εισπράττεται 20% του συνολικού τιμήματος εκάστης). Πάντως, σε εταιρική παρουσίαση της Lamda (Οκτώβριος 2023) και όσον αφορά στο τμήμα «High-Rise 50m» (κτήριο ύψους 50 μέτρων) γίνεται αναφορά για 251 διαμερίσματα (συνολικά 43,2 χιλ. τ.μ., ενδεχομένως και με άλλα ανάλογες μελλοντικά αναπτύξεις).

Από αυτά, αναμένεται συνολικό μικτό έσοδο 1,171 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 411 εκατ. από πύργους 50 μέτρων, 368 εκατ. από το κομμάτι Mainstream Posidonos, 313 εκατ. από το τμήμα προς Άλιμο και 79 εκατ. ευρώ από τη Neighborhood Retail. Το μικτό κέρδος από αυτά τα units εκτιμάται σε 447 εκατ. ευρώ συνολικά, το Gross Profit Margin σε 38%, η μέση τιμή πώλησης σε 7,6 χιλ. ευρώ/τ.μ. και το μέσο κέρδος σε 2,9 χιλ. ευρώ/τ.μ., όπως από τα μέσα Σεπτεμβρίου κιόλας έχει αποκαλύψει το insider.gr.

Αθροιστικά, αν προσθέσουμε και τα έσοδα από τα άλλα 3 γνωστά οικιστικά projects (Riviera Tower, Cove Villas, Cove Residences) έχουμε να κάνουμε με μικτά έσοδα 2,289 δισ. ευρώ από όλα τα παραπάνω, μικτό κέρδος 889 εκατ. ευρώ, μέση τιμή πώλησης ανά κατοικία στα 9,4 χιλ. ευρώ/τ.μ. και Average Gross Profit στα 3,6 χιλ. ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Κάθε, μάλιστα, πιθανή αύξηση της τιμής κατά 1.000 ευρώ/τ.μ. μεταφράζεται σε 1 δισ. ευρώ επιπλέον μετρητών.

Τα επιπλέον έσοδα

Όπως είχε αναφέρει η διοίκηση της Lamda στα τέλη Σεπτεμβρίου, επιπλέον ποσό 300 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι θα εισρεύσει στα «ταμεία» της εισηγμένης έως το τέλος του 2023 και όσο προχωρούν τα έργα στο Ελληνικό που «ξεκλειδώνουν» επιπλέον ροές μετρητών. Οι πωλήσεις ειδικά των κατοικιών αλλά και οι μισθώσεις στους εμπορικούς χώρους «ξεπερνούν τις αρχικές μας προσδοκίες», όπως ανέφερε η διοίκηση σε αναλυτές με αφορμή τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου του έτους. Συνολικά οι φετινές εισπράξεις από τις πωλήσεις των κατοικιών και τις επιμέρους συμφωνίες με έτερους επενδυτές μέχρι το τέλος Αυγούστου έχουν ξεπεράσει τα 550 εκατ. ευρώ και αναμένεται να «κλείσουν» έως το τέλος του έτους στα 900 εκατ. ευρώ.

Sold out σε Riviera Tower, Cove Residences, Cove Villas

«Ήδη οι τρεις πρώτες οικιστικές αναπτύξεις στο παράκτιο μέτωπο είναι… sold out, γεγονός το οποίο βλέπουμε ήδη ότι δημιουργεί θετικό momentum για τις υπόλοιπες κατοικίες που έχουν βγει στην αγορά, ξεπερνώντας τις προσδοκίες μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Απόστολος Ζαφόλιας από τη θέση του επικεφαλής Στρατηγικής και Επενδυτικών Σχέσεων. Από τις 3 οικιστικές περιοχές που ήταν και οι πρώτες που βγήκαν στην αγορά (Riviera Tower με 171 κατοικίες, Cove Residences με 115 κατοικίες και Cove Villas με τα 28 οικόπεδα) η συνολική αξία των πωλήσεων εκτιμάται στα 1,118 δισ. ευρώ, ενώ έχουν ήδη πουληθεί το σύνολο των κατοικιών με μόλις 22 μονάδες να είναι στο τελικό στάδιο των διαπραγματεύσεων. Ήδη, οι συνολικές εισπράξεις από όλες τις οικιστικές αναπτύξεις αντιστοιχούν σε 311 εκατ. ευρώ, ενώ σύντομα, με την επόμενη, δεύτερη κατασκευαστική φάση για τον Πύργο Κατοικιών που αποτελεί και το επόμενο μεγάλο κατασκευαστικό ορόσημο, θα «ξεκλειδώσουν» επιπλέον εισπράξεις 90 εκατ. ευρώ πριν το τέλος του έτους.

Δηλαδή, τα συνολικά μεικτά έσοδα από την πώληση όλων των μονάδων (οικοπέδων/διαμερισμάτων) κατά τη διάρκεια της πρώτης πενταετίας (Φάση Α’), με την ολοκλήρωση των αγοραπωλησιών υπολογίζονται συνολικά σε 1,118 δισ. ευρώ στο παράκτιο μέτωπο και θα ενισχυθούν κατά επιπλέον 147 εκατ. ευρώ από τα 88 διαμερίσματα High-Rise (Bjarke Ingels Group). Τα 635 εκατ. θα προέλθουν από τον Riviera Tower, από το The Cove Residences 279 εκατ. και από τις The Cove Villas (25 Οικόπεδα) 214 εκατ. ευρώ. Το συνολικό μικτό κέρδος ανήλθε σε 422 εκατ. ευρώ, ήτοι περιθώριο 38%. Η μέση τιμή πώλησης ανήλθε σε 12,3 χιλ. ευρώ/τ.μ., δηλαδή κατά μέσο όρο το μικτό κέρδος έφτασε σε 4,6 χιλ. ευρώ/τ.μ.

Πώς ανυψώνεται ο πύργος κατοικιών «Riviera Tower»

Όπως έχει αναφέρει η Lamda σχετικά με τον εμβληματικό πύργο κατοικιών «Riviera Tower», που κατασκευάζεται από τις Bouygues - Intrakat, έχουν ολοκληρωθεί η υπο-θεμελίωση του Πύργου και του podium με την κατασκευή 316 πασσάλων βάθους έως 55 μέτρα, η κατασκευή 520 μέτρων περιμετρικού διαφραγματικού τοίχου βάθους 15 μέτρων. Είναι σε εξέλιξη η τοποθέτηση του σιδηρού οπλισμού της θεμελίωσης που αποτελείται από 1.750 τόνους σιδήρου και η τοποθέτηση των περιμετρικών καλουπιών της θεμελίωσης. Η ολοκλήρωσή του αναμένεται το 2026 και όπως έχει αναφέρει η Lamda στο τέλος του 2023 αναμένεται να έχει φτάσει ο πύργος στο ύψος του lobby και να είναι ορατός ο δεύτερος όροφος από κοντινή απόσταση. Ανά 10 ορόφους θα φτιάχνεται και η εξωτερική επένδυση. Όπως και την Παρασκευή ανέδειξε η στήλη BackStory, τις προηγούμενες ημέρες αναμένονταν εκκινήσει η σκυροδέτηση στη θεμελίωση του Riviera Tower από τον όμιλο Τιτάν και την Lafarge Beton του Ομίλου ΗΡΑΚΛΗΣ. Στο κομμάτι της κατασκευής του περιλαμβάνει 75.000 κυβικά μπετόν και 17.000 τόνους σίδηρο. Πρόκειται για την υλοποίηση μιας απαιτητικής φάσης κατασκευής, μέσω των εγκατεστημένων αυτοματοποιημένων μονάδων παραγωγής έτοιμου σκυροδέματος, με «πράσινα» χαρακτηριστικά, οι οποίες έχουν σχεδιαστεί ειδικά για τις ανάγκες του Ελληνικού και λειτουργούν εντός αυτού όσο και με την παραγωγή από άλλες μονάδες τους.

Σύμφωνα με όσα είχαμε αναδείξει προ μηνός, θα είναι το ψηλότερο κτίριο που έχει κατασκευαστεί ποτέ στη χώρα (πάνω από 200 μέτρα), χτίζεται με τις πιο υψηλές προδιαγραφές που έχουν εφαρμοστεί ποτέ στην χώρα μας, με περίπου 100 χιλ. τ.μ. ως προς το συνολικό μέγεθος, με ποιοτικές προδιαγραφές, συν ένα ισόγειο και δύο επίπεδα γκαράζ, ενώ θα είναι ο πρώτος ουρανοξύστης στην Ελλάδα και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη που η κατασκευή του εξαρχής υλοποιείται με την τεχνολογία του ΒΙΜ. Για την κατασκευή του κτηρίου, θα εφαρμοστεί ο λεγόμενος κύκλος των 5 ημερών. Προκειμένου να ανταποκριθεί στις μεγάλες προκλήσεις του έργου η Lamda συνεργάζεται με μεγάλους διεθνείς αρχιτεκτονικούς οίκους, μηχανικούς και άλλα γραφεία, οι οποίοι με τη σειρά τους συνεργάζονται με σημαντικά ελληνικά γραφεία. Ο πύργος σχεδιάστηκε από το διεθνές αρχιτεκτονικό γραφείο «Foster+Partners», το οποίο συνεργάστηκε με το «Γραφείο Μελετών Αλέξανδρου Ν. Τομπάζη Α.Ε.». Η τεχνική εταιρεία Buro Happold ανέλαβε τις στατικές μελέτες σε συνεργασία με τη Deta Engineering. Η εταιρεία Doxiadis+ ανέλαβε τον σχεδιασμό του περιβάλλοντος χώρου.

Οσον φορά στις μελετητικές προκλήσεις, τα πολύ ψηλά κτίρια λόγω ακριβώς του ύψους τους καταπονούνται περισσότερο από εξωγενείς παράγοντες, όπως ο άνεμος, οι σεισμοί κ.λπ., οπότε απαιτούνται ειδικές μελέτες που λαμβάνουν υπόψη τα ιδιαίτερα αυτά χαρακτηριστικά. Ένα τέτοιο ψηλό κτήριο καταπονείται περισσότερο από τις φυσικές δυνάμεις, όπως ο σεισμός και ο έντονος αέρας. Γι’ ακριβώς αυτόν τον λόγο οι μελέτες είναι εξειδικευμένες, καθώς πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαιτερότητές του. Ειδικά στο κομμάτι των στατικών μελετών μελετήθηκαν οι συνθήκες με το wind tunnel testing για να φανεί την κατανομή κ ανεμοπιέσεων κατ’ ύψος του κτιρίου καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής του, αλλά και ο αέρας στα μπαλκόνια ή την είσοδο του κτηρίου. Όσον αφορά τις σεισμικές μελέτες, που αποτελούν μεγάλη πρόκληση για τέτοιου είδους κτίρια, όπως έχουν σημειώσει τουλάχιστον στελέχη της Lamda, σχεδιάστηκαν περισσότερα από ό,τι απαιτούσε η νομοθεσία σχετικά με τη σεισμική συμπεριφορά του κτηρίου, με τη νέα γραμμική μεθοδολογία του performance space design. Όπως επίσης έχουν αναφέρει, εφαρμόζονται οι πιο σύγχρονες πρακτικές στο testing των κατασκευών, για τους πασσάλους χρησιμοποιήθηκαν μέθοδοι για να φανεί πόσα καλά μπήκαν με μέσα που πρώτη φορά χρησιμοποιούνται στην χώρα, ενώ πρόκειται για έργο leed (π.χ. και ειδικά μίγματα μπετόν με χαμηλότερο αποτύπωμα άνθρακα).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΕΤΑΔ: Πώς θα αλλάξουν όψη TAE KWON DO - Ολυμπιακός πόλος Φαλήρου – Η 50ετής μίσθωση, οι επενδύσεις 22 εκατ. και οι χρήσεις 

Ακίνητα: Επανέρχεται η ανοδική τάση στην Αττική με μεγάλο «νικητή» τον Πειραιά

ΑΕΕΑΠ – Ακίνητα: Το discount, οι ζυμώσεις λόγω ΧΑ και οι επενδύσεις 4,6 δισ. ευρώ

gazzetta
gazzetta reader insider insider