Οι ΗΠΑ εξετάζουν την άρση κυρώσεων σε βάρος Ισραηλινού δισεκατομμυριούχου

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι ΗΠΑ εξετάζουν την άρση κυρώσεων σε βάρος Ισραηλινού δισεκατομμυριούχου
Στο πλαίσιο της προσπάθειάς τους να αποκτήσουν πρόσβαση σε ορυκτά που είναι κρίσιμα στον αγώνα της ενεργειακής μετάβασης.

Στο πλαίσιο της προσπάθειάς τους να αποκτήσουν πρόσβαση σε ορυκτά που είναι κρίσιμα στον αγώνα της ενεργειακής μετάβασης, οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο άρσης των κυρώσεων που είχαν επιβάλει σε Ισραηλινό μεγιστάνα του μεταλλευτικού κλάδου που είχε κατηγορηθεί για διαφθορά, μεταδίδει η WSJ, επικαλούμενη ανώνυμες πηγές.

Το σχέδιο περιλαμβάνει την άρση των κυρώσεων σε βάρος του επιχειρηματία Νταν Γκέρτλερ, ο οποίος είχε κατηγορηθεί από τις ΗΠΑ για διαφθορά πριν από περίπου έξι χρόνια, προκειμένου να του επιτραπεί να συμμετέχει σε συφωνίες εξόρυξης με τη Σαουδική Αραβία, σημείωσαν οι πηγές. Τα ορυχεία, με τη σειρά τους, θα παραδίδουν τα τελικά μέταλλα, σε αμερικανικές εταιρείες. Η Σαουδική Αραβία, οι ΗΠΑ και ο Γκέρτλερ έχουν ξεκινήσει συνομιλίες για πιθανές συμφωνίες που θα μπορούσαν να ωφελήσουν και τα τρία μέρη, πρόσθεσαν οι πηγές.

Οι συνομιλίες βρίσκονταν σε εξέλιξη νωρίτερα αυτόν τον μήνα. Δεν είναι σαφές τι αντίκτυπο μπορεί να έχει, αν έχει, ο πόλεμος Χαμάς-Ισραήλ στις συζητήσεις.

Σύμφωνα με την εξεταζόμενη πρόταση ύψους πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, οι Σαουδάραβες θα αγοράσουν μερίδια σε ορυχεία κοβαλτίου και χαλκού στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό που σήμερα πληρώνουν δικαιώματα στον Γκέρτλερ. Οι ΗΠΑ θα πάρουν μερικά από τα δικαιώματα παραγωγής από αυτά τα ορυχεία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Στην Ελλάδα βρίσκονται τα ομορφότερα σπίτια του κόσμου

gazzetta
gazzetta reader insider insider