Ο Έλον Μασκ χρειάστηκε δάνειο 1 δισ. και έκανε τράπεζα... την SpaceX

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο Έλον Μασκ χρειάστηκε δάνειο 1 δισ. και έκανε τράπεζα... την SpaceX
Φωτογραφία: Associated Press
Ένα ασυνήθιστο δάνειο πήρε ο Έλον Μασκ και μάλιστα την εποχή που εξαγόραζε το Twitter: για το ποσό του 1 δισ. δολαρίων, ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο στράφηκε στην SpaceX, την κατασκευάστρια πυραύλων την οποία επιβλέπει ως διευθύνων σύμβουλος.

Ένα ασυνήθιστο δάνειο πήρε ο Έλον Μασκ και μάλιστα την εποχή που εξαγόραζε το Twitter: για το ποσό του 1 δισ. δολαρίων, ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο στράφηκε στην SpaceX, την κατασκευάστρια πυραύλων την οποία επιβλέπει ως διευθύνων σύμβουλος.

Η κίνηση είναι ένα ακόμη παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου μαζεύει ρευστότητα από την «αυτοκρατορία» των εταιρειών του χωρίς να χρειάζεται να αποχωριστεί μόνιμα τις μετοχές του, γεγονός που του δίνει τη δυνατότητα να αντλεί εύκολα κεφάλαια για το ευρύ φάσμα των εγχειρημάτων του.

Η SpaceX ενέκρινε το δάνειο, το οποίο έφερε ως εγγύηση μερικές από τις μετοχές του στη SpaceX, τον Οκτώβριο και ο Μασκ σήκωσε τα κεφάλαια τον ίδιο μήνα, σύμφωνα με έγγραφα που είδε η Wall Street Journal.

Η WSJ δεν μπόρεσε να εξακριβώσει γιατί ο Μασκ ανέλαβε το χρέος. Αποπλήρωσε το δάνειο λίγο μετά αφότου αξιοποίησε τα κεφάλαια, επιστρέφοντας 1 δισεκατομμύριο δολάρια με τόκο στη SpaceX τον Νοέμβριο. Ο Μασκ και η SpaceX δεν απάντησαν σε αιτήματα για σχολιασμό.

Για χρόνια, ο Μασκ είχε συμφωνίες με τράπεζες για δανεισμό με αντάλλαγμα τις μετοχές τους στις εταιρείες του, συμπεριλαμβανομένης της Tesla. Η SpaceX, όμως, που δεν είναι εισηγμένη, λειτουργεί από μόνη της ως τράπεζα. Ο Μασκ είναι μακράν ο μεγαλύτερος μέτοχος της SpaceX, ελέγχοντας το 42% των μετοχών και σχεδόν το 79% των δικαιωμάτων ψήφου από τον Μάρτιο. Αν θέλει να πάρει δάνειο από τη SpaceX, είναι σχεδόν βέβαιο ότι μπορεί.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σουβλάκι: Ξεπέρασε τα 4 ευρώ στα νησιά!

Συντριβή για τη μετοχή της Manchester United

Γιατί Τζόκοβιτς, Τσιτσιπάς και άλλοι αστέρες του τένις έχουν κάνει το Μονακό σπίτι τους

gazzetta
gazzetta reader insider insider