Σκάνδαλα και 7 δισ. ευρώ στα «χέρια» 31χρονου - Ο νέος ηγέτης της JBS

Χρήστος Δοντάς
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σκάνδαλα και 7 δισ. ευρώ στα «χέρια» 31χρονου - Ο νέος ηγέτης της JBS
Η σκιά των σκανδάλων πέφτει βαριά πάνω στον κληρονόμο των Μπατίστα. Δύσκολη η αγορά - Ο 31χρονος έχει μπροστά του ένα «βουνό» προκλήσεων.

Ο νεαρός Γουέσλι Μπατίστα, μέλος της ιδρυτικής οικογένειας αναλαμβάνει τα ηνία του ισχυρότερου «κολοσσού» κρέατος στον κόσμο και έχει πολύ δουλειά μπροστά του.

Ο μόλις 31 ετών επιχειρηματίας, μαθαίνει τα μυστικά της JBS, τον βραζιλιάνικο γίγαντα του βοείου κρέατος και μεγαλύτερου πλέον προμηθευτή στον κόσμο πλανήτη, καθώς ο πατέρας του και ο θείος του αποχώρησαν πριν χρόνια εν μέσω σκανδάλων. Για 65 χρόνια, ένας Μπατίστα διοικούσε την JBS, με την παράδοση να συνεχίζεται μετά από ένα διάλειμμα μισής δεκαετίας.

Η JBS δραστηριοποιείται σε 15 χώρες σε πέντε ηπείρους, δίχως ακόμη να έχει ανακοινώσει σχέδιο διαδοχής στη διοίκηση, όμως ο Wesley Batista Filho, είναι το «φαβορί» στην κούρσα της διαδοχής, σύμφωνα με έμπιστες πηγές κοντά στην οικογένεια, και θα διαδεχτεί τον 64χρονο Ζιλμπέρτο Τοματσόνι, ως CEO για την επιχείρηση παγκοσμίως. Το 2018, ο Toματσόνι έγινε ο πρώτος διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας που δεν είναι Μπατίστα μετά από ένα σκάνδαλο διαφθοράς που έθεσε εκτός τα πρώην πια «κεφάλια» της JBS.

Μάλιστα, ο νεαρός μόλις ανέλαβε επικεφαλής του κρίσιμου τμήματος της εταιρείας στις ΗΠΑ και ασχέτως αν θα «μπει» στα «παπούτσια» των άλλων μελών της οικογένειάς του, η επιχείρηση βαδίζει σε ένα κομβικό μονοπάτι καθώς απειλείται να χάσει την κυριαρχία της. Πέρα από άλλους ανταγωνιστικούς τομείς στην παγκόσμια αλυσίδα της διατροφής που αναπτύσσονται ραγδαία, η JBS καλείται ταυτόχρονα να πείσει τους επενδυτές ότι τα ζητήματα διοίκησης, συνθηκών εργασίας και περιβάλλοντος ανήκουν στο παρελθόν.

Γέννημα - θρέμμα

Ως εγγονός του Χοζέ Μπατίστα Σαμπρίνιο, τα αρχικά του οποίου αποτελούν την ονομασία της εταιρείας που ίδρυσε, και γιος του πρώην CEO Γουέσλι Μπατίτσα, ο 31χρονος ξεκίνησε την καριέρα του στο JBS δουλεύοντας στη νυχτερινή βάρδια σε ένα εργοστάσιο στο Κολοράντο, όταν ήταν 19 ετών. Πλέον, ως επικεφαλής στην δύσκολα και σημαντική αγορά των ΗΠΑ, πρέπει να αντιστρέψει το κλίμα καθώς ο πληθωρισμός αυξάνεται, η κατανάλωση επιβραδύνεται και η ζήτηση τελεί υπό πίεση. Αξίζει να σημειωθεί πως ο ίδιος εποπτεύει τη δουλειά και τις διαδικασίες που λαμβάνουν χώρα στα εργοστάσια της οικογένειάς του επί αμερικανικού εδάφους. Από όταν ήταν έφηβος, του έμαθαν τον σωστό τρόπο να αφαιρεί τα οστά μιας αγελάδας, ενώ στις αυτοψίες του στις εγκαταστάσεις της JBS, κουβαλάει έναν χάρακα στην τσέπη του και μερικές φορές σταματά μια γραμμή παραγωγής για να μετρήσει τα κοψίματα των πλευρών ώστε να βεβαιωθεί ότι κάθε κομμάτι έχει το ίδιο μέγεθος, σύμφωνα με άτομα που τον γνωρίζουν καλά.

Oσμή σκανδάλων

Ίσως το μεγαλύτερο εμπόδιο που πρέπει να «πηδήξει» είναι το ίδιο του το όνομα, το οποίο στη Βραζιλία πυροδοτεί αντιδράσεις καθώς οι μνήμες των σκανδάλων διαφθοράς με πρωταγωνιστές μέλη της οικογένειάς του είναι ακόμη νωπές και φρέσκες. Πριν από έξι χρόνια, ο πατέρας του και ο θείος του ομολόγησαν ότι δωροδόκησαν εκατοντάδες πολιτικούς: αυτό αποτέλεσε την αρχή του νήματος για το μεγαλύτερο σκάνδαλο διαφθοράς στη Βραζιλία, γνωστό ως Carwash. Ο παππούς του 31χρονου και ιδρυτής της εταιρείας, ήταν 80 χρονών τότε και ανέλαβε προσωρινά τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου. Τα αδέρφια Μπατίστα πέρασαν έξι μήνες στη φυλακή και αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους στην εταιρεία, μεσούσης της κοινωνικής αρχής. Αν και πλέον είναι ελεύθεροι να επιστρέψουν σε ένα εκτελεστικό πόστο στη JBS, έχουν διατηρήσει ένα αρκετά χαμηλό προφίλ.

Ταυτόχρονα, τον περασμένο Απρίλιο η JBS συμφώνησε σε διακανονισμό 25 εκατ. δολαρίων στις ΗΠΑ, για μια ομαδική αγωγή καταναλωτών που αφορούσε κατηγορίες για συνωμοσία με ανταγωνιστές της βιομηχανίας προκειμένου να περιορίσει την προσφορά στην αγορά προκειμένου να διατηρήσει τις τιμές τεχνητά υψηλές, ήδη από το 2015. Παράλληλα, το Νοέμβριο του 2022 κατηγορήθηκε πως απασχολούσε παιδιά κάτω των 16 ετών στις νυκτερινές βάρδιες σε αμερικανικά εργοστάσια. Σαν να μην έφτανε αυτό, νωρίτερα φέτος η JBS άσκησε έφεση σε πρόστιμο που της επεβλήθη για την «Επιχείρηση Carne Fraca», όπου η JBS κατηγορήθηκε για πολλαπλές παράνομες πρακτικές, σε συνδυασμό με την δωροδοκία σε επιθεωρητές και πολιτικούς ώστε να δώσουν το «ΟΚ» στην πώληση και την εξαγωγή κρέατος ακατάλληλου για ανθρώπινη κατανάλωση.

Από το 0 στα 7,32 δισ. δολάρια

Ο ιδρυτής της JBS, που είχε το ψευδώνυμο «Ζε Μινέιρο» εργαζόταν ως κρεοπώλης όταν ίδρυσε την εταιρεία το 1953. Συνέβαλε στην προμήθεια κρέατος σε φτωχούς εργαζόμενους και οικοδόμους, ενώ αργότερα απέκτησε το πρώτο του εργοστάσιο. Αναπτύχθηκε τάχιστα καθώς εξαγόρασε τη Swift & Co., ένα τμήμα της Smithfield Foods αλλά και μερίδιο στην Pilgrim’s Pride.

Σήμερα, η JBS είναι η μεγαλύτερη εταιρεία ζωικών πρωτεϊνών στον κόσμο με ικανότητα επεξεργασίας 75.000 βοοειδών την ημέρα, ενώ η χρηματιστηριακή αξία της ανέρχεται σε 7,32 δισ. δολάρια. Πουλάει επίσης δέρμα, κολλαγόνο και βιοντίζελ. Τα διάφορα brands της, από τα κρέατα Primo deli της Αυστραλίας μέχρι τα πουλερικά Moy Park στην Ευρώπη, είναι γνωστά σε περισσότερες από 190 χώρες παγκοσμίως. Ο 31χρονος που αναλαμβάνει τα σκήπτρα μετά παράτησε τις σπουδές του στο Κρατικό Πανεπιστήμιο του Κολοράντο για να ενταχθεί στην επιχείρηση με τη μορφή πλήρους απασχόλησης, ενώ μιλάει άπταιστα Αγγλικά, Ισπανικά, Πορτογαλικά, Γαλλικά και Γερμανικά. Μάλιστα, δεν διστάζει να αναγνωρίζει τις προσπάθειες μεταναστών και προσφύγων και να τους δίνει προαγωγές, αναβαθμίζοντάς τους σε διοικητικές θέσεις, ενώ είναι «πρωινό πουλί» και ξεκινά τη μέρα του νωρίς σε αντίθεση με αρκετούς Βραζιλιάνους συναδέλφους του.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Θα χάσετε τα χρήματά σας 100%»: Η σωτήρια συνήθεια πολυεκατομμυριούχου - Διαρκεί 1 ώρα

Λίγο πριν τη χρεοκοπία, έχτισε «κολοσσό» 3,6 δισ. ευρώ - «Aκολούθα το όνειρό σου»

«Ξεκίνησα χωρίς χρήματα και φέτος έβγαλα 3,6 εκατ. ευρώ» - Η επιτυχία μίας 28χρονης

gazzetta
gazzetta reader insider insider